İkiyüzlüler Suriye'deki 'zafere' sevinirken İsrail ordusu Şam'a 20 km mesafeye geldi

Suriye’de HTŞ liderliğindeki cihatçı gruplar eliyle Şam hükümeti devrildi. İsrail’in Suriye topraklarında ilerleyişine hız kazandırdı. Artık Şam'a sadece 20 kilometre mesafede.

Haber Merkezi

27 Kasım’da Heyet Tahrir-uş Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı gruplar eliyle başlayan saldırılar 10 günde Şam hükümetinin devrilmesiyle sonuçlandı. 8 Aralık 2024’de Suriye’de Beşar Esad yönetimi devrildi. Suriye'deki gelişmeler, bölge ve dünya için dönüm noktası niteliğinde.

Operasyonun ardındaki emperyalist uzlaşı emarelerinin en büyük kanıtı İsrail’in sessizlik içerisinde Suriye’yi işgal etmesinde gizli.

1967’deki “Altı Gün Savaşı”nda işgal ettiği Golan Tepeleri’nde 1974’teki anlaşmayla tesis edilen tampon bölgeyi tanımayacağını duyuran İsrail bu bölgeyi işgal ederken, Suriye topraklarında karadan ilerleyişini de sürdürüyor.

Reuters'ın “bölgedeki iki güvenlik kaynağı” ve “Suriyeli bir güvenlik kaynağı”na dayandırdığı haberine göre İsrail ordusunun, Suriye'nin güneyine yaptığı saldırılarla başkent Şam'ın yaklaşık 25 kilometre güneybatısına ulaştı.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde İsrail tankları ve askerlerinin Şam'a doğru ilerlediği başkentten yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

Suriyeli güvenlik kaynağı, İsrail birliklerinin, işgal altındaki Golan Tepeleri'ni Suriye'den ayıran “askerden arındırılmış bölge”nin doğusunda, Suriye topraklarının 10 kilometre içerisindeki Katana'ya ulaştığını söyledi.

20-25 kilometre ne kadar yakın?

25 kilometrelik mesafeye 5 saat yürüyerek varabiliriz, arabayla 80 km hızla gidersek ulaşmamız sadece 20 dakika sürecek. 238 futbol sahasına eş değer olan 25 kilometreyi bir koşucu en fazla 2,5 saat içerisinde koşabilir. Yani İsrail, Şam’a araçla 20 dakikalık, koşarak 2,5 saatlik mesafede.

Sky News'ün aktardığına göre İsrail, Reuters'ın haberinde yer alan iddiayı yalanladı. İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail, birliklerinin Şam yakınlarındaki Katana'ya ulaştığı haberlerinin doğru olmadığını savundu.

Suriye kaynaklarına göre İsrail ordusu Katana'da. Burası Şam'a araçla 20 dakika mesafede. İsrail bu iddiayı yalanlıyor.

Netanyahu 'Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail'in ayrılmaz parçası' demişti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Esad’ın devrilmesinin hemen ardından Golan Tepeleri'ndeki Bental Dağı'na gitti. Burada, yeniden ABD Başkanı seçilen Donald Trump yönetiminin 2019 yılında Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıdığını hatırlatarak, Trump'a teşekkür etti.

Esad'ın düşüşünün İsrail’in "Hamas'a, Hizbullah'a ve İran'a yönelik saldırılarının doğrudan sonucu" olduğunu söyleyen Netanyahu, "Bugün herkes biliyor” dedi.

"Bugün herkes Golan'daki varlığımızın, Golan'ın eteklerinde değil, oradaki varlığımızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor" ifadesini kullanan Netanyahu, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki askeri varlığının ülkenin “güvenlik ve egemenliğini garanti altına aldığını" belirtti.

İsrail’in Suriye işgaline karşı dünya kamuoyu sessiz, medyaysa ilgisiz. 

