İlkokul öğrencilerine Ramazan dayatması: Oruç çizelgesi, dua listesi, şükür kutusu

İlkokul öğrencilerine oruç çizelgeleri verildi, ders saatinde Ramazan davulu çalındı. Veliler, çocuklarının din dersleri nedeniyle okula gitmek istemediğini belirtiyor.

Özkan Öztaş

Ramazan ayıyla birlikte kamu kurumlarındaki ayrımcı uygulamalar da arttı. Kimi yerlerde yemekhaneler kapanırken bazı örneklerde ilkokul çağındaki çocuklara ramazan çizelgeleri veriliyor, dua listeleri sunuluyor ve okullarda Ramazan davulu çalmayı öğreten "etkinlikler" düzenleniyor.

Bu örneklerden biri Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşandı. Konuya dair soL'a konuşan veliler, bu durum nedeniyle çocuklarının psikolojilerinin olumsuz etkilendiğini ve oruç tutmayan öğrencilere yönelik ayrımcılık uygulandığını ifade ediyor. 

Şükür kutusu, oruç çizelgesi, dua listesi...

Okulların dini mekana dönüştürüldüğü son örnek Mamak Ali Kuşçu İlkokulu oldu. 4. Sınıf öğrencisi B.Ü eve geldiğinde, velisinin çantasında gördüğü materyallerde oruç çizelgesi, dua kavanozu hazırlama etkinliği gibi örnekler yer alıyordu.

Konuya dair soL'a konuşan öğrenci velisi Zeynep Ünal, "Din dersi bizim kabusumuz oldu adeta. Çocuğum din dersi olduğu gün okula gitmek istemiyor. Okulun ilk gününde çocuklara şükür kutusu adı altında bir sürü dinsel ritüel dayatılıyor.

Şimdi de Ramazan ayı nedeniyle aynı ritüeller dayatılıyor. Çocukları tekne orucu tutturmaya teşvik ediyorlar. Okullardaki bu gericilik beni artık korkuttuğu kadar çocukları da psikolojik olarak etkiliyor. Devlet okullarında resmen emekçi ailelerin çocuklarına gericilik, şükürcülük öğretiliyor. Parasının olanın sağlıklı eğtim aldığı bu düzenden yorulduk artık. Ben bir veli olarak asla sesiz kalmayacağım, gerekirse hukuki haklarımı da arayacağım. Bizler böyle gerici bir eğtime mecbur değiliz" diyor.

 

İlkokul öğrencilerine verilen takvimde sadaka kutusu, teravih namazı, dua kavanozu hazırlamak gibi etkinlikler yer alıyor.

Okulda ramazan davulu

Tepki çeken bir etkinlik de bugün Mamak Ahmet Yesevi Ortaokulu'nda meydana geldi. Sabah ders saatlerinde koridorlarda çocuklara Ramazan davulu çalındı.

Veliler öğrencilerin gürültüye rağmen nasıl ders işleyeceklerini sordu. Ramazan ayı boyunca benzer etkinliklerin artarak devam edeceğini ifade eden veliler, bu durumun eğitimde eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığını ve eğitimin laik olması gerektiğini ifade ediyor.