Fransız işçiler kapatılan oksijen tüpü fabrikasının kamulaştırılmasını istiyor

Fransız işçiler Britanyalı sermayedarların geçen yıl kapattığı oksijen tüpü fabrikasının kamulaştırılıp yeniden üretime geçmesini talep ediyor.

DIŞ HABERLER

Fransa'nın Gerzat kentinde 2001'den beri Britanyalı Luxfer grubu tarafından işletilen oksijen tüpü fabrikası geçen yıl Mayıs ayında kapatılmış ve 136 kişi işsiz kalmıştı. Koronavirüs salgını patlak verince Genel Emek Konfederasyonu (CGT) üyesi işçilerin fabrikanın kamulaştırılması ve yeniden üretime geçirilmesi talebi de daha yakıcı bir hale geldi. Kamuoyunda karşılık bulan bu talep ilk olarak 24 Mart'ta ve ikinci olarak bu hafta muhalefetin önde gelen milletvekilleri tarafından mecliste de gündeme getirildi.

Salgınla mücadelede kamulaştırma seçeneği 23 Mart'ta geçen olağanüstü hal yasasında açıkça belirtilmiş durumda. Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de salgın karşısında alınacak ekonomik önlemler çerçevesinde gerekli görüldüğü takdirde kimi işletmeleri kamulaştırabileceklerini ifade etmişti.

Fabrika, kapatılmadan önce Avrupa'da medikal oksijen tüpü üreten tek merkez olma özelliğini taşıyordu. Marianne adlı haber sitesinin görüştüğü CGT temsilcisi Axel Peronczyk, fabrikanın 1 milyonu kar olmak üzere 22 milyon avro ciro yaparken alüminyum fiyatlarının yükselmesi bahanesiyle kapatılmasını kabullenemiyor ve alüminyum piyasasının fabrikanın ABD, Çin, Britanya ve Türkiye'deki rakiplerini de aynı biçimde etkilediğini ekliyor. Kararın altında Luxfer grubun piyasada tekel olma özelliğinden yararlanarak üretimi düşürme isteğinin yattığı düşünülüyor. Geçen yıldan beri Luxfer ürünlerine yüzde 12'lik zam yapılması bu görüşü doğruluyor.

Aylardır boş duran fabrika sermayedarlar tarafından üç kez sökülmek istendiyse de direnişteki işçiler bu çabaları boşa çıkardı. Kapatma kararını kabullenmeyen işçiler yasal yolları aramış ve sonunda fabrikayı işgal etmiş, salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağının başladığı 16 Mart'a dek işgali sürdürmüştü. Peronczyk kamulaştırma kararı alınırsa eski işçilerden en az yetmişinin çalışmaya şimdiden gönüllü olduğunu ve fabrikanın gerekli takviyelerin ardından dokuz hafta içinde ilk oksijen tüpünü üretebileceğini öne sürüyor. Peronczyk'in kamulaştırma talebiyle internetten başlattığı imza kampanyası bir ayda 130 bin imzaya ulaşmış durumda.