Grand Kartal Otel’in yangından 6 ay önce turizm belgesini kaybederek "kaçak" duruma geldiği iddia edilirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise tesiste yangın merdiveni olmadığını söyledi.
Haber Merkezi
Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan yangında 36'sı çocuk 78 kişi yaşamını yitirmiş, soruşturması kapsamında aralarında otelin sahibi Halit Ergül, genel müdürü Emir Aras, itfaiyeden sorumlu Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun'un da bulunduğu 19 şüpheli tutuklanmıştı.
Soruşturmanın genişletilmemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kimsenin soruşturmaya dahil edilmemesine tepkiler sürerken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Habertürk'te gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un konuyla ilgili sorularını yanıtladı.
'Yangınla ilgili raporlama süreci devam ediyor'
Yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, "yangınla ilgili daha ihtisas sahibi, özellikle yerelle bağlantısı olmayan, tarafsız, teknik ve detaylı inceleme yapılabilecek yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verilmesi üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 8 kişilik heyet oluşturulduğunu, raporlama sürecinin devam ettiğini" söyledi.
Bu konu üzerinden politika yapılmaması gerektiğini söyleyen Tunç, "Burada gerçek neyse ortaya çıksın. Biz diyoruz ki, 'Bunun ucu nereye dokunursa dokunsun'. Ama onlar şunu diyor, 'Bunun ucu bizim arkadaşlarımıza dokunmasın'. Aradaki fark bu. Onlar 'Belediye başkanı, belediye burada sorumlu değildir' diyorlar. Bilirkişi raporu hazırlanmamış, savcılık henüz daha soruşturmayı devam ettirirken 'Şu kusurludur ya da bu kusursuzdur.' diyebilir misiniz? Diyemezsiniz" ifadelerini kullandı.
Tunç, sürece ilişkin, "Burada gelecek olan bilirkişi raporuna göre savcılık makamı elbette ki yeni gözaltılar yapabilir, tutuklama kararları verebilir. Bir yandan hukuk davası bakımından da şirket yetkililerinin mal varlığına ilişkin tedbirler de konuldu" dedi.
Adalet Bakanı, Turizm Bakanı'nı yalanladı: 'Yangın merdiveni yoktu'
Sabah'ta yer alan habere göre Tunç, "Kim olursa olsun, ister otel sahibi, şirket yetkilileri, isterse ihmali olan kamu görevlileri, bakanlıkta, özel idarede olsun, bu konuda yargının birisini koruması söz konusu olamaz" diye konuştu.
Tunç'un konuşmasında dikkat çeken bir diğer nokta ise otelin yangın merdivenleriyle ilgiliydi. Adalet Bakanı otelde yangın uyarı ve söndürme sistemlerinin olmadığını, yangın merdivenleri de bulunmadığını söyledi.
Oysa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yangından saatler sonra yaptığı açıklamada tesiste iki adet yangın merdiveni olduğunu dile getirmişti.
Yılmaz Tunç şöyle konuştu:
"Savcılık makamının özellikle bazı tespitleri oldu. Hemen yangından 1 ay önce bina ile ilgili Bolu Belediye Başkanlığı ve itfaiye teşkilatının orada 9 eksikliğin bulunduğu ve ruhsat veren makam olan Bolu Özel İdaresi'ne bildirilmediğine yönelik savcılığın tespiti. Sonra dilekçenin geri çekilmesi. Bununla ilgili dilekçenin geri çekilmesi, yanındaki müştemilatı ile ilgili uygunluk verilmesi. Savcılık makamı bu konunun kendi uzmanlık sahaları olmadığı düşüncesiyle, sayın Özel'in bahsettiği henüz dosyaya verilmemiş, bilirkişilerin imza atmadığı bir belge. Savcılığın sorduğu kısımla ilgili yorum olmadığı görülünce daha tarafsız, teknik, ihtisas sahibi olan yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına savcılık karar vermiştir.
