Güney Kore’de kısa süren sıkıyönetim sonrası Cumhurbaşkanı’na ‘kalkışma’ suçlaması

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon hakkında “kalkışma” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Savunma Bakanı istifa ederken, sıkıyönetim komutanının istifası reddedildi.

Dış Haberler

Güney Kore’de 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilan eden ancak 6 saatten az bir süre sonra bu kararı geri çeken Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol hakkında “kalkışma” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Yoon hakkında muhalefetin verdiği azil önergesinin de Cumartesi akşamı parlamentoda oylanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’a sıkıyönetim ilan edilmesini öneren Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ise istifa etti. Kim’in istifasını kabul eden Yoon, ülkenin yeni Savunma Bakanı olarak Suudi Arabistan Büyükelçisi, emekli general Choi Byung-hyuk’u atadı.

Eski Savunma Bakanı Kim istifasını sunarken "Sıkıyönetime ilişkin görevlerini yerine getiren askerler, tüm talimatları bakandan aldı" ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanı'nın istifasını kabul etmedi

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon, sıkıyönetim komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun istifasınıysa ”güvenlik durumu gerekçesiyle" kabul etmedi.

Azil için oylama yapılacak

Öte yandan muhalefetteki Demokratik Parti tarafından Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un azli için  Ulusal Meclis’e sunulan önergenin 7 Aralık Cumartesi akşamı oylanması bekleniyor. İktidardaki Halkın Gücü Partisi ise azil sürecini engelleyeceğini söylüyor.

Bunun yanı sıra muhalefetin, Yoon'un eşi Kim Keon-hee hakkındaki "yolsuzluk ve seçimlere müdahale" iddialarının araştırılmasını yeniden talep etmesi bekleniyor.

Ülkede artan istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Yoon'un azli için verilen önerge dün 191 milletvekili tarafından imzalanarak Ulusal Meclis'e sunulmuştu. 

6 saatten kısa süren sıkıyönetim

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere karıştığı”, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile işbirliği yaptığı iddialarında bulunarak 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmişti.

Kararın ardından askerler Ulusal Meclis’e girerken, Meclis’te düzenlenen acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Parlamentodaki oylamanın ardından geri adım atan Yoon, bakanlar kurulunu toplamış, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu. Sıkıyönetim, ilanından 6 saatten az bir süre sonra sona ermişti.