Sayfa yolu
Gazze'ye yardım gemisi Malta yakınlarında vuruldu: 'Avrupa için uyarı olmalı'
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 02.05.2025 , 12:38 Güncelleme Tarihi: 02.05.2025 , 12:45
Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coaliton-FFC) Gazze'ye insani yardım ulaştırma hedefiyle yola çıkan gemisinin Malta yakınlarındaki uluslararası sularda insansız hava araçlarının saldırısına uğradığını açıkladı.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sona erdirmek için dünyanın farklı yerlerinden kampanya ve inisiyatiflerin bir araya gelmesiyle oluşturulan ve olası tehlikelere karşı gizli tutulan FFC yardım gemisi, yerel saatle 00.23'te insansız hava araçlarının saldırısına uğradı.
Koalisyonun yardım gemisine yapılan saldırıda geminin gövdesinde gedik açılırken, pruvasında yangın çıktı.
FFC Basın Koordinatörü Yasemin Acar sosyal medyada paylaştığı videoda, gemide 30 insani yardım görevlisinin bulunduğunu belirterek, gemidekilerin kurtarılması için yardım çağrısında bulundu.
Gemiden sürekli yardım sinyali gönderildiğini ifade eden Acar, şu ana kadar sadece Güney Kıbrıs'tan yardım talebine yanıt verildiğini belirtti.
'Ya İsrail ya da müttefiklerinden birinin savaş suçu'
Acar, saldırının "uluslararası hukuk ihlali ve savaş suçu" olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
"60 günden bu yana Gazze'deki Filistinlilere ne su, ne gıda, ne de insani yardım ulaştı. Şu anda bu gemi Malta kıyılarına 13 mil uzaklıkta uluslararası sularda saldırıya uğramıştır. Bu ya İsrail ya da müttefiklerinden biri tarafından işlenmiş bir savaş suçudur. Ama çok açık olan bir şey var. Filistinlilere yardım etmek istemiyorlar. Filistinlileri açlığa mahkum etmek istiyorlar. Yarısı çocuk olan 2 milyon insandan bahsediyoruz. Açlıktan ölüyorlar ve biz burada sizinle konuşurken, suç ortağı olan tüm bu ülkeler bunu biliyorlar ve bu saldırının içindeler. Ayağa kalkmak zorundayız. Ya şimdi ya da asla."
Günlerdir Malta'da olduklarına ve gece gündüz çalıştıklarına dikkati çeken Acar, geçen yıl kendilerine karşı bürokratik bir savaş olduğunu, bu yıl ise saldırı düzenlendiğini dile getirdi.
'Batma tehlikesi var mı henüz bilmiyoruz'
"Gazze'ye Doğru" adlı kuruluştan İspanyol aktivist Sandra Barrilaro, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardım gemisinin jeneratörünün doğrudan bir insansız hava aracıyla hedef alındığını söyledi.
Saldırı nedeniyle gemiyle iletişimi kaybettiklerini aktaran Barrilaro, bundan dolayı gemideki durumun ne olduğunu tam olarak bilmediklerini, yaralı olup olmadığını bilmediklerini belirtti.
Barrilaro, geminin batma tehlikesine ilişkin olarak da "Henüz bunu bilmiyoruz, umarız ki olmasın ama herhangi bir bilgimiz yok" dedi.
Barrilaro, "Dronlarla saldırının tam olarak nereden geldiğini bilmiyoruz, aslında tahmin etmesi zor değil. Ancak filonun İsrail tarafından sürekli uluslararası sularda saldırıya uğradığını biliyoruz. Bunun da yeni bir saldırı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Barrilaro, İsrail'in Gazze'deki soykırımı ve Filistin topraklarındaki işgaline karşı olduklarını söyledi.
Malta medyasında ise sahil güvenlik birimlerinin gemiden 16 kişiyi kurtardığı haberlerine yer verilirken, gemideki ekiplerden son durumlarına ilişkin yeni bir bilgi edinilemedi.
Gemi Malta'dan uluslararası gönüllü grubunu alacaktı
Öte yandan CNN International'da yer alan habere göre Yasemin Acar geminin batmakta olduğunu söyledi.
Malta hükümeti ise gemide 12'si mürettebattan 4'ü sivil 16 kişinin olduğunu duyurdu.
FFC tarafından yapılan açıklamada Conscience adlı geminin saldırıya uğradığı sırada geniş bir grup gönüllüyü almak üzere Malta yakınlarında olduğu ancak henüz limana giriş yapmadığı belirtildi.
Gazze'den yaklaşık bin mil uzaklıkta vurulan gemiye Malta'dan binmesi beklenenler arasında iklim aktivisti Greta Thunberg ile ABD ordusundan emekli albay ve eski diplomat Mary Ann Wright'ın da yer aldığı kaydedildi.
'Malta açıklarında demirlemiş bir gemiyi kim bombalar? Avrupa ülkelerine uyarı olmalı'
FFC'nin açıklamasında "Aralarında önde gelen isimlerin de olduğu 21 ülkeden gönüllüler gemiye binmek için Malta'ya gelmişti" denildi.
ABD ordusundan emekli albay Wright da Malta'dan CNN'e yaptığı açıklamada gemide Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının olduğunu söyledi.
Wright "Bunun olabileceği dahi aklımıza gelmezdi. Dünyanın en çılgınca şeyi. Gemi orada demirlemişti ve bizim gelmemizi bekliyordu. Malta açıklarında demirlemiş bir gemiyi bombalamak için kim İHA'lar gönderir?" dedi. Wright bu saldırının tüm Avrupa ülkelerine bir uyarı olması gerektiğini söyledi.
Malta ordusu gemide yangın çıktığını ve söndürüldüğünü doğrularken, Malta hükümeti gemiye yardım etmek için bir römorkör gönderildiğini açıkladı. Hükümetin açıklamasında "Tüm mürettebatın güvende olduğu doğrulandı ancak römorköre binmeyi reddetti. İç yangın söndürme çabalarını desteklemek için yardım sağlandı" denildi.
15 yıl önceki Mavi Marmara saldırısı
İsrail 2010 yılında Gazze'ye yardım götüren İHH ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği 6 gemiden oluşan filoya Akdeniz'de Gazze açıklarındaki uluslararası sularda saldırmış, Mavi Marmara gemisine İsrail ordusunun saldırısında 10 kişi katledilmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.
Bu olaydan üç yıl sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu turu kapsamındaki İsrail ziyaretinin ardından 22 Mart 2013'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Gazze filosu saldırısı sırasında meydana gelen can kayıpları nedeniyle gayrıresmi olarak özür dilemişti. Netanyahu, Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için şart koştuğu üzere saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi de kabul etmişti. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti adına özrü kabul ettiğini bildirmişti.
| Gazze'yi boşaltma planına Türkiye'nin dahil olduğuna dair iddialar artıyor |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.