Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Yükleniyor...

'Erdoğan'ın emanetçisi' bile denilmişti: İfadeye çağrılan Vedat Aşçı kimdir?

Ultra lüks konut ve otelleriyle bilinen, Türkiye’nin en zengin patronları listesine adını yazdıran Vedat Aşçı da bugün İBB soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Aşçı’nın AKP hediyesi olan Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaatı ve Erdoğan iddialarının soruşturma konusu olmayacağı kesinken, ifadeye hangi bağlamda çağırıldığı henüz bilinmiyor.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 21.10.2025 , 12:00 Güncelleme Tarihi: 21.10.2025 , 12:53

AKP’nin bu hafta itibariyle patronlara yönelik İBB soruşturması kapsamında attığı adımların son halkası Astaş Holding’in sahibi Vedat Aşçı oldu.

Operasyonların daha da genişleyeceği belirtilirken, ifadeye çağrılan isimlerin hangi bağlam ve suçlamaya konu oldukları henüz tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkmış değil. Bu durum Astaş için de geçerli.

Kimdir bu Vedat Aşçı?

Aşçı, 1960 yılında Samsun'da doğdu. Eğitimini Almanya'da sürdüren ve 1978'de Almanya'ya giden Vedat Aşçı, Astaş Holding’i de burada kurdu.

Türkiye’nin en zengin ilk 100’ü arasına giren isimlerden olan Aşçı, şirketini şöyle tanımlıyor: "Türkiye’deki ilk uluslararası markalı rezidans projelerini geliştirerek sofistike yaşam tarzını benimseyenlere lüks otel konforunu günlük yaşamlarında sunan, ülkede ayrıcalıklı otelcilik anlayışını değiştirerek turizm sektöründe de ilklere imza atan Astaş Holding, sektörlerinde öncü olmaya ve farklı projelere imza atmaya devam edecektir.”


İnşaat dışında tekstil ve hazır giyim sektöründe de faaliyet yürüten Aşçı’nın holdingi asıl olarak lüks konut ve otel işine odaklanmış durumda.

Tekstil sektörünün hızlı büyüdüğü 1990'lı yıllarda tekstil makineleri üreticisi Juki'nin Türkiye distribütörü olan, ardından Astaş-Juki olarak tekstil makineleri üreten Aşçı, tekstil sektöründen edindiği serveti gayrimenkul ve turizm faaliyetleriyle katladı.

Açşı’nın adı son dönemde basının gündemine lüks inşaatları dışında Aliyev ile ortak olmasıyla girdi.

Sadece bundan üç ay önce basına yansıyan haberde “Azerbaycan’da bankacılık sektörünün üçte birini kontrol eden ve ortakları arasında Aliyev ailesinin de yer aldığı Pasha Holding'in 500 milyon Euro yatırım yaparak geçen yıl ortak olduğu Bodrum’daki Mandarin Oriental otelinde şirketin adının olduğu tabelalar asıldı” ifadeleri yer aldı.

Astaş Holding’e ait otel 2014 yılında Bodrum’da açılmış, bu otel “Avrupa’nın ve dünyanın, en iyi ve lüks resort oteli” seçilmişti.

Astaş Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşcı ile Pasha Holding CEO’su Jalal Gasimov geçtiğimiz yıl ortaklık sözleşmesini imzalamıştı.

AKP ve Etiler arazisi

Aşçı bu lüks otel dışında büyük tartışmalara konu olan Etiler’deki Polis Okulu arazisine de çöken isimlerden biri olmuştu.

Uzun yıllar tartışma konusu olan ve İBB'nin eski Başkanı Kadir Topbaş döneminde büyük rant başlıklarından biri haline gelen bu arazideki inşaat CHP’li Beşiktaş Belediyesi ve İmamoğlu dönemindeki İBB tarafından mühürlenmişti.

Proje AKP iktidarının, bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle hız kazanmıştı.

Tüm bu gelişmelere rağmen bugün Aşçı'nın ifadeye yine de bu kapsamda mı çağrıldığı merak konusu.

Yeşildağ'ın Kuruçeşme iddiası ve sessizlik

Öte yandan bir dönem açıklamalarıyla meclis gündemine de giren Ali Yeşildağ, Aşçı’nın ultra lüks otellerinden birine dair Erdoğan iddialarını dile getirmişti.

Kuruçeşme arazisine çöküldükten sonra, arazinin Vedat Aşçı’nın üzerine geçirildiğini iddia eden Yeşildağ, Aşçı’nın Erdoğan’ın emanetçisi olduğunu öne sürmüştü.

Söz konusu arsanın üzerine şu an Mandarin Oriental Bosphorus otelin inşa edildiğini söyleyen Yeşildağ’ın bu sözleri uzun süre tartışma konusu olmuştu.
 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.