Cezayir-Fransa ilişkileri gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Cezayir, on iki Fransız yetkili için 48 saat içinde sınır dışı etme kararı aldı.
Dış Haberler
Cezayir, on iki Fransız yetkiliye 48 saat içinde ülkeyi terk etme emri vererek iki ülke arasındaki diplomatik gerginliği artırdı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, dün yaptığı açıklamada, emrin geçen yıl Paris'te Cezayir hükümetine muhalif yüksek profilli bir ismi kaçırdığından şüphelenilen üç Cezayirlinin tutuklanmasıyla bağlantılı olduğunu ileri sürdü.
Barrot, Cezayir yetkililerinden "bu sınır dışı etme önlemlerinden vazgeçmelerini" istedi ve kararlarında ısrar ederlerse Fransa'nın "derhal yanıt vermekten" başka seçeneği olmayacağını ifade etti.
Diplomatik bir kaynak AFP haber ajansına, 12 kişinin arasında Fransız İçişleri Bakanlığı'ndan bazı üyelerin de bulunduğunu aktardı.
Geçtiğimiz hafta Fransız savcılar, aralarında bir konsolosluk görevlisinin de bulunduğu üç Cezayirliyi Amir Boukhors'un kaçırılmasında rol aldıkları şüphesiyle suçlamıştı.
Tutuklama öncesi gözaltına alınan kişiler ayrıca "terörist" komplosu nedeniyle de yargılanıyor.
Cezayir hükümetinin muhalifi olan sosyal medya fenomeni, TikTok'ta "Amir DZ" adıyla bir milyondan fazla takipçiye sahip.
2023'te Fransa tarafından sığınma hakkı verilen Buhors, avukatına göre geçen yıl nisan ayında Paris'in bir banliyösünde gözaltına alındı ve ertesi gün serbest bırakıldı.
Cezayir, dolandırıcılık ve terör suçlamalarıyla hakkında dokuz uluslararası tutuklama emri çıkardıktan sonra Buhors'un yargılanmak üzere geri dönmesini talep ediyor.
Gergin ilişkiler
Diplomatik anlaşmazlık, Barrot'nun bir hafta önce Cezayir'e yaptığı ziyaret de dahil olmak üzere, Fransa ile eski Kuzey Afrika kolonisi arasındaki gergin ilişkileri normalleştirme çabalarını altüst etme tehdidinde bulunuyor.
Geçtiğimiz temmuz ayında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fas egemenliği altındaki Batı Sahra bölgesinin özerkliğini destekleyen planı tanıyarak Cezayir'i kızdırmıştı.
Geçtiğimiz ay Cezayir mahkemesinin Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal'ı "ulusal birliği baltalamak" suçundan beş yıl hapse mahkûm etmesiyle gerginlikler daha da arttı ve bu durum Macron'dan kendisinin serbest bırakılması çağrısına yol açtı.
Geçtiğimiz hafta, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile yaptığı görüşmelerin ardından Barrot, ilişkilerin normale döndüğünü ilan etmişti.
Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Cezayir'in emrini yerine getirmesi halinde, bunun Cezayir'in 1962'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk kez Fransız diplomatların sınır dışı edilmesi olacağını belirtti.