Eski RAF üyesi Almanya'daki operasyonları değerlendirdi: 'Devlet devrimcilerin tarihini silmek istiyor'

Almanya'da RAF örgütüne dönük operasyonları değerlendiren eski örgüt üyesi Dellwo, RAF'ın tarihsel misyonunu ve Alman devletinin tutumunu anlattı.

Haber Merkezi

Almanya'da eski Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) örgütü üyelerine dönük başlatılan operasyonun yankıları sürüyor. 

Eski RAF üyesi Daniela Klette, 26 Şubat'ta başkent Berlin'de tutuklanırken, polisin soruşturma kapsamında bazı bölgelerde ev baskınlarını sürdürdüğü kaydedildi.

Klette'nin tutuklanmasının ardından iki eski RAF üyesinin Alman polisi tarafından hala arandığı belirtildi.

Eski RAF üyelerinden Karl-Heinz Dellwo, ülkede devam eden operasyonlara ilişkin CGTN Türk'e değerlendirmelerde bulundu. 

'Alman devleti ve medyası olayları siyasi bağlamından koparıyor'

RAF'ın tarihinden bahseden Dellwo, örgütün 1970 yılında 1968 içinden çıkmış ve 1968 hareketinin ötesinde sosyalizme bir perspektif kazandırmak adına Federal Almanya Cumhuriyeti'nde silahlı mücadele yürüttüğünü anımsattı.

Bugün hala aranan kişilerin 1998 yılında silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan ettiğini hatırlatan Dellwo, örgütün faal olduğu süre boyunca kendini her zaman siyasi olarak tanımlamış olduğuna dikkat çekti.

Konuyu siyasi olarak ele almayanların Alman devleti ve elitleri olduğuna işaret eden Dellwo, Almanya devletinin konuya yaklaşımını şöyle değerlendirdi:

"Yaklaşık 30 yıldan fazla bir süredir yasadışı faaliyet gösteriyorlardı ve tabii teslim olma imkanı bulamadılar. Kendilerini finanse edebilmek için bazı para nakil araçlarına saldırdılar. Ancak, dikkat çekici bir şekilde ki bunu kabul etmek gerekir, bu baskınlar sırasında her zaman kimsenin kişisel olarak zarar görmemesine büyük özen gösterdiler. Başka bir deyişle kendilerini siyasi olarak tanımlamaya devam ettiler. RAF ve Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki silahlı mücadele tarihi konusunu hiçbir zaman siyasi olarak ele almayanlar ise Federal Almanya Cumhuriyeti'dir, onun elitleri ve medyasıdır. Medyada her şey, sanki bu mücadeleyi şiddet arzusuyla yürüten bazı suçlular ve bazı deliler varmış gibi gösteriliyor."

'Alman burjuvazisi sosyalizmin tarihinden vazgeçmeyenlerin olduğu gerçeğine katlanamıyor'

Dellwo, Alman devletinin, eski RAF üyelerini tutuklama motivasyonunun altında ülke burjuvazisinin devrimcilerin tarihini unutturma çabasının yattığına dikkat çekti. Dellwo, Alman burjuvazisinin konuya yaklaşımını şöyle anlattı:

"Bu mücadelenin neden verildiğinin tüm tarihi, Almanya'da kapitalizmin tarihi, nazizmin tarihi, Vietnam savaşı ve daha pek çok şey hep bu bağlamda gizleniyor. Ve insan kendine soruyor, eğer bu mücadele uzun süre önce sonlandırıldıysa, neden devlet açısından hala bu hikayenin tarihsel olarak ele alınması mümkün değil? 

Başta konunun siyasi boyutu ve Federal Almanya Cumhuriyeti'nin özel tarihinde saklı nedenler de dahil olmak üzere tüm yönlerini göz önünde bulundurarak ben şu açıklamayı yapabiliyorum: Alman burjuvazisinin ve Alman elitlerinin kendilerine ait bir direniş tarihi yoktur. Nazi döneminde burjuvazi Nazilerle ittifak yaptı. Nazi sonrası dönemde, 1950'lerde ve 1960'larda sosyalist devletlere karşı Amerika'nın Soğuk Savaş'ına entegre oldular ve her zaman bir şekilde ayak uydurdular. Kendi tarihlerinin arkasında duran ve bu tarihten vazgeçmeyi kabul etmeyen insanlar olduğu gerçeğine katlanamıyorlar. Bu yüzden bugün bu kadar sansasyon yaratılıyor ve ne pahasına olursa olsun onları tutuklamak istiyorlar.

Tutuklandıktan sonra da insanlara, 'Her şeyi inkar etmeniz, pişman olmanız, boyun eğmeniz gerekiyor' diyorlar. Bugün Almanya'daki durum budur ve devlet ile elitlerin bu tavrı aşağılayıcı olarak nitelenebilir."

Ne olmuştu?

Almanya’da 1970’te kurulan ve 1998’e kadar faaliyet gösteren Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) örgütünün 30 yıldan uzun süredir aranan eski üyesi Daniela Klette, 26 Şubat’ta Berlin’in Kreuzberg semtinde yakalandı. Güvenlik güçleri ayrıca, hala bulunamayan eski iki üye Burkhard Garweg ve Volker Staub’u arama çalışmalarını da hızlandırdı.

Bu operasyon, Almanya’da solun tarihinde çok önemli bir yeri olan RAF’ı yeniden gündeme getirdi.

Bu durum, hem Almanya’nın sosyalist sola karşı uzun süreli baskı geleneğinden, hem de RAF’ın tarihsel mücadele geleneğinden kaynaklansa da, bu süre zarfında bazı örgüt üyelerinin eylemlerine devam etmesi, Alman devletinin RAF konusunda hep tetikte kalmasına neden oldu

Örgütün eski üyelerinden Dellwo kimdir?

Almanya tarihine damgasını vuran bu örgütün üyeleri, kurucuları Andreas Baader ve Ulkire Meinhof tutuklandıklarından sonra da faaliyetlerine devam etti.

Daha sonra Alman hapishanelerinde ‘ölü bulunacak’ Baader ve Meinhof için harekete geçen RAF militanları, ülke siyasi tarihine damga vuracak Stockholm’de Alman Büyükelçiliği baskınını gerçekleştirmişti.

Baader ve Meinhof ile beraber 26 üyeyi kurtarmak için 24 Nisan 1975 tarihinde düzenlenen bu eylemde yer alan ikinci kuşak RAF üyelerinden biri de Karl-Heinz Dellwo.