Güney Kore Cumhurbaşkanı gözaltına direniyor, destekçileri ve karşıtları sokakta

Güney Kore'de soruşturma yetkilileri, gözaltına direnen cumhurbaşkanı için ikinci bir girişim hazırlığında. Öte yandan, Yoon'un destekçileri ve karşıtları aynı anda başkent sokaklarında.

Dış Haberler

Güney Kore'de ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetim nedeniyle hakkında gözaltı kararı çıkan Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, henüz gözaltına alınamadı. Soruşturmayı yürütenler ise Yoon'u gözaltına almak için yeni bir girişim hazırlığında.

3 Aralık'taki başarısız iktidar kapma girişimiyle Güney Kore'yi on yıllardır gördüğü en kötü siyasi krize sürükleyen Yoon, geçtiğimiz hafta muhafızların soruşturmacıları engellemesi sayesinde gözaltına direnmişti.

Gözaltını engelleyen güvenlik şefine soruşturma

Yoon'un güvenlik şefi Park Çong Jun, önceki gün cumhurbaşkanının gözaltına alınmasını engellediği için soruşturulduktan sonra görevinden istifa etti. Park, eski lideri gözaltına almak için yapılacak herhangi bir girişimin şiddetsiz olması gerektiği konusunda uyardı.

Muhabirlere konuşan Park, Yoon'u gözaltına alma girişiminin yanlış olduğunu ve "hiçbir koşulda fiziksel çatışma olmaması ve kan dökülmemesi gerektiğini" savundu.

Park, Yoon'un gözaltına alınmasını engellediği için dün tekrar sorguya alındı.

Kim Seong Hun, Yoon'un güvenlik şefi olarak Park'tan görevi devraldı. İkinci bir gözaltı emrinin uygulanmasını önleme çabalarına öncülük etmesi bekleniyor. Haberlere göre Yoon'un muhafızları, Seul yerleşkesini dikenli tel ve otobüs barikatlarıyla güçlendirdi.

İkinci gözaltı girişimi hazırlığı

Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Yoon'u gözaltına almak için yapacağı ikinci girişim için "kapsamlı bir şekilde hazırlanacağını" ve kendilerini engelleyen herkesin gözaltına alınabileceği konusunda uyardı.

Güney Kore'nin resmi ajansı Yonhap'a göre, bir polis birimi olan Ulusal Soruşturma Ofisi (CIO) de, Seul'deki üst düzey polis yetkililerine yeni gözaltı  girişimi için 1000 soruşturmacıyı harekete geçirmeye hazırlanmaları yönünde bir not gönderdi.

Yoon gözaltına alınırsa, görevdeyken gözaltına alınan ilk Güney Kore Cumhurbaşkanı olacak.

Yoon'un hem destekçileri hem de karşıtları sokakta

Diğer yandan, ülkede cumhurbaşkanını gözaltına alma tartışması sürerken, başkent Seul'de Yoon'un hem yanlıları hem de karşıtları aynı anda sokaklara çıktı. Her iki taraf da kentin merkezindeki ana yollar boyunca toplandı.

Yoon karşıtları, cumhurbaşkanının gözaltına alınmasını talep ederken, Yoon destekçileri, cumhurbaşkanının görevden alınmasının geçersiz sayılmasını istediler.

Seul'de protestocular, görevden alınan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'a karşı düzenlenen mitinge katıldı.

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı ve gözaltı emri süreci

Yoon'un geçtiğimiz ay ilan ettiği sıkıyönetimin ardından askerlere parlamentoya baskın düzenlemesini emretmesi nedeniyle ülke haftalardır gerginlik içerisinde. Askerler parlamentoda siyasetçilerin sıkıyönetimi reddetmesini engellemeye çalıştılar ancak başaramadılar.

Başarısız sıkıyönetim girişiminin ardından parlamento Yoon'u görevden aldı ve anayasa mahkemesinin görevden alınmasıyla ilgili nihai kararını beklerken görevden uzaklaştırıldı.

Bu arada savcılar ayrı bir soruşturma yürüttüler ve Yoon'un gözaltına alınması için mahkeme emri aldılar ancak cumhurbaşkanlığının güvenlik yönetimi buna karşı çıktı. Gözaltı emri Pazartesi günü sona erdi.

Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2023 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada bu kararı kaldırması ve Bakanlar Kurulu'nda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.