İşçiler madende ölümü göze alıp eyleme başladı: 'Çayırhan'da özelleştirme istemiyoruz'

Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararı nedeniyle işçiler eyleme başladı. Ölümleri pahasına madene inerek greve başlayan işçiler "Satışa hayır" diyor.

Aslı İnanmışık-Özkan Öztaş

Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali maden sahaları hakkında özelleştirme kararı alınmıştı. Mevcut haklarını kaybetmekle karşı karşıya kalan yüzlerce maden işçisi eyleme başladı.

Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye (KİAŞ) bağlı çalışan yaklaşık 1300 işçiden 500'ü kendini yer altına madene kapatarak greve başladı. Diğer işçiler de arkadaşlarına destek olmak için madenin dışında beklemeye başladı. 

Sözleşmede işçi haklarıyla ilgili kazanımlar da tehlikeye giriyor. 

İşçilerin haklarıyla ilgili belirsizliklerin olduğu şartnameyle, iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılması, sosyal hakların kaybedilmesi söz konusu.

Lojmanlar da boşaltılacak: '600 aile ne yapacak?'

soL'a konuşan Osman*, madendeki direniştekilerden biri. 26 yıllık maden işçisi. "Şartnamede alacak firmanın hakları yazıyor. Bizim haklarımız ne olacak belirsiz. İşçiler fakirleşecek bunu biliyoruz" diyor.

Özelleştirmeye karşı olduğunu vurgulayan işçi, şartnameyle lojmanların 4 ay içerisinde boşaltılacağına dikkat çekiyor. "600 aile yaşıyor lojmanlarda. Burada yaşayan aileler ne olacak? Yaklaşık 2000 kişi açıkta kalacak" diyor. "Bu yaştan sonra ancak seyyar satıcılık yaparız" diyen maden işçisi, işsiz kalmaktan korktuğunu belirterek haklarının korunmasını istiyor.

Osman 6 Şubat depremlerinde yaptıkları yardımları hatırlatarak, halkın desteğini de istiyor, "Çayırhan'da özelleştirme istemiyoruz" diyor.

Maden işçisi Yusuf da özelleştirmenin işçilere zarar vereceğinin altını çizerek, "Ocağımızın satılmaması için bu eyleme kalkıştık" şeklinde konuşuyor. "Ekmeğimize sahip çıkmak için buradayız" diyen işçi, karardan geri dönülmesini istiyor.

AKP'nin 22 yıllık iktidarı, Türkiye'de özelleştirmelerin zirve yaptığı dönem oldu. İlk AKP'li bakanlardan Kemal Unakıtan'ın "Babalar gibi satarım" cümlesi, kamuoyunun hafızasına kazındı. 2000'li yıllar boyunca hem iktidar hem muhalefet tüm düzen partileri, özelleştirmeleri kıyasıya savundu.

Maden aynı zamanda bir "okul" işlevi görüyor. Burada teknik olarak birçok deneyim sahibi olan işçiler başka bir madende rahatlıkla iş bulabiliyor.

Fotoğraf: Özkan Öztaş

İşçiler ölümüne madene indi

Çayırhan'da eyleme başlayan ve kendilerini madene kapatan işçiler, ölümü göze alarak özelleştirmeye karşı duruyor.

500 işçinin yer altına inme kararı aldığı madende havalandırma sistemi 250 kişinin solunumuna izin veriyor.

Madencilerin yer altındaki eylemlerinin uzun sürmesi halinde sağlık problemleri başlaması riski var.

İşçiler bu nedenle bir an önce sorunun çözülmesini, geri adım atılmasını isterken, bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin gelmesi bekleniyor.

Aileleri de işçilere destek veriyor.

İşçiler bir an önce karardan vazgeçilmesi çağrısı yapıyor.

Görüntüler: Özkan Öztaş

TKP'den işçilere ziyaret

TKP Ankara İl Örgütü de Çayırhan'daki işçileri ziyaret etti.

İşçilere destek vermeye devam edeceklerini belirten TKP Merkez Komite Üyesi Ali Ufuk Arikan, direnişin yanında olduklarını söyledi.

Akşam vardiyası için gelen işçiler dışarıdan destek verecek

İşçilerin eylemi sürerken, 16.00-24.00 vardiyası için gelen işçiler sendika yetkilisi tarafından madene sokulmadı.

Sendika kararı olarak madene girilemeyeceğini işçilere ileten yetkili, şu anda eylemde olan işçilere dışarıdan destek verilebileceğini belirtti. 

Maden ocağında eyleme başlayan işçilere akşam vardiyası için gelen işçiler de ocak önünde destek veriyor. İşçiler günün ilk yemeğini yiyor.

Madenciler grev nöbetini devrediyor

Maden sahasına dün gece vardiyasından sabah greve çıkan işçilerden grev nöbetini devralmak için 20 kişilik yeni bir işçi grubu madene giriş yaptı. İşçiler, alkışlarla yer altına indiler.

*İşçilerin isimleri değiştirilmiştir.