Hendek patlaması davası başladı: Ailelere polis engeli

Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikası patlaması ile ilgili davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesi yürüyüş yapmak isteyen işçilerin aileleri polis tarafından engellendi.

Haber Merkezi

Sakarya Hendek’teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 7 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin ilk duruşma bugün görülecek. Polis, duruşma öncesinde yürümek isteyen kayıp yakınlarına engel oldu.

Sakarya Hendek’teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında meydana gelen 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamanın ardından açılan davanın ilk duruşması akarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlıyor.

Mağdur ailelerin avukatı, soL'a yaptığı açıklamada, sanık avukatlarının sanıkların tahliyesini talep ettiğini, kendilerinin buna karşılık sanıkların tutukluluğunun devamını talep ettiğini aktardı. Sanık avukatı olan Sakarya Baro Başkanı Abdurrahim Burak'ın, savunma sırasında olayın "bir örgüt eylemi" sonucunda gerçekleşmiş olabileceğini iddia etmesinin salonda tepki topladığı belirtildi.

Tutukluluğun devamına karar verildi

Birinci duruşma sonucunda sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi. Davada bir sonraki duruşmanın tarihi 15 Mart olarak belirlendi.

'Esas yargılamaya henüz geçilmedi'

Mağdur ailelerin avukatı, duruşmanın sonucuna ilişkin soL'a yaptığı değerlendirmede, "Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. İkinci duruşmaya kadar itiraz etseler dahi yüksek ihtimal kabul edilmeyecek, 15 Mart'a kadar her türlü tutuklu kalacaklar. Ben gelişen süreçte tutukluluk halinin devamına karar verileceğini düşünüyorum, çünkü burada bilirkişi raporunda eksiklikler var. Bilirkişi, sorumluların kusurlarını ortaya koyuyor, fakat patlamanın nereden kaynaklandığını doğrudan belirtmiyor. Koruyucu ekipmanların temin edilmemesi, inşa izni bulunmayan yapılarda kaçak üretim yapılması, iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitimin verilmemesi, denetimlerin üstünkörü ve önceden haber verilerek yapılması, haddinden fazla üretim gerçekleştirilmesi için işçilere yapılan baskı gibi ağır ihmaller göz önünde bulundurulduğunda asli kusurlunun fabrika yöneticileri olduğu ortaya çıkıyor.Bu haliyle ek raporun dosyaya sunulması halinde bile, bu gerçekleri göz ardı edemeyeceğimiz anlaşıldığından sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verileceğini düşünüyorum" dedi.

Davada esasa daha girilmediğini belirten avukat, "Bu duruşma genel olarak, bilirkişi raporu, sanıkların tutukluluk hallerinin değerlendirilmesi ve müştekilerin ve sanıkların kimliklerinin doğrulanmasına ilişkin oldu. Esasa henüz girilmedi. Ek rapor gerekli mi, kusur oranları ne kadar, bunlara ileriki celselerde bakılacak. Şu anda yangının çıkış nedeninden kaynaklı kusur konusunda muğlaklık var. Bu henüz giderilebilmiş değil, çünkü esasa yönelik bir yargılamaya geçilmedi daha" açıklamasında bulundu.

Ne Olmuştu?

Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamada, 7 kişi ölmüş, 127 kişi yaralanmıştı.

Patlamanın ardından tutuklanan fabrika sahibi Y.C., Fabrika Sorumlu Müdürü A.A., Fabrika Müdürü ve Genel Ustabaşı H.A.V., Genel Ustabaşı E.Ö., İş Güvenliği Uzmanı A.B. ile tutuksuz sanıklar; diğer fabrika sahibi A.R.E.C. ve Sorumlu Personel A.Ç.’nin yargılanacağı davanın ilk duruşması yarın Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.

108 müştekinin dinlenmesi için 3 gün sürecek olan duruşmada, şüpheliler hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.