Breadcrumb
İran'dan Almanya ve İngiltere'ye uyarı: Üslerinizle ABD saldırılara ortak olmayın, kendimizi savunuruz
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 20.03.2026 , 14:54 Güncelleme Tarihi: 20.03.2026 , 14:55
ABD'nin saldırılarına, Ortadoğu'daki ABD üslerini vurarak yanıt veren İran, bu defa Batı'yı suç ortaklığı yapmamaları konusunda uyardı.
İran Dışişleri Bakanı Irakçi, İngiliz mevkidaşını arayarak İngiltere'nin ABD'ye askeri üs sağlamasını eleştirerek, bu durumu "İran'a karşı saldırıya katılım" olarak değerlendireceklerini ve "ülkenin egemenliğini ve bağımsızlığını savunma hakkını saklı tuttuklarını" bildirdi.
Ülkedeki ABD üssünün kullanımına yeşil ışık Almanya'ya ise İran'ın Berlin Büyükelçisi aracılığıyla "saldırılara ortak olmayın" mesajı verildi.
İngiltere'ye telefon: Sizi de savaşa katılmış sayarız
İran Dışişleri Bakanı Irakçi, İngiliz mevkidaşı Yvette Cooper ile telefonda ABD-İsrail'in İran'a saldırılarını ve bölgedeki gelişmeleri görüştü.
Irakçi, ABD-İsrail'in saldırılarına karşı İran'ın savunma önlemlerini İngiliz mevkidaşına ileterek, "İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin bu açık saldırganlığa karşı olumsuz ve taraflı yaklaşımını" eleştirdi, bu durumun "uluslararası hukuku ihlal ettiğini" vurguladı.
İranlı Bakan, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi kapsamında İran’ın meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, komşu ülkelerin egemenliğine saygı duyduklarını ancak bazı ülkelerde bulunan Amerikan üslerinden İran’a saldırılar düzenlendiğini söyledi.
Bölgedeki güvensizliğin ancak saldırıların durmasına bağlı olduğunu aktaran Irakçi, savaşın sona ermesinin ise "benzer saldırıların tekrarını önleyecek güvencelerle mümkün olacağını" belirtti.
İran Dışişleri Bakanı Irakçi, İngiltere'nin ABD'ye askeri üs sağlamasına ilişkin itirazlarını İngiliz mevkidaşına ileterek, "Bu eylemler kesinlikle saldırganlığa katılım olarak değerlendirilecek ve iki ülke arasındaki ilişkiler tarihinde yer alacaktır. Aynı zamanda, ülkenin egemenliğini ve bağımsızlığını savunma hakkımızı saklı tutuyoruz" ifadelerini kullandı.
Washington, KC-46A "Pegasus" ve KC-135 "Stratotanker" tipi onlarca uçağını, İngiltere ve ABD'nin ortak üssü Diego Garcia Üssü'nde konuşlandırmıştı.
Ayrıca İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki hava üssü de savaşın ilk günlerinde ABD uçaklarına açılmıştı.
Almanya'ya soru: ABD saldırılarında Ramstein üssü kullanıyor mu?
İran, Almanya'dan da ABD'nin Ramstein hava üssünün rolüne açıklık getirmesini istedi.
AFP'ye konuşan İran'ın Berlin Büyükelçisi Mecid Nili, "Ramstein'ın rolü bizim için resmi olarak net değil. Onlardan bir açıklama yapmalarını istedik. Şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık" dedi.
Nili, ABD'nin saldırılar için Almanya'daki bir üssü kullanmasının Birleşmiş Milletler'in 3314 sayılı kararını ihlal edeceğine işaret etti.
Söz konusu karar, bir başka devletin kullanımına sunulan toprakların, o devlet tarafından üçüncü bir devlete karşı bir saldırı gerçekleştirmek amacıyla kullanılamayacağını belirtiyor.
ABD Hava Kuvvetleri’nin Avrupa ve Afrika karargahı olarak hizmet veren Ramstein hava üssünde binlerce ABD askeri bulunuyor.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran’a karşı yürütülen savaşta “Ramstein’ın kullanımının yasallığından şüphe etmek için şu an bir neden görmediğini” söylemişti.
soL, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı haydutça saldırıyı ilk günden bu yana tüm detaylarıyla takip ediyor.
Saldırıların 21. gününde yaşanan anlık gelişmeleri soL'un CANLI haberinden takip edebilirsiniz.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.