Yangından 1 ay önce verilen dilekçenin geri çekilmesi. 9 eksiklik. Yangın söndürme, uyarı sistemleri yok. Çıkış, yangın merdivenleri yok. Bunu ilgili makamlara kim bildirmemiş? Neden geri çekilmiş dilekçe? Arada ne dönmüş? Tüm bunlar ortaya çıkacak. Milletimize ve vefat edenlerin ailelerine büyük acıyı yaşatanlara yargı hesap soracak. Ucu nereye dokunursa dokunsun. Sayın Özel 'bizim belediyeye dokunmasın' diyor. Bunu sen demeyeceksin, yargı söyleyecek."
'Otel kaçak' iddiası
soL, sorumlular birbirini suçlarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın boş durmadığını ve veri tabanında görünen Grand Kartal Otel'in "Turizm İşletme Belgesi"nin iptal edilmiş gibi gösterilmek için yangından sonra silindiğini 25 Ocak günü haberleştirmişti.
Kısa Dalga'dan Cengiz Erdinç'in ulaştığı yeni belgeler, sistemde görünen belgenin de doğruluğuna dair şüpheler olduğunu gösteriyor. Haberde, Grand Kartal Otel’in, yangından en az 6 ay önce turizm belgesini kaybederek “kaçak” duruma geldiği ve faaliyette bulunmasının mümkün olmadığı söyleniyor.
Oteli kaçak duruma getiren süreç Turizmi Teşvik Kanunu’nun 2021 yılında değişen beşinci maddesine göre teşviklerden yararlanmak için turizm yatırım belgesi ya da işletme belgesi alınması zorunluluğu ile başladı. Buna göre, İl Özel İdaresi tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen tesislerin de altı ay içinde Bakanlıktan Turizm işletme belgesi alması gerekiyordu.
'Faaliyette bulunmaları mümkün değil'
Grand Kartal Oteli işletme belgesini güncellemediği için kaçak duruma düştü. Bu durumu Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Neşe Çıldık, 2 Temmuz 2024 tarihinde bir yazıyla aralarında Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un büyük ortağı olduğu ETS’nin de bulunduğu seyahat acentalarına duyurdu.
Çıldık açıkça “yapılan ön incelemede belgesi bulunmadığı tespit edilen” ve “yasal olarak faaliyette bulunmaları mümkün olmayan” diye nitelediği tesislerin reklam, tanıtım, pazarlama ve satışlarının yapılmamasını, yapılanların da kaldırılmasını istedi. Yazıya otellerin 74 sayfa tutan listesi de eklendi. Faaliyette bulunması mümkün olmayan 2426 otelin sıralandığı listenin 529. Sırasında Bolu Kartalkaya Kartal Otel yer aldı.

Grand Kartal Otel, kayıtlar silinmeden önce, Turizm Bakanlığı’nın veri tabanında “Grand Kartal Otel-Kartal I- Kartal II-Oberj” adıyla 1181 belge numarasıyla ve “Bolu Merkez” adresiyle yer alıyordu.
ETS başka otelin belgesiyle satışı sürdürdü
ETS Tur da bakanlığın 2 Temmuz 2024’de yazdığı yazıyla Kartal Otel’in faaliyet gösteremeyeceğini bilmesine rağmen Kartal Otel reklamlarının altına Antalya Konyaaltı'nda bulunan, isimden başka hiçbir benzerliği olmayan “Kartal Pansiyonun” 2022-7-1716 sayılı Turizm Belge Numarası'nı koyarak satışını sürdürdü.
Habere göre, yangın sırasında 248 kişinin konakladığı Grand Kartal Otel’in 11 odası ETS Tur tarafından bu “hileli” ilanlarla satıldı. ETS Tur, bakanlıkla aynı gün bu reklamları sitesinden kaldırdı.
