Erdoğan'dan bir greve daha 'yasak' kararı: Resmi Gazete'de yayımlandı

Erdoğan Schneider Enerji’de Birleşik Metal-İş’te örgütlü işçilerin başlattığı grevi 60 gün süreyle erteledi. Bu karar grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığını bir kez daha gösterdi.

Haber Merkezi

AKP döneminde grev erteleme kararları grevlere fiili yasaklama halini alırken AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla bir grev daha 'milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü" gerekçesiyle ertelendi.

Kocaeli Çayırova Schneider Enerji’de Birleşik Metal-İş’in grevi Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 60 gün süreyle erteledi. 

MESS üyesi fabrikada işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Pazartesi sabahı greve çıkmıştı.

Resmi Gazete'de Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nda "Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Kocaeli ili Çayırova ilçesinde yer alan iş yerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

AKP döneminde 20 grev ertelendi

AKP'nin iktidara gelmesinden bugüne 20 ayrı grev erteleme kararı verildi. AKP, "demokratikleşme" vaadi ile 3 Kasım 2002 tarihindeki seçimi kazanmasından hemen sonra ilk grev erteleme kararını, 2003 yılında araç lastiği üretimi yapan ve Petrol-İş'in örgütlü olduğu Petlas fabrikası için verdi.

Arkasından ağırlığı metal işkolunda ve Birleşik Metal-İş'e bağlı işyerleri olmak üzere verilen grev erteleme kararları ile işçilerin ve sendikaların grev hakkını kullanmalarının fiilen önüne geçildi. Grev erteleme kararları ile bugüne kadar 195 bin işçinin bu hakkı kullanması engellenmiş oldu.

Bu kararlar aynı zamanda, bir başka sendikal hak olan toplu iş sözleşmesi yapma hakkının da kullanılmasını engelleyici nitelik taşıyor. 12 Eylül Darbesi ile sendikal mevzuatta kapsamı alabildiğine genişletilen grev yasaklarının, milli güvenliği bozucu nitelik ve genel sağlığa aykırı durum gibi gerekçelere verilen grev erteleme kararları ile tüm işkollarına doğru genişletilmesi anlamına geliyor.

Erdoğan "grev tehdidini" ortadan kaldırdı

Erdoğan, 2017 yılında yabancı şirket yöneticilerine hitap ettiği bir toplantıda, "Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de OHAL vardı ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Ama şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifade ederek anında müdahale ediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

AKP döneminde işçi haklarının kullanılması söz konusu olduğunda "süreklileşmiş bir OHAL" dönemine tanık olundu. Erdoğan'ın 2017 Temmuz ayında yaptığı bu açıklamanın ardından OHAL kaldırılmış olmasına rağmen 9 ayrı grev erteleme kararı daha verildi.