Ukrayna savaşında 6. gün: Zelenksi'den Putin ile görüşmeye hazırım açıklaması

Ukrayna'daki savaş 6. gününe girerken dün Rus ve Ukrayna heyetleri ilk defa masaya oturmuştu. Bugünkü tüm gelişmeleri bu haberimizde aktarmaya devam edeceğiz.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta 6. güne girildi. Dün iki ülke heyetleri ilk defa Belarus'ta masaya oturmuştu. Heyetler istişareler için ülkelerine geri dönerken önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelmeleri bekleniyor. 

Güncelleme: 23.33

Adalet Divanı, Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

Güncelleme: 23.32

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği: Ukrayna ordusunun açtığı ateş sonucu DHC’de bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi daha yaralandı.

Güncelleme: 23.23 

Avrupa Birliği daimi temsilcileri Sputnik ve RT’nin AB’deki yayınının yasaklanmasını onayladı.

AB ülkelerinin daimi temsilcileri, Sputnik ve RT’nin AB’deki yayınının yasaklanmasını onayladı. Ayrıca Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından finanse edilen projelere katılımın yasaklanması da onaylandı.

Güncelleme: 23.20

Polonya, Rusya Büyükelçiliği’nin Varşova’daki mülklerine el koyma sürecini başlattı. 

Güncelleme: 22.48

Polonya'daki zincir marketler ve kozmetik zincirleri, Belarus ve Rusya menşeili ürünleri boykot etme kararı aldı.

Güncelleme: 22.32

İngiltere, Ukrayna'ya harekatı nedeniyle Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'na ve fonun CEO'su Kirill Dmitriev'e yaptırım kararı aldı.

Güncelleme: 22.26

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

Güncelleme: 21.14

Güncelleme: 20.45

Donetsk lideri Puşilin: Durum savaşa doğru gidiyor.

Güncelleme: 20.26

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkanı Joe Biden telefonda konuştu.

AFP’nin aktardığına göre, Zelenski telefon konuşmasında Biden’e “Saldırganı en kısa sürede durdurmalıyız” dedi.

Güncelleme: 19.51

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksey Danilov, savaşa dahil olmayan Belarus'u bombalama tehdidinde bulundu.

Güncelleme: 19.38

Ukraynalı yetkili: Kiev'deki televizyon kulesi saldırısında 5 kişi hayatını kaybetti. 5 kişinin de yaralandığı duyuruldu. 

Güncelleme: 19.09

 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki operasyonlara dair son durumu aktararak, “Azak Denizi kıyılarında kontrol tamamen sağlandı" dedi.
 

Güncelleme: 18.33

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan televizyon kulesi Rusya tarafından vuruludu. 

Güncelleme: 17.46

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeliğinin devam edip etmemesinin sorgulanması gerektiğini açıkladı.

Güncelleme: 17.12

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, “Kıymetli Vatandaşlarımız, Ülkemize dönüşünüzün sağlanmasını teminen, bugün saat 19:00'da Kiev'den bir tren kaldırılması planlanmaktadır. Sokağa çıkma yasağı başlamadan önce saat 18:00’e kadar, güvenliğinize azami özen göstermek suretiyle, Kiev Merkezi Tren Garı'na gitmeniz beklenmektedir” açıklamasını yaptı.

Güncelleme: 16.41

Rusya Savunma Bakanlığı, "Kiev’de Rusya karşıtı enformasyon saldırısı için kullanılan tesisleri vuracağız" açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 15.53

Rusya Savunma Bakanlığı, bakan Sergey Şoygu'nun Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la Ukrayna'daki durumu telefonda görüştüğünü açıkladı.

Güncelleme: 15.11

Rusya-Ukrayna görüşmelerinin sonraki turunun yarın gerçekleşmesi planlanıyor.

Sputnik'in RİA Novosti'den aktardığı habere göre, Ukrayna basını söz konusu bilgiyi, isimleri gizli tutulan Ukraynalı diplomatik kaynaklara dayandırdı.

İlk görüşme dün Belarus'ta yapılmıştı.

Güncelleme: 15.47

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk Halk Cumhuriyeti birliklerinin Rus güçlerle Donetsk sınırında buluşarak birlikte ilerlediğini duyurdu.

Güncelleme: 14.51

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını başlatmasından bu yana aralarında 13 çocuk da bulunan 136 sivilin öldürüldüğünü, 400 sivilin de yaralandığını bildirdi.

Güncelleme: 14.32

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, NATO'ya Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceklerini bildirdiklerini açıkladı.

Güncelleme: 13.50

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı kesinlikle kabul edilemez. NATO savunma örgütüdür. Rusya ile çatışmaya girme niyetinde değiliz. Rusya birliklerini Ukrayna’dan çekmelidir' dedi.

Güncelleme: 13.39

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Harkov'da yapılan saldırıya ilişkin 'apaçık bir terör' dedi.

Güncelleme: 13.36

Dünyanın sayılı orkestralarından biri olarak kabul edilen Almanya'daki Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci şefi Rus asıllı Valery Gergiev görevden alındı.

Güncelleme: 13.20

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, 'Rusya Federasyonu ordusunun birlikleri, belirlenen hedeflere ulaşılana dek özel askeri operasyonunu sürdürecektir' dedi.

Güncelleme: 13:16

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'ABD'ye ait nükleer silahlarının Avrupa'da olması kesinlikle kabul edilemez, silahların evlerine dönme vakti geldi' açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 13:02

Ukraynalı yetkililer Belarus birliklerinin Ukrayna topraklarına girdiğini açıkladı.