Belge telaşı: Özel denetim firması geçici bir belge verdi
Bakanlık belgesiz faaliyet gösteren otele 15 Aralık’ta denetime geleceklerini bildirdi. Grand Kartal Otel, 12 Aralık 2024 günü Bolu İtfaiye Müdürlüğü’ne başvurarak 3224 metrekarenin denetlenmesini istedi.
Hemen ardından 14 Aralık günü Royalcert Belgelendirme Gözetim Hizmetleri denetimini tamamlayıp Grand Kartal Otel Kartal I, Kartal II ve Oberj için 1. Aşama Belgesi verdi. Otel, 2 Mart 2024’de FQC Global Sertifikasyon şirketinden 2 Mart 2025’e kadar geçerli bir belge almıştı. Otele geldiği bile kuşkulu olan Royalcert’in denetimi soru işaretleriyle dolu. Her iki denetim şirketinin aynı belge numarasıyla denetim yaptığı anlaşıldı.
Royalcert yangından sonra yaptığı açıklamada iki ayrı otel olduğunu, yanan Grand Kartal’ı değil hemen yanında bulunan Kartal I, Kartal II ve Oberji denetlediklerini savunsa da habere göre ortada iki bina ancak tek bir turizm tesisi ve FCQ’dan alınan bir denetim belgesi bulunuyor.
Denetim raporu nerede?
"Bakanlık çevresine" dayandırılan bilgiye göre, 15 Aralık 2024 günü Turizm Bakanlığı’nın Denetçisi S. ve bürokratlardan B.’nin dışında bir denetçi, İl Turizm Müdürlüğü’nden bir kişi, Karadeniz Otelciler Birliği’nden (KATİD) bir kişi ve bir şoför olmak üzere 6 kişi otele gelerek denetime başladı. Denetçiler otelin turizm belgesinin iptal olduğunu biliyordu. Altı buçuk saat sürdüğü söylenen denetim, oteli kurtarmak için çare arayışıydı.
Grand Kartal Oteli’nin 15 Aralık’ta başlayan ve ne kadar sürdüğü belirsiz denetimin raporu ortada yok.
Denetçilerden bir gün sonra 16 Aralık 2024 günü Bolu İtfaiye Müdürlüğü’nden üç kişi gelip 3224 metrekareyi kontrol etti. Sekiz başlıkta eksik buldular ve bunların giderilmesini istediler. Sekiz gün sonra Grand Kartal Otel yöneticisi belediyeye 24 Aralık 2024 tarihli bir dilekçe vererek denetimin iptalini istedi. Belediye, 25 Aralık günü Grand Kartal Oteli’nin verdiği dilekçe üzerine denetimin iptal edildiğini bildiren bir yazı yazdı.
Yine 24 Aralık günü Bolu merkezli Mudurnu Enerji şirketinin 12 Aralık’ta Ticaret Sicili’nde duyurularak tüzel kişilik kazanan Kartalkaya Şubesi otelin 70 metrekarelik bir bölümü için başvuruda bulundu ve 2 Ocak 2025 tarihinde yangın yeterlilik belgesini aldı. Zaten kaçak olarak çalışan otelin bütünü için yangın denetimi yapılması gerekirken, 70 metrekarelik bir restoran için belge alındı.
İhmaller, usulsüzlükler görmezden gelindi
İmar izni olmadan büyüyen ve toplamı 16 bin metrekareye ulaşan otel kompleksinde yıllardan beri faaliyet gösteren kaçak bölümler, Grand Kartal Oteli’nde 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan ihmaller zincirinin 10-15 yıl öncesine uzandığını gösteriyor. İki ayrı binanın tek bir turizm belgesiyle işletilmesi ancak İl Özel İdaresi ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin göz yummasıyla mümkün oldu.
Otel sahipleri arasında iki yıl önce başlayan anlaşmazlığa rağmen iki bölümün tek bir belgeyle işletilmesinin nedenlerinden biri de yararlandıkları uzun süreli turizm yatırım teşvikleri.
Kartalkaya yangını: Otel sahibi Halit Ergül'ün eşine yurtdışı yasağı | ![]() |