Breadcrumb
İçişleri Bakanı öldürülen kadınları suçladı: '32 hanımefendi kapıya adam gelince açmış'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 21.11.2024 , 14:30 Güncelleme Tarihi: 21.11.2024 , 14:37
Kadın cinayetleriyle ilgili raporlar kadınlara yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin yaygınlaştığını, sayısının giderek arttığını ortaya koyuyor.
2003 ile 2017 yılları arasında kadın cinayetlerinde yaklaşık yüzde 392 oranında bir artış yaşandı. Bu cinayetlerin çoğu, kadınların birlikte yaşadığı kişiler ya da ayrılma aşamasında olduğu eşleri tarafından işlendi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ekim ayında şu ana kadar bir ayda gerçekleşen en yüksek kadın cinayeti sayısını kaydettiklerini duyurdu. Geçtiğimiz ay 48 kadın katledildi. 3 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Geçen yıl Ekim ayında 19 kadın cinayeti işlenmiş, 18 kadının ölümüyse şüpheli bulunmuştu.
2024 yılının ilk 6 ayında da toplam 205 kadın öldürüldü, 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Kadın cinayetleri giderek artarken, siyasilerin açıklamaları da bu tablonun ortaya çıkmasına neden oluyor, cinayetleri meşrulaştırıyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı Olağan toplantısında söz alan AKP'li Latif Aydemir, katledilen kadınları suçlayarak “Hanımlarımızı, kadınlarımızı tenzih ediyorum ama… Bir kısmı bayanlar olmak üzere erkeklerin de çoğunda öldüren kadar ölenler de suçludur” demişti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen ayki oturumda konuşan AKP’li Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay ise İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i vahşice öldüren Semih Çelik'in katlettiği genç kadınlarla da "nevrotik flört" ilişkisi içinde bulunduğunu öne sürmüştü.
Benzer bir açıklama da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan geldi.
'32 hanımefendi ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.
Yerlikaya, kadın cinayetleriyle ilgili soruyu yanıtlarken öldürülen kadınları suçladı. ANKA'da yer alan habere göre Bakan, "Koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi şuradaki ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu" ifadelerini kullandı.
Ali Yerlikaya şöyle konuştu:
“KADES, 18 Mart 2018'de Süleyman Bakan döneminde mükemmel bir uygulama başlamış. Olaya en yakın hareket halindeki adam işini bırakıyor, oraya gidiyor. Böyle bir talimat var. Akdeniz Parlamenter Assemblesi'nin Paris'teki 15. Genel Kurulu'nda KADES, ödül alıyor. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2021 yılında 100 bin kadın nüfusuna göre kadın cinayeti ortalama oranı: 1,1; 2022 yılında 1,2 olmuş. Maalesef dünyada yukarıya doğru bir yükseliş trendi var, bunu BM söylüyor.
Kadın şiddetle ilgili sıfır tolerans diyoruz. 2022'de 284, 2023'te 309, 2024'ün ilk 10 ayında 276 tane kadın cinayeti var. Elektronik kelepçeyle ilgili kapasite sorunuz yok. Bin 500 olan kapasiteyi 5 bine artırabiliriz hızlıca, bu konuda bir sorunumuz yok. Biz koruma kararı aldığımız kadına bir belge imzalatıyoruz. Koruma kararı aldıktan sonra belgedeki 11 maddeyi polisler okuyor. 'Seni korumaya aldık ama buna riayet et' diyor. Diyor ki mesela, 'Şüphelinin size yaklaşması halinde en yakın korunaklı yere geçerek kolluktan direkt yardım iste. Şüpheliyle sakın yüz yüze görüşme.' Çünkü tecrübe ile sabit. Bunların hepsini onlara okuyoruz. Haftada bir gün muhtara ‘buraya gelip giden var mı’ diye soruyoruz. İstihbarat artık ona takılıyor. İlk defa söylüyorum koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi şuradaki ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu."
CHP'li ve DEM Partili Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarına tepki gösterdi. Yerlikaya da vekillere, "Sen kimden yanasın? Biz kadını koruyoruz" dedi.
Kadın Dayanışma Komiteleri'nden tepki: 'Düzeniniz batsın kadınlar yaşasın!'
Kadın Dayanışma Komiteleri (KDK) Bakan Yerlikaya'nın sözlerine tepki gösterdi. KDK'nin X hesabından, "Neredeyse kadınlar var oldukları için, nefes aldıkları için suçlu diyecekler" denildi.
Açıklama şöyle:
"Susmuyorlar, durmuyorlar. Bu defa da İçişleri Bakanı Yerlikaya öldürülen kadınları suçladı. Kadınların ikazlarına uymadıkları için öldürüldüklerini söyleme cüreti gösterdi.
Belediye meclis üyesinden bakanına kadar hepsi, kadına yönelik şiddetin kaynağının kadınlar olduğunu düşünüyor.
Neredeyse kadınlar var oldukları için, nefes aldıkları için suçlu diyecekler.
Ama biz, bu kirliliğe, utanmazlığa bakıp yutkunmuyoruz, sineye çekmiyoruz.
Aksine kadınlara, çocuklara düşman bu düzene ve onun temsilcilerine haykırıyoruz.
Güç aldığınız bu düzeni yerle bir edeceğiz. Düzeniniz batsın kadınlar yaşasın!"
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
