Güven endeksi hizmet ve perakende ticarette düştü

TÜİK'in verilerine göre Ocak ayında hizmet ve perakende ticaret güven endeksi düştü, inşaat sektöründe ise güven endeksi yüzde 0,6 arttı.

Haber Merkezi

Güven endeksi Ocak'ta geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 1,7, perakende ticaret sektöründe yüzde 1 azalırken ve inşaat sektöründe yüzde 0,6 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıkladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ocak'ta aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1,7, perakende ticaret sektöründe yüzde 1 düştü, inşaat sektöründe ise yüzde 0,6 yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Aralık'ta 120,1 iken bu ay 118,1 değerini aldı.

Hizmet sektöründe geçen aya göre son 3 aylık dönemde iş durumu yüzde 0,1 artarken son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep değişmedi, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 5 azaldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi geçen ay 127,5 iken bu ay 126,2 oldu.

Perakende ticaret sektöründe Aralık ayına göre, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 0,8 azaldı. Bu arada, mevcut mal stok seviyesi endeksindeki artış stok azalışını, endeksteki azalış ise stok artışını ifade ediyor. Gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi Aralık ayına kıyasla yüzde 7,7 azalırken, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi ise yüzde 5,8 yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi geçen ay 92,6 iken bu ay 93,6'ya çıktı.

İnşaat sektöründe geçen aya göre, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinde yüzde 4,4 düşüş görülürken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi yüzde 7 arttı.

Reel kesim güveni Ocak'ta yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan veriye göre reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 103,4 oldu. Kapasite kullanım oranı geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan veriye göre reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 103,4 oldu.

Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7
oldu.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı aylık 0,6 puan düşüşle 75,8 oldu.

Mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 75,3'e geriledi. (AA)