Belarus söz konusu iddiayı bir süre önce yalanlamıştı.

Güncelleme: 12:52

Rusya Savunma Bakanı, "Rusya tüm hedeflere ulaşılana kadar Ukrayna saldırısını sürdürecek" açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 12:41

Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının inşasını yürüten Nord Stream AG şirketi, bünyesindeki tüm işçileri işten çıkardı.

Güncelleme: 12:37

Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin, bugün Mariupol kentini tamamen kuşatacaklarını açıkladı.

Güncelleme: 12:21

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova'nın ABD'li senatörlere ülkesine daha fazla askeri yardım yapma ve Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulama çağrısı yaptığı belirtildi.

Politico'nun aktardığına göre, Markarova, her iki partiden senatörlere Ukrayna'nın Stinger uçaksavar füzesi ve Javelin tanksavar füzesinin tükenmek üzere olduğunu belirterek, daha fazla silah tedariği talebinde bulundu.

Güncelleme: 11.59

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko: Belarus, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonuna katılmıyor.

Güncelleme: 11.37

Harkov Valisi Oleg Sinegubov, kentin ana meydanının Rus birlikleri tarafından bombalandığını açıkladı.

Güncelleme: 11.02

İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, ülkesinin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etmeyeceğini söyledi.

Güncelleme: 10.35

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Rusya güçlerinin Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'da Özgürlük Meydanı'nı bombaladığını belirterek görüntü paylaştı.

Güncelleme: 09.59

Rusya Federal Havacılık Kurumu, Moskova'ya yaptırım sinyali veren İsviçre'nin havayolu şirketlerine Rusya semalarının kapatıldığını açıkladı.

Güncelleme: 09.21

Çeçen lider Kadirov, Ukrayna'da 2 Çeçen'in öldüğünü, 6 Çeçen'in yaralandığını açıkladı

Güncelleme: 09.00

Rus birlikleri, Ukrayna'nın güneyindeki Kherson kentine girdi.

Güncelleme: 08.30

Rusya ile müzakere toplantısında kendilerinin çeşitli öneriler sunduğunu belirten Zelenskiy, "Rusya pozisyonunu açıkladı. Bazı sinyaller aldık. Heyet Kiev'e döndüğünde, duyduklarımızı analiz edeceğiz ve ardından ikinci tur görüşmelere nasıl geçeceğimize karar vereceğiz" diye konuştu. 

Güncelleme: 07.40

Ukrayna'nın Sumy Oblastı'nın Devlet İdaresi Başkanı Dmitro Zhyvytskyi, Okhtyrka'daki bir askeri birliğe Rus bombardımanı düzenlendiğini ve en az 70 Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı.

Stoltenberg: NATO Ukrayna'ya asker göndermeyecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna operasyonuna ne karadan ne de havadan dahil olacaklarını söyledi.

NBC News'e konuşan NATO Genel Sekreterİ Stoltenberg, Ukrayna'ya destek vereceklerini yineleyerek, NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla askeri yardımda bulunacağını söyledi.

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da karşılacağı direnişi hafife aldığını belirterek, "Karşılaşacakları direnci hafife aldıklarını düşünüyorum ve bu yüzden daha az ilerleme kaydediyorlar. Bu yüzden çok daha yavaş ilerliyorlar ve beklenenden daha yüksek yıpranma ve zayiat oranlarına sahipler" dedi.

Stoltenberg, Rusya ve Belarus'tan ağır zırhlı ve uzun menzilli topların geldiğini söyledi. Jens Stoltenberg, Ukrayna hava sahasını kapatmayacaklarını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer teyakkuz ilanından sonra NATO'nun nükleer kuvvetlerinin hazırlık seviyesinin değişmediğini iletti.

Pentagon: 5. madde kapsamında tehdit yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, bugünkü basın toplantısında, Rusya'dan NATO'ya Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. maddesi kapsamında bir tehdit görüp görmedikleri sorusuna, “Hayır” yanıtını verdi.

Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. maddesi, örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngörüyor.

Sekiz AB ülkesinden Ukrayna'nın üyeliğine destek açıklaması

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya'nın cumhurbaşkanları, "Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini" bildiren ortak bir mektup yayınladı.

Sekiz ülkenin cumhurbaşkanı, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından Avrupa Birliği üyeliği için yapılan resmi başvuru sonrasında ortak açıklama yaptı.

Aaçıklamada, “Biz, AB üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya Devlet Başkanları olarak Ukrayna'nın AB üyeliğini hak ettiğine tam olarak inanıyoruz. Bu nedenle AB üye devletlerini Ukrayna'ya azami siyasi destek vermeye ve AB kurumlarının Ukrayna'ya AB aday statüsü vermek için bir an önce adımlar atmasına ve katılım müzakerelerini başlatmasına izin vermeye çağırıyoruz. Bu kritik anda Ukrayna ve halkıyla tam dayanışmamızı yineliyoruz” denildi. 

'Rus kara kuvvetleri Kiev'e yaklaşıyor'

ABD uydu görüntüleme şirketi Maxar'ın dün akşam yaptığı açıklamaya göre Rus kara kuvvetleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru yaklaşmaya devam ediyor.

VOA'nın haberine göre, Kiev'e yaklaşan ve 27 kilometreye uzanan askeri konvoyun yüzlerce zırhlı araç, tank, çekili topçu ve lojistik destek araçlarından oluştuğu ifade ediliyor.

Öte yandan sabah 8.00 civarında Kiev'de hava saldırısı sirenleri yeniden çalmaya başladı.