İngiliz ordusundaki kadınların 3'te 2'si zorbalık ve istismara maruz kalıyor

İngiliz Parlamentosu'nun raporuna göre, silahlı kuvvetlerdeki kadınların neredeyse üçte ikisi, kariyerleri boyunca "zorbalığa, cinsel tacize ve ayrımcılığa" maruz kalıyor.

Haber Merkezi

İngiliz Silahlı Kuvvetleri'nde kadınlara yönelik muameleye ilişkin soruşturmasını, 'tarihinin en hayati soruşturmalarından biri' olarak duyuran savunma alt komitesi, 4 bin 106 eski kadın asker ile mevcut kadın personeli dinledi.

Komitede yer alan milletvekillerine, orduda maruz kaldıkları olayları anlatan eski ve mevcut kadın personelin yüzde 62'si, "kabul edilemez davranışlara" tanık olduğunu veya bunlara maruz kaldığını ifade etti.

Milletvekillerinin, cinsel saldırı ve tecavüz iddialarıyla 'gerçekten şok' olduklarını dile getirdikleri parlamento raporunda, "toplu tecavüz, terfi için cinsel ilişki ile kampta veya gemilerde kötü muamele" örnekleri yer alıyor.

Cinsel yaklaşımları reddettikleri için nasıl zorbalığa maruz kaldıklarını belirten bazı kadınlar ise diğer kadın arkadaşlarının, erkek grupları tarafından uğradıkları saldırılara tanık olduklarını, ancak bunları bildirmekten çok korktuklarını kaydetti.

İfadeleri dinleyen milletvekilleri, kadınların cinsel tacize uğrama olasılığının, erkeklerden 10 kat daha fazla olduğu konusunda "ciddi endişe" duyduklarını dile getirdi.

'Yüzüstü bırakıldıkları açık'

Sputnik'in haberine göre soruşturmayı yöneten ve kendisi de eski asker olan milletvekili Sarah Atherton, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Duyduğumuz hikayeler kadınlar için zor bir tablo çiziyor. Orduda tecavüze uğrayan bir kadın, sesini çıkarmanın kariyerine zarar vereceği korkusuyla, sıklıkla suçlanan faille birlikte yaşamak ve çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

Ordunun, cinsel saldırı ve tacizi ele alışında da ciddi sorunların olduğu tespitine yer verilen raporda, bu durumun genellikle mağdurların içinde bulunduğu travmayı artırdığına dikkat çekildi.

Atherton, "Kıdemli memurların, kendi itibarlarını ve kariyerlerini korumak için şikayetleri halının altına süpürdüğüne dair suçlamaları duyduk. Pek çok komutan doğru olanı yapmak istese de kadın hizmet personelinin sıklıkla emir komuta zinciri tarafından yüzüstü bırakıldığı açık" değerlendirmesinde bulundu.

'Tecavüz davalarında düşük mahkumiyet kararları'

Parlamento raporu, cinsel içerikli şikayetlerle ilgilenme konusunda emir komuta zincirinin kaldırılmasını ve yerine yeni bir yetki verilmesi gerektiğini savunuyor.