İSPER’de sefalet ücretine geçit yok: Enerji işçileri iş bırakacak, Saraçhane’de direnecek

İSKİ ve İGDAŞ'ın asıl işini yapan İSPER A.Ş.'de taşere edilen enerji işçilerinin toplu iş sözleşmesi masasındaki talepleri kabul edilmedi. Eşit işe eşit ücret isteyen ve sefalet zammına boyun eğmeyen işçiler iş bırakacak.

Haber Merkezi

İGDAŞ ve İSKİ’de çalışan İSPER işçileri sefalet zammına ve kadro ayrımcılığına boyun eğmeyi redderek iş bırakmaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSPER A.Ş.'de taşeron olarak çalıştırılan enerji işçileri 9 Ocak'tan bu yana toplu iş sözleşmesi masasında eşit işe eşit ücret talebinde bulunuyordu. İşçilerin örgütlü olduğu Enerji-Sen, dün bir kez daha İBB ve işveren sendikası SODEMSEN ile masaya oturdu. Enerji-Sen, enerji işçilerine sefalet ücreti dayatmasının sürdüğünü kaydetti.

İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre, İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 82 bin 880 lira. Buna rağmen, İBB'nin enerji işçilerine teklif ettiği ücret yaklaşık 33 bin lira.

Sendikadan yapılan açıklamada "Masada anlatmamıza rağmen taleplerimizi duymayanlar enerji işçilerinin sesini sokaklarda duyacaklar. İşçi sınıfı mücadelesi açısından tarihi bir alan olan Saraçhane meydanı enerji işçilerinin tarihi bir anına tanıklık edecektir" denildi.

Enerji işçileri bugün saat 10.30'da Saraçhane'de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapacakları açıklamanın ardından iş bırakacak.

'Taleplerimize yanıt verin'

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine açıklama yapan Patronların Ensesindeyiz Belediye Emekçileri Dayanışma Ağı, taleplerine yanıt verilmesini istedi.

"İstanbul’un enerji altyapısını gece gündüz ayakta tutan biz İSPER işçileri, her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz" denilen açıklamada şu talepler sıralandı:

  1. Eşit işe eşit ücret. İSKİ ve İGDAŞ’ta asli işleri yapan İSPER işçileri olarak, kadrolu çalışanlarla aynı ücret ve haklara sahip olmalıyız. Aynı emeği verenlerin ayrımcılığa uğraması adaletsizliktir.
  2. Sefalet ücretleri son bulmalı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam sürebilmemiz için bu dayatma bitmeli. İBB’nin İstanbul Planlama Ajansı (İPA) raporları, İstanbul’da yaşam maliyetinin giderek arttığını ortaya koyuyor. Ancak bizlere reva görülen ücretler açlık sınırının bile altında. İBB, bu maliyeti ücretlere yansıtarak emekçilerin alın terinin karşılığını vermelidir.
  3. Taşeronluk kaldırılsın. 696 sayılı KHK ile dayatılan taşeron statüsü, yıllardır biz işçileri güvencesizliğe ve sömürüye mahkûm etti. İSKİ ve İGDAŞ’ın asıl işlerini yapan bizler, doğrudan kadrolu personel olmalı. Taşeronluk, modern köleliktir ve bu çağdışı uygulamaya son verilmelidir!

Taşerondan İSPER'e sefalet ücreti dayatması

24 Aralık 2017’de çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron firmalarda çalışan işçiler “kadrolu” hale getirilerek çalıştıkları kurumun bünyesinde istihdam edilmeye başladılar.

Daha önce taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılan İSKİ ve İGDAŞ işçileri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İSPER adlı şirkette çalıştırılmaya başladı. Böylece İSPER, belediye bünyesinde olduğu halde belediye kurumlarına personel sağlayan bir taşeron şirket haline geldi. Taşeron firmalar KHK yoluyla devre dışı kaldı ancak taşeron çalıştırma biçimi belediye içinde İSPER ile kurumsallaştırıldı.

Çıkarılan KHK işçiye “kadro” verirken diğer tüm konularda işçinin elini kolunu bağladı. İşçiler sendikaya üye olsa da 2,5 yıl boyunca toplu iş sözleşmesi yapamadı. İşveren desteğiyle üye yapıldıkları Türk İş’e bağlı TES-İŞ sendikası ise işçilerin sorunlarını çözmeye yanaşmadı. TES-İŞ’in aldığı yetkiyle yaptığı toplu sözleşmeyle İBB’de çalışan enerji işçileri sefalet ücretlerine mahkum edildi.

İSPER işçileri 2022’de de Enerji-Sen'de örgütlenmeye başladıysa da çoğunluğu elde edememişti. İlerleyen dönemde yetkiyi alan sendika, 9 Ocak'ta işverenle toplu iş sözleşmesi masasına oturdu. Ancak işverenin sefalet ücreti dayatması nedeniyle görüşmelerde sonuca ulaşılamadı. 

Halkın borçları rekor kırıyor: 23 milyon kişinin icra dosyası var
1