İşçinin canı bir tahlil parası etmedi: Özel hastane işçisini 'tetkikler pahalı' diyerek ölüme yolladı

Serkan Temelci, vale olarak işe başladığı özel hastanede ilk iş günü beyin kanaması geçirdi. Hastane "tetkikler pahalı" deyince işçi, patron tarafından evine gönderildi. Tetkik yapılmadan çıkışı verilen Temelci hayatını kaybetti.

Haber Merkezi

Ankara'da Güven Hastanesi'ne hizmet veren Elit Vale'de çalışan 47 yaşındaki Serkan Temelci, ilk iş günü fenalaşıp, yere düştü. İlk müdahale, vale olarak hizmet verdiği özel Güven Hastanesi'nde yapıldı.

Güven Hastanesi'nde tedavi altına alınan Temelci, tetkik masrafları nedeniyle tedavisi tamamlanmadan patron tarafından eve gönderildi. İmza ile evine yollanan ancak durumunun fenalaşması üzerine Mamak Devlet Hastanesi'ne oradan da Etlik Şehir Hastanesi'ne ulaştırılan Temel, geçirdiği beyin kanamasının ardından yaşamını yitirdi. 

'Bir işçinin hayatı böylesine ucuz olmamalı'

Evrensel'den Kübra Kırımlı'nın aktardığına göre Temelci'nin ailesi, olayın yaşandığı gün Temelci'nin hastane hastane dolaştırıldığını belirterek ölümünde ihmali olanların hesap vermesini istiyor. 

7 Nisan Pazartesi ilk iş gününde, mesai bitimine yakın Temel'in yere düştüğünü ve Güven Hastanesi'nde müdahale edildiğini anlatan aile üyesi “Ancak hastaneden kendisine ‘Burada tetkikler pahalı’ denilmiş. Serkan da bunun üzerine ‘İşe yeni girdim, param yok’ demiş. Ve önüne konulan kağıda ‘Kendi rızamla hastaneden ayrılıyorum’ imzası atarak hastaneden çıkmış” dedi.

Serkan’ın vale olarak görev yapan arkadaşına kendisini eve götürmesini rica ettiğini ancak yolda yine fenalaşınca arkadaşının kendilerini aradığını anlatan aile üyesi “Hemen ambulansı da aramışlar. Biz de taksiyle arkalarından Mamak Devlet Hastanesine gittik. Biz hastaneye vardığımızda Serkan’a serum takılıydı, bilinci yerindeydi. Kardeşine ‘Beni tuvalete götür’ dedi, o sırada yere yığıldı. Serkan’ın ağzından köpük çıkıyordu ve kusuyordu. Tahmini 1 saat kadar geçti ve doktor MR istedi” dedi.  

Doktorun Serkan’ın durumunun ağır olduğunu, beyin kanaması geçirdiğini ancak Mamak’ta bu duruma müdahale edemeyeceklerini söylediğini aktaran aile üyesi “Bizi Etlik’e sevk ettiler. Orada ameliyata alındı. Ancak ameliyat ardından durumu ağırlaştı ve 8 Nisan Salı günü hayatını kaybetti. Burada ihmal var, kimin ihmali varsa yargılansın istiyoruz. Geride 3 çocuk kaldı. Bir işçinin, bir insanın hayatı böylesine ucuz olmamalı” tepkisini gösterdi.

'Para istenmeseydi hayatta olabilirdi'

Güven Hastanesi'nde çalışan bir sağlık emekçisi, Serkan Temelci’nin yaşamını yitirmesine neden olan süreç nedeniyle oldukça üzgün ve öfkeli olduğunu dile getirerek “Biz de çalıştığımız, emek verdiğimiz hastaneden yüksek maliyetler nedeniyle sağlık hizmeti alamıyoruz” dedi. 

Serkan Temelci’nin işinin başındayken bayılarak düştüğünü durumu acil olmasına rağmen hastanelerinin kendisinden ücret talep etmesi nedeniyle hastaneden apar topar ayrılmak zorunda kaldığını anlatan sağlık emekçisi “Sonrasında da hastane hastane dolaştırılıp, beyin kanamasından öldüğü tespit edilmiş. İlk başvurduğu hastane olan bizim hastanemizde kendisinden ücret istenmese ve bu hastanede kalabilseydi belki bugün Serkan Temelci hayatta olabilirdi” diye konuştu.

'Sağlık masrafı işçi canının önüne konulmuş'

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Ankara Temsilcisi Pınar Abdal, AKP’nin Türkiye’yi güvencesiz ve esnek çalışmanın normalleştirildiği, emeğin değersizleştirildiği bir üretim modeline hapsettiğini dikkat çekerek “Bu modelde artık hiçbir emekçi güvende değil. Ülke emekçiler için cehennem, patronlar içinse cennet haline getirildi” dedi. 

Bu ortamda işçi sağlığında bahsetmenin de olanaksız olduğunu dile getiren Abdal “Bu iş cinayetinde de sağlık masrafları bile tasarruf kalemi olarak görülerek işçinin hayatının önüne konulmuş. Her yıl ortalama 1800, her gün ortalama 5 emekçinin çalışırken ölüyor” bilgisini vererek iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin yüzde 98’inin sendikasız olduğunu söyledi.  

Muğla'da hastalara yüksek doz radyoaktif madde verilmişti: 'Gereken tedavi uygulanmadı, yolsuzluk yapıldı'
mugla