Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2 aylık aranın ardından 3. yasama yılının açılış töreni yapıldı.
Milletvekili sıralarına Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni yasama döneminin hayırlı olmasını dilediğini yazdığı kartların bulunduğu kırmızı beyaz gül buketleri bırakıldı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı oturuma CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar katıldı.
Bahçeli tehdit savurdu: Özel ve DEM’li isimler tokalaştı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin bugün yapılan grup toplantısında Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin Kayda Geçsin ekibindeki Şule Aydın, Murat Ağırel, Timur Soykan, Barış Pehlivan’ı ve CHP'yi “Ayağınızı denk alın” sözleriyle tehdit etmişti.
Bahçeli, “Herkes haddini bilsin, hudut ihlalinden kaçınsın. Kapımızın önünde baykuş öttürmeyiz, akbabaların da kanatlarını yolarız. 4 soytarı muhabir ile MHP'yi sorgulayamazsınız” dedi.
TBMM'de Genel Kurulu'nda Bahçeli hem Özel’le hem de DEM’li isimlerle tokalaştı.
Ayağa kalkmak istemeyen vekiller oturuma katılmadı
Oturum başlamadan önce CHP Meclis Grup yönetimi milletvekillerine Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkılmasını istediği bir mesaj gönderdi.
Karar CHP grubunu böldü. CHP’de, 127 vekilden yarısından fazlası Genel Kurul salonuna girmeyerek karara tepki gösterirken, içeri giren vekillerden 6’sı karara uymadı ve ayağa kalkmadı.
CHP Genel Merkezi’nin, Erdoğan’ın TBMM’de ayakta karşılanması yönündeki kararına vekillerin büyük bölümü tepki gösterdi.
CHP Grubu’nu oluşturan 127 milletvekilinden yarısından fazlası, karara tepki göstererek TBMM Genel Kurulu’na girmedi.
Ayağa kalkmadıklarını gösterdiler
TBMM Genel Kurulu’na giren ve Erdoğan geldiğinde hazır bulunan 60’a yakın vekilden Engin Altay, Uğur Bayraktutan, Okan Konuralp, Arife Sibel Yanıkoğlu, Sibel Suiçmez, Harun Özgür Yıldız ayağa kalkmadı. T24’ün haberine göre, vekillerden bazıları basın locasına dönerek ayağa kalkmadıklarını gösterdi.
Genel Kurul salonuna girmeyerek dışarıda bekleyen vekiller arasında, “değişimci” grupta yer alan, Özel’e yakın olan 10’a yakın ismin de bulunduğu belirtildi.
Devlet Bahçeli yeni yasama yılının açılışında DEM Partililerle tokalaştı
Meclis açılış oturumunun kapanmasının ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli salondan ayrılırken DEM Parti Eş Başkanlarının yanına geldi.
Bahçeli aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ın da olduğu milletvekilleriyle tokalaştı.
Bu esnada, AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala ve AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül de DEM Parti grubuna gelerek vekillerle tokalaştı.
Bahçeli gazetecilerin bu konu hakkındaki sorusuna şu cevabı verdi: "Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım."
Erdoğan’ın konuşmasıyla yeni dönem başladı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul'da milletvekillerine yaptığı konuşmasında “yeni Anayasa” mesajı vererek; “Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasa'sının miladi dolmuştur" dedi. İsrail'in Lübnan ve Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıları sert bir dille eleştiren Erdoğan, "İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye. Israrlı terör, saldırganlık hemen yanıbaşımızda. Karşımızda bir devlet değil, katil sürüsü var” şeklinde konuştu.
Yeni yasama yılının ilk TBMM Genel Kurulu Toplantısı'na Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Meclis'e gelişinde TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından resmi törenle karşılandı.TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Onur Kıtası'nı selamlayan Erdoğan'ı Şeref Kapısı önünde karşıladı.
Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak konuşmasına başlayan Erdoğan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada “yeni Anayasa” tartışmalarına ilişkin olarak her fikre açık olduklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Bölge ülkeleri ile kıyaslandığında parlamento tecrübemiz oldukça erken başlamıştır. Kurtuluş Savaşımız sırasında düşman kuvvetlerinin çok yaklaşmasına rağmen Meclis'imiz çalışmaya devam etmiştir. yine 15 Temmuz gecesi işgal kuvvetlerinin hain uşakları tarafından bombalanan Meclis'imiz milletvekillerimiz cesurca davranarak hem milletimize umut vermiş hem Meclis'i korumuştur. 12 Eylül darbesi sırasında milli iradeye dayatılan Anayasa dar bir gömlektir. Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasa'sının miladi dolmuştur. Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi ancak yeni ve sivil bir Anayasa ile mümkündür. Yeni Anayasa ile ilgili hazırlıklarımızı çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Her yapıcı fikri değerlendireceğiz. Anayasayı milletin temsilcisi bu Meclis ile yapacağız.”
