Sayfa yolu
Eskişehir’de sigortalı motokuryeler yeni yıl ücretlerini belirledi, konvoya çıktı
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Yekta Armanc Hatipoğlu
Yayın Tarihi: 01.01.2025 , 16:02 Güncelleme Tarihi: 01.01.2025 , 16:03
Eskişehir’de motokuryeler yeni yıl için ücretlerini belirlemek için Eskişehir Kuryeler Birliği öncülüğünde bir araya geldi. Buluşmaya Eskişehir Plus Kurye de katıldı.
30 Aralık’ta Atatürk Bulvarı’nda bir araya gelen motokuryeler adına Gökay Başar konuştu. Ücretin belirlenmesinin ardından kuryeler konvoy yaptı.
‘Hem ücretleri açıklayacağız hem kendimizi göstermek için bir konvoy yapacağız’
Konvoya geçilmeden önce Gökay Başar buluşmayla ilgili soL’a bilgi verdi.
İki ay önce resmi olarak Eskişehir Kuryeler Birliği’ni dernek olarak kurduklarını söyleyen Başar, sigortalı çalışan kuryeler olarak asgari ücrete tabii olmadıklarını, motokuryelerle görüşerek yeni yılda kuryelerin kazanacağı ücretleri belirlediklerini ve bunları açıklayacaklarını söyledi.
“Hem ücretleri açıklayacağız hem kendimizi göstermek için bir konvoy yapacağız” diyen Başar, bu konvoyu dernek olarak yaptıklarını ama dışarıdan da destek verenler olacağını söyledi.
‘Asgari ücrete tabii olmadık, bundan sonra da olmayacağız’
Başar, bu yıl bildikleri kadarıyla 49 motokuryenin çalışırken hayatını kaybettiğini söyleyerek sözlerine başladı, bu işi zor şartlar altında yaptıklarını dile getirdi.
“Hiçbir zaman asgari ücrete tabii olmadık, bundan sonra da tabii olmayacağız” diyen Başar, maaşlarına yüzde 40 zam yapmaya karar verdiklerini ve yeni yılda fiyatların dükkân motosikletiyle 140 TL, kendi motosikletleriyle her şey dahil 220 lira olacağını söyledi.
Motokuryelerin talebi ‘tehlikeli meslek statüsü’
Başar, mesleklerinin “tehlikeli meslekler statüsüne” alınması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi:
“Biz her gün insanlara yemeğini, suyunu, ilacını götürüyoruz ve yollarda kazalar yapıyoruz, sakatlanıyoruz, ölüyoruz. Yeni yılda derneğimiz adına dileğimiz ‘tehlikeli meslekler statüsüne’ bir an önce alınmak, bunun için elimizden geleni yapacağız.”
Mesleği “tehlikeli meslek statüsünde” yer alanlar, “yıpranma payı” nedeniyle, diğer mesleklerde çalışanlara göre daha erken emekli olabiliyor.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
