İZBB'ye bağlı İzenerji ve İzelman'da çalışan 6 binin üzerinde işçi maaşlarının geç ödenmesi ve alacakları nedeniyle iş bıraktı, "Hakkımız olanı istiyoruz" sloganı attı.
Haber Merkezi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne (İZBB) bağlı İzenerji ve İzelman'da çalışan 6 binin üzerinde işçi maaşlarının geç ödenmesi ve alacakları nedeniyle eyleme başladı.
Bu sabah saatlerinde iş bırakan işçiler, Basmane'deki DİSK binası önünde buluşarak, İZBB'nin çalışma ofislerinin bulunduğu Kültürpark önüne yürüdü. Basmane Meydanı'nda açıklama yapacak olan işçiler İZBB Başkanı Cemil Tugay'ın tehditlerini haber alınca hollere doğru yürüyüşe geçti.
Eylemde işçiler sık sık "Hakkımız olanı istiyoruz" sloganı attı.
Ödemeler yapılmazsa, yarın sabah saat 06.00-07.00 arasında otobüslerin de duracağı duyuruldu.
Cemil Tugay'ın tehditleri bitmiyor
Göreve geldiği andan itibaren işten çıkarmalarla ve işçileri tehditleriyle gündem olan İZBB Başkanı Cemil Tugay, iş bırakan belediye çalışanlarına da benzer bir tutum sergiledi.
Belediyenin bölümlerinin bulunduğu Kültürpark'taki hollerde, bazı müdürlüklerde idareciler tarafından eyleme katılanlar hakkında tutanak tutulacağı açıklandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan açıklamada da eylemin "hukuksuz" olduğu öne sürüldü.
'50 bin çalışan ile sokakları doldurmaya hazır mısınız?'
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı Memiş Sarı, "Doğumdan ölüme hizmet götüren işçileriz. Kenti ellerimizde bizler yaşatıyoruz. 14 şirket var. Sadece 2 şirketin maaşları yatmadı. Eşit muamele yapsaydınız sizi de alkışlardık. Ama bir yere üvey evlat muamelesi yaparsanız, her gün karşınızda bizi bulursunuz. Kimseyi yuhalamayız. Kimsenin de bizi yuhalamasını istemeyiz. Mücadele ederiz. Bu şirketlerin borçları, Cemil Tugay dönemine ait borçlar değil. Önceki dönemden kalan borçlar. Ancak, başkan değişmiş olsa da, aynı siyasi parti belediyeyi yönetiyor. Ve borçların, hangi başkan döneminden olduğu bizi ilgilendirmiyor. Biz ekmeğimizin, alınterimizin peşindeyiz" diye konuştu. "Kalemini satmamış basın mensupları için bir alkış istiyorum" diyen Sarı, eylemi görüntülemeye gelen yandaş medyaya ise "A Haber'den Sabah'a iktidar karşısındaki eylemleri görmezden gelen medya gruplarını kabul etmiyoruz" dedi.
Memiş Sarı, "10'undan sonra ilçe belediyelerinden de kesintiler olacak. Eğer maaşlar ödenmezse, 50 bin çalışan ile sokakları doldurmaya hazır mısınız?" diye sordu.
'Geçmiş yönetimin yarattığı krizin faturası emekçilere kesilemez'
DİSK Genel-İi İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül de açıklamasında, Tugay’ın geçtiğimiz günlerde basına verdiği, “Bir kesinti yapılmayacağını düşünüyoruz” sözlerini hatırlattı. İz Gazete'nin verdiği bilgiye göre Gül, “Madem bir kesinti yoktu neden işçilerin sosyal haklarını yılbaşından önce yatırmadınız. Neden emekçileri mağdur ettiniz açıklayın” dedi.
Geçmiş yönetimlerin SGK ve Vergi Dairesi’ne olan borçları ödemeyerek yarattığı krizin faturasının emekçilere kesilemeyeceğini söyleyen Gül, “Bir an önce maaş ve sosyal haklarımızın ödemesini talep ediyoruz aksi takdirde eylemliklerimiz gün geçtikçe büyüyerek devam edecektir. Çünkü biz işçilerin maaşının zamanında ödenmemesi demek ¸ev kiramızı, kredilerimizi ve faturalarımızı ödeyemez hale getirecektir. En vahimi de bir anne baba olarak okula giden çocuğumuzun cebine harçlık koyamamak demektir” şeklinde konuştu.
İşçiler Kültürpark holler önündeki açıklamaların ardından İzmir Sanat binasındaki Başkanlık Ofisi'ne yürüdü.
Cemil Tugay ne diyor?
Cemil Tugay dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından bir açıklama yapmış ve İller Bankası’ndan gelen 1,6 milyar TL’lik kesinti sonrası "ödeme programlarının öngörülemeyen şekilde değiştiğini" söylemişti. Tugay, "Bu durum, iştirakimiz 32 şirketten 3’ünde 7 Ocak’ta yapılması gereken ücret ödemelerinin üç iş günü ertelenmesine yol açmıştır. 29 şirketimizde çalışma arkadaşlarımızın birikmiş ikramiye, aile yardımı ve diğer hakları ile Aralık ayı ücretlerine ilişkin 7 Ocak’taki ödemelerinin yapılması talimatı bankalara verilmiştir. Diğer 3 şirketteki çalışanlarımızın, eksik yatırılan 7 Ocak ücretleri takip eden üç iş günü içerisinde ödenecektir" paylaşımını yaptı.
TKP İzmir: Son sözü işçiler söyleyecek
Eyleme destek veren Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir İl Örgütü'nün konuyla ilgili açıklamasında, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP tarafından yönetilmeyen yerel yönetimleri, "daha kararlı bir şekilde silkeleme" talimatı verdiği hatırlatıldı. Bu hukuksuz uygulamaya karşı çıkılması gerektiği belirtilirken, muhalefetin piyasacılığa teslim olduğu, emekçi düşmanlığında AKP ile yarıştığı ifade edildi ve şu sorular soruldu:
"AKP iktidarı, siyasi hamlesini yaptı. Peki, bunun üzerine CHP yönetimindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yaptı? O da siyasi bir refleks gösterdi, krizin bedelini emekçiye yöneltti: Emekçi maaşlarının sadece üçte birinin ödenmesi için ödeme emri çıkarttı.
- Kendilerine yakın olan yandaş şirketlere para aktarabilmek için kullanmadılar mı bu şirketleri?
- Yönetim kurulu üyelikleri ile idarecileri zenginleştirmediler mi?
- Sayıştay denetimlerinden kaçmak, mevzuat değişip denetim gelince, zimmet ödemeden kurtulmak için şirketlere para aktarmadılar mı?
- Emekçi maaşlarını düşürmek, aynı işi yapan kişilere farklı ücretler ödemek için, emekçilerin birliğini engellemek için kullanmadılar mı bu şirketleri?
- Emekçileri, yoksullukla, işten çıkarmalarla tehdit etmek için bu şirketlerden faydalanmadılar mı?
- Kamunun üretmesi gereken hizmetlerin tamamını bu şirketler aracılığıyla özelleştirmediler mi?
Hepsi, emekçi düşmanlığında birleşiyor. Çalışan sayısını nasıl azaltacaklarını da planlıyorlar.
Ama yok artık öyle yağma.
AKP de, CHP de, bütün patron partileri susacak...
Son sözü emekçiler söyleyecek!"