GÖRÜŞ | Fırtınanın bu kadar yıkıma ve ölüme neden olması normal mi?

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, fırtınanın yapıların teknik şartnamelerine uygun olarak yapılmadığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Can Kuyumcuoğlu

İstanbul'da dün yaşanan lodos fırtınasının ardından birçok bina hasar görürken, binalardan düşen yapı malzemeleri can kayıplarına neden oldu.

Kentteki fırtına nedeniyle şu ana kadar 4 kişi yaşamını yitirirken yaralı sayısı 38 oldu.

Çatıların uçması ve bina cephelerinden düşen malzemelerin insanların ölümüne neden olması kentteki yapıların dayanaklılığı konusunda soru işaretleri yarattı.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, soL'a yaptığı değerlendirmede, fırtınanın yapıların teknik şartnamelerine uygun olarak yapılmadığını ortaya koyduğunu vurguladı.

'Fırtına, yapıların dayanıksızlığını ortaya çıkarıyor'

"Beylikdüzü'ndeki binanın cephesinden düşen yapı malzemeleri, çöken saat kulesine baktığımızda fırtınanın gücünden öte yapıların dayanıksızlığı ve teknik şartnamelerine uygun olarak yapılmadığı sonucunu çıkartabiliyoruz. İstanbul'da lodosun etkisinin ne kadar büyük olacağı zaten biliniyor.

'Depremde felaket daha büyük boyutta olur'

Sadece bir fırtına yüzünden eğer bu yüksek katlı binalarda cephe malzemesi sökülebiliyor, doğramalar yerinden oynayabiliyor ise olası bir İstanbul depreminde kentin yaşayacağı felaketin çok daha büyük boyutta olacağını şimdiden görmemiz gerekiyor.

'Teknik şartnameye uygun inşa edilmeli'

Temel sorun şudur: Özellikle inşaat ve yapılı çevrenin oluşmasıyla ilgili olan süreçte bilim ve tekniğe uygun olarak bütün bu yapıların inşa edilmesi. Orada cephe konstrüksiyon malzemesiyle, o malzemenin cepheye tutturulmasının da bir teknik şartnamesi olduğunu biliyoruz. Bunlar zaten dayanım testlerinden geçerler. Dolayısıyla uygun olarak yapılmadığı zaman da böyle bir fırtına sırasında da cephe malzemeleri ne yazık ki insanların ölümüne de yol açabilecek şekilde büyük felakete yol açabiliyor."