Hamas sözcüsü, "Kalıcı bir ateşkes ve bölgenin tamamen çekilmesine yol açacak bir anlaşmaya varılması kriteri dahilinde, tutsakların tek seferde değiştirileceği ikinci bir aşamaya hazırız" dedi.
Haber Merkezi
Hamas, Gazze'de kalan tüm İsrailli rehineleri, kalıcı bir ateşkes ve kuşatma altındaki bölgeden İsrail ordusunun tamamen çekilmesi karşılığında "tek seferde" serbest bırakmayı önerdi.
Hamas sözcüsü Hazem Kasım, bugün yaptığı açıklamada, önerilen değişimi içeren ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması için örgütün görüşünü özetledi.
Kasım, "Kalıcı bir ateşkes ve bölgenin tamamen çekilmesine yol açacak bir anlaşmaya varılması kriteri dahilinde, tutsakların tek seferde değiştirileceği ikinci bir aşamaya hazırız" dedi.
'İsrail'in bölgeden çıkmamızı talep etmesi gülünç bir psikolojik savaş'
Örgüt, ayrıca İsrail'in silahsızlanma ve bölgenin dışına çıkarılması çağrısını da reddetti.
Kasım, "İşgalin Hamas'ı Gazze Şeridi'nden çıkarma şartı gülünç bir psikolojik savaştır ve direnişin Gazze'den çekilmesi veya silahsızlandırılması kabul edilemez" diye ekledi.
Ateşkesin ikinci aşaması: 'Serbest bırakılacak rehine sayısı iki katına çıkarılacak'
Kasım, ayrıca örgütün Cumartesi günü yapılacak bir sonraki takas sırasında serbest bırakılacak tutsak sayısını üçten altıya çıkarma kararına da değindi. Karar, Hamas lideri Halil el Hayya tarafından bir gün önce, anlaşmanın ikinci aşamasının uygulanmasını hızlandırmak için açık bir teklif olarak duyurulmuştu.
Kasım, bugünkü açıklamasında, "Serbest bırakılacak tutuklu sayısının iki katına çıkarılması, arabulucuların talebi üzerine ve anlaşmanın tüm şartlarını uygulamadaki ciddiyetimizi kanıtlamak için yapıldı" dedi.
Öneri, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'den alınan tutukluların haftalık olarak aşamalı olarak serbest bırakılmasına karşı çıkmasının ve Gazze'de kalanların ailelerinin hepsinin birlikte serbest bırakılmasını talep etmesinin ardından geldi.
Gazze'nin yeniden inşası çabaları
Anlaşmanın uygulanmasının hızlandırılması, İsrail'in harap olmuş Gazze'de mobil evler ve inşaat ekipmanları girmesine izin vermesi karşılığında yapıldı.
İsrail güçleri, bölgede yaptığı katliam boyunca hayati önem taşıyan sınır geçişlerini kapatmaya devam etti ve temel malzemelerin yanı sıra yeniden inşa malzemelerinin girişini engelledi.
Geçtiğimiz hafta Hamas, İsrail'in mobil evler ve ağır ekipmana izin vermeyi reddetmesi ve Filistinlilere yönelik saldırılar da dahil olmak üzere anlaşmanın diğer ihlallerini gerekçe göstererek tahliyeyi ertelemekle tehdit etmişti.
Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında 48 bin 291 kişinin öldüğünü, 111 bin 722 kişinin yaralandığını doğruladı. Hükümet Medya Ofisi, enkaz altında kaybolan binlerce Filistinlinin artık öldüğünün varsayıldığını söyleyerek ölü sayısını en az 61 bin 709 olarak güncelledi.
Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, Gazze'nin yeniden inşası 53,2 milyar dolara mal olabilir. Bunun yaklaşık 15,2 milyar doları konut için harcanacak.

Ateşkeste son durum
İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes, savaşın 460 gününden uzun bir süre sonra 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. O zamandan beri İsrail anlaşmayı defalarca ihlal etti. İsrail yönetimi, bu süreçte Gazze'de topyekün çatışmaya yakın bir zamanda geri dönme olasılığını tartıştılar. Netanyahu'nun kabinesindeki aşırı sağcı bakanlar, bölgenin askeri işgali için bile baskı yaptılar.
Anlaşmadan bu yana toplam 1135 Filistinli İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı. İsrail'in bu hafta 502 Filistinliyi daha serbest bırakması planlanıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen teslimden bu yana Hamas ve Filistin İslami Cihad tarafından serbest bırakılan esirlerin sayısı 19 Ocak'tan bu yana 25'e ulaştı.
İsrail Lübnan’a hava saldırısında Hamas komutanını öldürdü, işgali sonlandırmıyor | ![]() |