İsrail yönetimin devrilmesinden bu yana Suriye'de hava saldırılarıyla en az 300 hedefi vurdu. Suriye ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depolarının hedef alındı. Yalnızca askeri bölgeler değil, kamu binalarının da hedefte olduğu bilgisi var. Yedioth Ahronoth gazetesi, “İsrail'in Suriye'de önemli son silahı yok etmek için bir daha eline geçmeyecek fırsatı yakaladığı” ifadeleri kullanıldı. 

Yedioth Ahronot gazetesi İsrail'in Suriye'deki askeri hava üslerini vurduğunu söyledi, AFP askeri üslere ait olduğu belirtilen bölgelerden enkaz görüntüleri paylaştı.

ABD kulağının üstüne yatıyor, 'işgal geçici'ymiş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in Golan Tepeleri'nin ötesinde Suriye topraklarına girmesinin, oluşan güvenlik boşluğu gerekçesiyle "geçici bir durum" olduğunu savundu.

Miller, "Suriye ordusu, müzakere konusu olan İsrail-Suriye tampon bölgesi etrafındaki mevzilerini terk etti. Bu da potansiyel olarak İsrail'i ve vatandaşlarını tehdit edecek, terörist örgütler tarafından doldurulabilecek bir boşluk yarattı" dedi.

Sözcü Miller, İsrail ve Suriye arasında 1974'te varılan Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı desteklediklerini yineledi.

İsrail'in bu işgal girişiminin bölge ülkeleri tarafından kınandığının hatırlatılması üzerine Miller, "Biz gerginliği azaltma ve istikrar sağlamaya çalışıyoruz" diyerek, bölgede sağlanacak bir istikrarın "İsrail dahil" tüm ülkelerin çıkarına olacağına ileri sürdü.

Hizbullah'tan İsrail'in Golan Tepelerini işgaline tepki

Hizbullah, İsrail'in Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye yönelik işgalini 'küstahça bir ihlal' olarak nitelendirdi.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'de Esad'ın devrilmesinin ardından tampon bölgeyi ele geçirmesi ve ülkenin birçok bölgesine hava saldırıları başlatmasına tepki gösterildi.

Açıklamada, "Siyonist düşmanın Suriye topraklarında işlediği sürekli suçlar, ister Golan Tepeleri'nde daha fazla toprak işgal ederek ister Suriye devletinin savunma kabiliyetlerini vurarak ve yok ederek olsun, Suriye devletinin ve halkının egemenliğine yönelik açık bir saldırganlık, küstahça bir ihlal ve bu kardeş ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimidir" ifadesine yer verildi.

İsrail'in Lübnan ve Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına da değinilen açıklamada, İsrail'e tüm siyasi ve hukuki alanlarda baskı uygulanması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Suriye'ye ve halkına desteğimizi teyit ederken, Suriye topraklarının ve halkının birliğinin korunması gerektiğini vurguluyoruz" ifadesi kullanıldı.

İran'dan BM'ye: İsrail işgaline ses çıkarın

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki İsrail saldırılarına ve Golan Tepeleri'ndeki işgalinin genişlemesine yanıt vermeleri çağrısı yaptı.

Tahran'ın "saldırganlığı durdurma" çağrısı talebi İsrail'in gece boyunca Suriye'ye yönelik "kimyasal silah tesislerine" düzenlediğini iddia ettiği saldırıların ve Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge dışına çıkarak Şam'a doğru ilerlediği yönündeki haberlerin hemen ardından geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi İsrail'in 1967'de Suriye'den ele geçirip 1981'de resmen ilhak ettiği Golan Tepeleri'ndeki hareketini, "işgalci rejimin yayılmacı ve saldırgan yaklaşımının tüm uluslararası yasal normlara ve kurallara saygısızlığının bir işareti" olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz

Bakanlık, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar söylendi:

"İsrail'in, 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz. Suriye halkının uzun yıllardır hasret olduğu barış ve istikrara kavuşma ihtimalinin ortaya çıktığı bu hassas dönemde, İsrail işgalci zihniyetini tekrar sergilemektedir. Suriye’nin egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne desteğimizi kararlılıkla yineliyoruz."