Erdoğan'dan yargı mesajı
Yargı ile ilgili mesajlar veren Erdoğan şöyle konuştu:
“Kimse gündeme gelmek uğruna yargıyı baskı altına almaya çalışmamalıdır. Şayet polisin, jandarmanın, savcı ve hakimlerimizin suçu önleme, cezalandırma, karar ve infaz konusunda sıkıtıları varsa kanunların konuşulmasını gerektirir. Meclis'imizin bu hususta daha hassas olacağına inanıyorum. İnşallah el birliği içinde çalışarak adalet ve güvenlik hizmetlerimizin sıkıntılarını düzelteceğiz.”
‘Kararlı duruşumuz sonrası enflasyonda kalıcı düşüş sürecine girdik’
Ekonomi programının istikrarla ilerlediğini savunan Erdoğan, “Asrın felaketi olan 6 Şubat ve bölgedeki sıcak çatışmalara rağmen ekonomide kararlılıkla ilerliyoruz. İstikrar ve reform programımız meyvelerini veriyor. Türkiye'nin siyasi sebeplerden alındığı gri listeden çıktık. 31 Mart seçimlerinde popülizme asla tenezzül etmedik. Kararlı duruşumuz sonrası enflasyonda kalıcı düşüş sürecine girdik. Ekonomi programının faydasına olacak her türlü desteğe açığız. Eleştiri ayrı, ekonomik tetikçilik ayrı. Türkiye'ye kaybettirerek siyaset yapılmaz. 85 milyonun menfaati söz konusu olduğunda siyasi rekabeti bir kenara bırakmamız gerekiyor” dedi.
6 Şubat depremzedelerine destek olacaklarını belirten Erdoğan, “Deprem bölgemizin süratle ayağa kaldırılmasının gündemimizin ilk maddesi olduğunu belirtmek isterim. 6 Şubat gecesi yuvalarını, yakınlarını kaybedenlerin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘İsrail'in sonraki hedefi Türkiye’
Erdoğan, İsrail'in saldırılarına tepki göstererek şunları aktardı:
“İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail bölge ülkelerini kendi ateşine çekmek için her yola başvuruyor. Ne yazık ki bütün bölgeyi ateşe atmayı amaçlayan ve Gazze'de 42 bin insanı katleden, şimdi de Lübnan'da katliama başlayan İsrail dünyadan gerekli tepkiyi almamaktadır. İsrail tüm suçları pervasızca işledi. Gazeteci öldürme, ifade özgürlüğünü yok etme, okul ve ibadethane bombalama dahil ne kadar suç varsa tamamı defalarca işlenmiştir. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir.
İsrail'i uyarıyorum. Lübnan'a kara harekatı diğer saldırılara benzemeyecektir. BM başta olmak üzere tüm devlet, uluslararası kuruluşlar daha fazla çocuk ve kadın ölmeden İsrail'i durdurmalıdır. Lübnan'ı destekleyeceğiz. Bu Gazi Meclis sadece Türkiye'nin değil bölgenin umudu. Üzerinizdeki sorumluluk ağırdır. Tarihten devraldığınız miras ve tecrübeyle bu yükü hakkıyla taşıyacağınıza inancımız tamdır.”
Özel: 'Normalleşme adımlarının ne partime, ne de ülkeme zararı var'
Genel Kurul'daki 'ayağa kalkma' görüntüleri kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.
Özel, Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, CHP'li vekillerin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Meclis açılışında ayakta karşılaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Özel 'Normalleşme adımlarının ne partime zararı var, ne ülkeme zararı var' dedi.
Bu konuda bir grup kararı olmadığını bildiren Özel, 15 ila 20 arasında vekilin kuliste beklemeyi tercih ettiği söyledi.
Özel şunları söyledi:
"Makama saygıda bir eksik bırakmayacağımızı söylemiştik. Cumhurbaşkanı'nın yeminine uygun şekilde geldiğinde karşılamamızı ona uygun bir konuşma yapacağını umarak ayakta yaptık. Makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca söylemiştik. Konuşma bir parti genel başkanı sınırları içindeydi, rahatsız edici söylemler olmamakla birlikte bir parti genel başkanı konuşmasıydı. O yüzden giderken ayağa kalkma gereği duymadık. Biz Cumhurbaşkanı'nı, devletin başını, Meclis'in açmakla görevli kişiyi 1 Ekim günü makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bunda şaşırılacak bir şey yok.
Akşam resepsiyona katılacağım. Bir kez daha ifade etmek isterim CHP bundan sonraki süreçte makamlara saygılı olacak. Ancak muhalefetinde bir kelime eksik söylemek, bir santim eğilmek CHP'nin muhalefetinde yoktur. CHP bugün birinci partidir. Bugün Devlet Bey'in çok sert söylemleri var ama el sıkışmaktan kesinlikle kaçınmadık. Sayın Bahçeli bugün DEM Parti'nin Eş Genel Başkanı ile el sıkıştı, sohbet etti. Normalleşme herkese lazım."