Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

İran’da Meclis, Ekonomi Bakanı'nı azletti

Yüksek enflasyon ve ulusal para biriminin değer kaybından sorumlu tutulan İran Ekonomi Bakanı Himmeti, Meclis tarafından azledildi. Bu, İran Meclisi’nde muhafakazarların reformcu Pezeşkiyan hükümetine karşı ilk kazanımı olarak yorumlandı.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 02.03.2025 , 21:36 Güncelleme Tarihi: 02.03.2025 , 22:00

İran'da Ekonomi Bakanı Himmeti, Meclis tarafından azledildi.

Yükselen enflasyon ve ulusal para biriminin değer kaybından sorumlu tutulan İran Ekonomi Bakanı Abdunnasır Himmeti hakkında 19 Şubat’ta İran Meclisi’nde 91 milletvekilince verilen gensoru önergesi kabul edildi.

Himmeti hakkında verilen önerge, açık oturumda 6 saat süren tartışmaların ardından oylamaya sunuldu. Önerge, 89'a karşı 182 oyla kabul edildi. 1 milletvekili çekimser kaldı. Böylece, Himmeti, Meclis'ten güvenoyu alamayarak, görevinden azledildi.

Bu, altı ay önce göreve başlayan reformcu İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın hükümetine karşı Meclis’teki muhafazakar kanadın ilk kazanımı olarak yorumlandı.

Pezeşkiyan Temmuz ayında göreve geldiğinde bir ABD doları yaklaşık 600 bin İran Riyali’ne denk geliyordu. Ancak geçen süre içinde İran Riyali’nin dolar karşısındaki değer kaybı hızlanmıştı. Son olarak serbest piyasada bir ABD doları 920 bin İran riyaline kadar değer kazanmıştı.

Döviz kurundaki artışla paralel olarak artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon Ekonomi Bakanı Himmeti’ye yönelik tepkilere yol açmıştı.

Pezeşkiyan: Bugünün sorunlarıyla ilgili sadece bir kişiyi suçlayamayız

Meclis’teki gensoru oturumunda konuşan Pezeşkiyan eski merkez bankası yöneticisi ve devlet başkanlığı adayı da olan Himmeti’yi savunarak ekonomide geniş ölçekli bir savaş verdiklerini söyledi. 

Pezeşkiyan “Toplumda bugünün ekonomik sorunları tek bir kişiyle ilgili değildir ve bunlardan dolayı bir kişiyi suçlayamayız” dedi.

Meclis’teki muhafazakar vekiller ise Himmeti’nin görevde kalmasının ülke için “tehlikeli” olduğunu savunarak görevden alınmasını istedi.

Suçlamaları reddeden Himmeti ise enflasyondaki 10 puanlık düşüşe işaret etti. Yüzde 35 düzeyinde olan enflasyon oranının hâlâ yüksek olduğunu kabul eden Himmeti ekibinin sorunu çözmek için çok çalıştığını ancak enflasyonu düşürmenin zaman alacağını savundu. Himmeti ayrıca 2015 nükleer anlaşmasından 2018'de Donald Trump yönetimindeki ABD'nin çekilmesiyle ortaya çıkan sorunların da devam ettiğini söyledi.

Ancak yapılan oylama sonucunda 273 milletvekilinden 182'sinin oyuyla Himmeti bakanlık görevinden azledildi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.