Hastane sahibine yine dokunulmadı: Stent pazarlığı skandalı Yenidoğan Çetesi'ne uzandı

Stent pazarlığıyla gündeme gelen Özel Aile Hastanesi'nin patronları aynı zamanda Şafak Hastaneleri'nin de sahibi. Şafak Hastaneleri, Yenidoğan Çetesi skandalında yer alan hastanelerden biri.

Haber Merkezi

İstanbul'da faaliyet gösteren Özel Aile Hastanesi’nde, hastanenin muhasebecisi kalp krizi geçiren bir hastayla ameliyat masasında stent pazarlığı yaptı.

Olaya dair görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı, hastane hakkında soruşturma başlatıldığını ve  İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün gerekli idari yaptırımı uygulayacağı öne sürdü.

Hastanenin ilgili biriminin faaliyetleri durdurulurken, o görüntülere ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ise hastaneye idari para cezası uyguladı.

50 bin liralık stent gereksizmiş

Öte yandan, anjiyo hastasına "teklif edilen" 50 bin liralık stentin gereksiz olduğu ortaya çıktı.

Sözcü’den Hazar Dost’un haberine göre skandalın ardından mağdur hasta, Sultangazi Haseki Hastanesi’ne sevk edilerek tekrar anjiyo edildi. Yapılan tetkikler sonucu, özel hastanede 50 bin lira karşılığında takılması önerilen üçüncü stentin aslında gereksiz olduğu anlaşıldı.

Hastadan ilave ücret talep edilmesi açısından SGK’ya, hastadan alınan fark ücreti için fatura ibraz edilememesi açısından da Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ve işlem sırasında ilave ücret pazarlığına mani olmayan hekimler hakkında İstanbul Tabipler Odası’na bildirimde bulunulacak.

Bir yandansa Özel Aile Hastanesi’nin bağlı olduğu şirket, İlkem Öztürk Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi, konkordato sürecinde. İşletmeye 28 Haziran 2025’e kadar 1 yıllık kesin konkordato mühleti verilmiş.

İktidar hastane sahibini değil hekimi hedefe alıyor

Kamuda özelleştirme dalgasının en çok hissedildiği alanlardan biri sağlık. Özellikle AKP'li yıllarda artan müdahaleyle "sağlıkta reform" adı altında uygulanan IMF programı, özelleştirilen sağlık hizmetlerini çoğalttı.

Erdoğan'ın 2006'da söylediği “...Israrla söylüyorum, nasıl dünyada her şeyin serbest piyasası varsa sağlıkta da serbest piyasa oluşmalıdır” sözleri artık Türkiye'nin sağlık sisteminin özeti.

Yenidoğan Çetesi skandalı sağlıkta özelleşmenin boyutlarını göz önüne sermişti.

Bu olayda da bakanlık, hastane sahiplerine yönelik bir adım atmadı, yalnızca doktorlar incelemelerin parçası yapıldı.

İşlem sırasında ilave ücret pazarlığına mani olmayan hekimler hakkında İstanbul Tabipler Odası’na bildirimde bulunulması da dikkat çekici.

Hem hekimler hem de meslek odaları uzun süredir hedefte.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) adından ''Türk'' ibaresinin kaldırılmasını istemiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yse tümden kapatılmasını talep etmişti.

AKP, iktidarının başından bu yana Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMOOB) ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) gibi meslek örgütlerine karşı. Erdoğan’ın başbakanlık döneminde "Meslek odaları, açtıkları davalarla belediyelerin çalışmalarını engelliyor" çıkışı da hafızalarda.

Yani iktidar hem TTB’nin üzerine baskı kurup işlevsiz hale getirmeye çalışıyor hem de sorumluluk kabul etmeyip topu TTB’ye atıyor.

Hastanenin sahibi kim?

Şafak Grubu, daha önce sahibi olduğu ve 2012 yılında Acıbadem Sağlık Grubu’na sattığı İstanbul Bahçelievler’deki Aile Hastanesi’ni 2016 yılında geri satın aldı.

Aile Hastanesi, 2012 yılına kadar "JFK Hospital" adıyla Şafak Hastaneleri bünyesinde yer alıyordu. Ancak Acıbadem Sağlık Grubu’na satışının ardından ismi Aile Hastanesi olarak değiştirildi. Sekiz yıl önce yaptıkları yabancı ortaklıktan zararlı çıktıklarını ve bu satışa gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen dönemin Şafak Hastaneleri Yönetim Kurulu Üyesi İlkem Öztürk, Ekonomist’e verdiği röportajda “Bünyemizdeki JFK ve Göztepe hastanelerimizi Acıbadem Sağlık Grubu’na satmak durumunda kaldık. Şimdi, eski hastanelerimizden birini yeniden kazanmış olduk” diyor.

8018
ekonomist.com'daki İlkem Öztürk röportajında paylaşılan fotoğraf.

 

Ekonomim'de yer alan bir haberdeyse ailenin sağlık sektörüne girişleri şöyle anlatılıyor:

"1998’de Gaziosmanpaşa’daki Şafak Hastanesi’ni satın alan Öztürk ailesi tarafından temelleri atılan grup, 2013 yılında Özel Ataköy hastanesini satın aldı. Grup, 2012 yılında Acıbadem Grubu’na sattığı JFK Hospital’ı 2016 yılında Aile Hastanesi adıyla geri aldı.

Yunan Marfin Investment Group'a (MIG) ait sağlık grubu şirketi Hygeia, 2008'de hastanenin yüzde 50 hissesine 47 milyon dolar ödemişti. Daha sonra 2011 yılında Hygeia, Şafak Grubu'nun Türkiye'deki 4 hastanesinin de sahibi olan Genesis Holdings SA'daki yüzde 50'lik hissesinin 22 milyon dolara 2011’de Öztürk ailesine geri sattı.

Şafak Hastaneleri, 1998 yılında kuyumculuğu bırakan Saim, Seçim ve Mehmet Öztürk kardeşler tarafından kurulmuştu."

Peki Öztürkler kim?

İstanbul Şafak Hastaneleri'nin bir dönem yönetim kurulu başkanlığını yapan Saim Öztürk geçtiğimiz yıllarda AKP’den Kırşehir için milletvekili aday adayı da olmuştu. Sonrasında Şafak Hastaneleri'nin yönetim kurulundan ayrılan Saim Öztürk, Aile Hastanesi'nin yönetim kurulu başkanı.

Yenidoğan Çetesi hastanesinin sırrı... Kim bu Öztürkler - Resim : 3

Dahası Şafak Hastaneleri, Yenidoğan Çetesi skandalında listedeki isimlerden.

İddianamedeki 19 hastanenin içerisinde yer alan Özel Şafak Hastanelerinin sahibi Seçim Öztürk’ün siyasi ilişkileri de dikkat çekici. Öztürk'ün kızı Ceyda Öztürk Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Celal Adan’ın oğlu Sinan Buğra Adan 2021 yılında Çırağan Sarayı’nda yapılan düğünle evlendi.

Düğün yemeğine iş ve siyaset dünyasının önde gelen isimleri katıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dönemin TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ali Koç da konuklar arasındaydı.

Çiftin nikah şahitleri arasında AKP'li Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vardı.