FBI'dan Çin'e siber saldırı suçlaması

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve FBI, Covid-19 araştırması yapan ABD'li kurumlara Çin hükümetine bağlı hackerların siber saldırı düzenleyebileceğini iddia etti.

Dış Haberler

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve FBI, Çin hükümetine bağlı hackerların Covid-19 araştırması yapan ABD'li kurumların bilgisayarlarına sızmayı hedeflediğini öne sürdü.

The Guardian'da yer alan habere göre, iddiaya ilişkin somut bir veri sunmayan FBI ve Bakanlık, çarşamba günü aşı, tedavi ve koronavirüs testlerine ilişkin araştırma yapan şirket ve kurumları verileri korunma ve potansiyel saldırılara karşı hazırlıklı olma konusunda uyardı.

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Çin'in bu sektörleri hedef alma çabaları, ülkemizin Covid-19'la mücadelesine önemli bir tehdit oluşturuyor. Bu duyuru, araştırma kurumlarının ve ABD halkının farkındalığını artırma ve hedefte olabileceklere kaynak ve yardım sağlama amacıyla yapılmıştır" denildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü güvenlik uyarılarına ilişkin medyada yer alan haberlerin ardından, "Çin'le ilgili yeni olan ne var? Yeni olan başka bir şey var mı? Söyleyin. Çin'den memnun değilim" demişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zao Lician, buna karşılık, Çin hükümetinin virüse ilişkin verileri çalma girişimi olmadığını belirterek iddiaları reddetmişti.

Zao, "Çin, siber güvenliğinin güvenilir bir destekçisidir ve siber saldırıların bir mağdurudur. Hackerlar tarafından yapılan her tür siber saldırıya kararlılıkla karşı çıkıyor ve hepsiyle mücadele ediyoruz. Covid-19 tedavisi ve aşı araştırmasında dünyaya öncülük ediyoruz. Çin'i bu kanıtı olmayan iddia ve itiraflarla hedef almak ahlak dışı" dedi.

Çin'in resmi haber kuruluşu Global Times'ın editörü Hu Şicin de, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "hile" ve "yeni saldırı noktası" suçlamalarını reddetti. Hu, ABD'nin Çin'i salgını uzun bi dönem saklamakla suçlamaya devam ettiğini, bunun ABD ve Batı'nın Çin'in itibarını uzun dönemdir kaybettirme çabalarıyla örtüştüğünü söyledi.

"Çeşitli suçlamalar gelmeye devam edecektir" diyen Hu, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, ana suçlamanın "Vuhan virüsü"nden "ABD aşısını (araştırmasını) çalma"ya geçiş yapacağını tahmin ettiğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı da, söz konusu haberlerin çıkmasının ardından araştırma kurumlarına önlem alma çağrısında bulundu

Bakanlık, "Bu bilgilere yönelik potansiyel hırsızlık, güvenli, etkili ve kapsamlı tedavi yöntemlerinin sağlanmasını sekteye uğratır" açıklamasında bulundu.

FBI ve Siber Güvenlik Ajansı, potansiyel tehdite karşı farkındalığı artırmak için alarm durumuna geçtiklerini ve önümüzdeki günlerde buna yönelik ek teknik detaylar yayınlayacaklarını bildirdi.

Trump'ın Çin'in koronavirüs konusunda dünyayı yeteri kadar uyarmadığına yönelik iddiasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmiş durumda.

ABD, aynı zamanda uzun bir süredir Çin'i ABD'nin teknolojisini ve ticari sırlarını toptan satış yoluyla çalmakla suçluyor.