Fransa’nın yeni Başbakanı Elisabeth Borne oldu

Fransa Başbakanı Jean Castex’in istifasının ardından Çalışma Bakanı Elisabeth Borne ülkenin yeni Başbakanı oldu.

Dış Haberler

Fransa’da 24 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından Başbakan Jean Castex’in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sunmasının ardından ülkenin yeni Başbakanı belli oldu. Macron, Castex’ten boşalan koltuğa 61 yaşındaki Çalışma Bakanı Elisabeth Borne'u getirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Elisabeth Borne'u Başbakan olarak atadı ve ona hükümeti kurma talimatı verdi" denildi. 

Macron’dan Castex’e teşekkür 

Macron ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Castex ve ekibine ülkeye yaptığı hizmetler için teşekkür ederek, “Yaklaşık iki yıl boyunca Fransa'nın hizmetinde tutku ve bağlılıkla hareket etti. Gelin, yapılan işlerden ve elde edilen sonuçlardan birlikte gurur duyalım” ifadelerini kullandı. 

Borne, 1991-1992 yılları arasında Başbakanlık görevi yapan Edith Cresson’ın ardından bu göreve getirilen ilk kadın oldu. Borne, Macron döneminin ilk Başbakanı Edouard Philippe hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı görevini yürütmüş, daha sonra Çevre Bakanlığına atanmıştı. Borne, Castex hükümetinde ise Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Borne’un, sosyal demokratlara yakın bir çizgisi olduğu biliniyor.