İsrail'in bombaladığı basın kurumları tepki gösterdi

Associated Press ve El Cezire İsrail kuvvetlerinin ofislerini bombalamasını kınarken saldırı sırasında gazetecilerin kıl payı kurtulduğunu belirtti.

Dış Haberler

Associated Press (AP) ve El Cezire, İsrail ordusu tarafından Gazze medya bürolarının bombalanmasını kınayan açıklamalar yayınladılar ve "rahatsız edici" saldırının neredeyse birkaç gazeteciyi öldürdüğünü belirttiler.

AP Başkanı ve CEO'su Gary Pruitt, Cumartesi günü Gazze'de uluslararası medya ofislerinin bulunduğu binayı yerle bir eden füze saldırısının ardından, "İsrail büromuzun yerini ve gazetecilerin orada olduğunu biliyordu" diyerek ordunun binayı hedef alıp yok edeceğini öğrendiklerinde dehşete düştüklerini söyledi.

Yerel basın saldırı sırasında bir Filistinli gazetecinin yaralandığını aktarmıştı. Gazetecilerin binayı tahliye ederken ekipmanlarını almaya fırsat bulamadıkları da belirtilmişti.

Pruitt, "İsrail hükümetinden bilgi arıyoruz ve daha fazlasını öğrenmek için ABD Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içindeyiz," derken bombalamayı "inanılmaz derecede rahatsız edici bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Haber kuruluşu, hava saldırısından yaklaşık bir saat önce binayı boşaltma uyarısı alsa da, Pruitt "korkunç bir can kaybını kıl payı bir şekilde önlediklerini" söyledi.

Pruitt, "Bir düzine AP gazeteci ve serbest çalışan binanın içindeydi ve şükürler olsun ki onları zamanında tahliye edebildik" derken şu sözleri ekledi:

"Bugün olanlardan dolayı dünya Gazze'de olup bitenler hakkında daha az şey bilecek"

El Cezire, kendi açıklamasında İsrail hükümetini "Gazze'de olup bitenlere tanıklık eden, belgeleyen ve gerçeği haber yapan medyayı susturmaya" çalışmakla suçladı.

El Cezire Kudüs büro şefi Velid el Ömeri, "Bu, İsrail ordusu tarafından Gazze Şeridi'nde işlenen bir dizi suç arasında bir suçtur" dedi ve gerçeği susturmanın "imkansız" olacağını ekledi.

İsrail Ordusu, Hamas'ın binayı "istihbarat toplama" ve diğer amaçlarla da kullandığını iddia ederek basın kurumlarının ofislerinin "meşru bir askeri hedef" haline geldiğini öne sürmüş saldırıyı savunmuştu.

Saldırının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Twitter'da yaptığı açıklamada, "gazetecilerin ve bağımsız medyanın güvenliğini sağlamanın en önemli sorumluluk olduğunu doğrudan İsraillilere ilettiklerini" söylemişti.