Erdoğan: Vatandaşlarımızdan sadece sabır ve destek istiyoruz

Erdoğan bakanlarla yaptığı toplantının ardından ekonomi programını överek yine yurttaşlardan 'sabır ve destek' istedi. Erdoğan 'Hepimiz aynı gemideyiz, bu gemi batarsa hepimiz boğuluruz' dedi.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bakanlarla yaptığı yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından açıklama yaptı. Erdoğan Gaziantep ve Mardin'deki trafik kazalarına değinerek başladığı konuşmasında "Failler hakkında gereken işlemler elbette yapılacak" dedi. Erdoğan büyük bölümünü iktidarının ekonomi programını savunmaya ayırdığı konuşmasında "Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan kendi ülkelerine ve dolayısıyla kendi paralarına güvenmelerini bekliyoruz" dedi. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i Türkiye'de bir araya getirmeyi amaçladıklarını "uzak olmayan bir tarihte" diyerek belirtti.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- "Gaziantep ve Mardin'deki elim kazalar tüm boyutlarıyla soruşturulmaktadır. Vatandaşlarımız güvenle, konforla, hızla istedikleri yerlere gidebilsinler, lojistik hizmetleri kesintisiz sürdürebilsin diye Cumhuriyet tarihinin yatırımlarını yaptık. Buna rağmen bu facialarla karşılaşmaktan dolayı üzüntülüyüz. Failler hakkında gereken işlemler elbette yapılacak. Benzer kazaların bir daha yaşanmaması için trafik ve araç güvenliği başta olmak üzere tedbirleri belirleyerek süratle uygulamaya geçireceğiz. 

- (YAŞ terfileri) Emekliye ayrılan tüm komutanlarımıza ülkemize olan hizmetleri dolayısıyla şahsım ve milletim adına teşekkür ediyoruz. Yeni rütbe ve görevleriyle ülkemize önemli hizmetlerde bulunacaklarına inandığımız subaylarımıza başarılar diliyorum. 

- (Cemevi ziyareti) Türkiye'nin ve Türk milletinin ayrılmaz parçası olarak gördüğümüz canlarımızla hasbi ve ortak çalışmalar sürdüreceğiz.

- (Rusya-Ukrayna savaşı) Amacımız uzak olmayan bir tarihte sayın Zelenkiy ile sayın Putin'i ülkemizde bir araya getirerek bu krizi aşmaktır.

- Yarın Filistin Başkanı Sayın Abbas'ı misafir edeceğiz.

'1994 ve 2001 krizleriyle karşılaştırmak haksızlık olur'

- (Ekonomi) Yeni ekonomi programının teorik arka planının anlaşılması biraz vakit aldı. Tartışmalara kulak asmadan işimize baktık, köklü dönüşümü adım adım hayata geçirdik.

- Enflasyon rakamlarımızın nominal olarak çok yüksek seyretmesi elbette üzücüdür.

- Biz enflasyon rakamlarının insanlarımızın üzerindeki etkilerini bertaraf etmeye çalışırken aynı zamanda enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirleri alıyoruz.

- Uzunca süredir enflasyonsuz ekonomik iklimde yaşamaya alışmış ülkelerde bizimkiyle mukayese edildiğinde daha küçük gözüken oranların etkileri çok daha derin ve yıkıcı hissediliyor.

- Bugün yaşadığımız enflasyon bütçe ve işsizlik kaynaklı değil küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketlerinin sonucudur. Yani maliyet odaklı enflasyondur.

- Ülkemizde yaklaşık bir yıldır yaşadığımız yüksek enflasyonu 1994 ve 2001 krizleriyle karşılaştırmak sadece bize değil vatandaşlarımıza da yapılmış çok büyük haksızlık olur.

'İhtiyaç faiz yükseltmek değil'

- Türkiye'nin ihtiyacı, faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır.

- Bu yatırımları küresel finans baronlarına daha fazla kaynak aktarmak için değil kendi vatandaşlarımızın hayat seviyesini yükseltmek için yapıyoruz.

- Şimdi tüm unsurlarıyla büyük, güçlü, müreffeh, özgür Türkiye'yi inşa etme vakti.

- Hiç kimsenin naftalin kokulu sosyal gerilim projeleriyle bizi bu hedefe ulaşmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz.

- Üretime, istihdama, ihracata odaklanmayı sürdüreceğiz.

- Bütçe disiplininden bundan sonra da asla taviz vermeyeceğiz.

- Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan kendi ülkelerine ve dolayısıyla kendi paralarına güvenmelerini bekliyoruz.

- Artık hiç kimsenin sadece parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için bir sebep kalmadı.

- Vatandaşlarımızı TL mevduatlara dönmeye davet ediyorum.

'Bu gemi batarsa hepimiz boğuluruz'

- Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemi güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan su alarak batarsa hepimizin boğulacağız.

- İş dünyamızı ve vatandaşlarımızı desteklemek için düşük maliyetli Türk Lirasını götürüp dövize veya altına yatırmak Türkiye gemisinde delik açmaktır.

- Evine, arsasına, arabasına, stoktaki malına, verdiği hizmete, sattığı ürüne enflasyon ve girdi maliyetlerine izahı olmayan fiyatlar koymak Türkiye gemisinde delik açmak demektir.

- Paradan para kazanmak adına yapacağı yatırımı yapmamak, işçiyi çalıştırmamak, ürünü üretmemek, satabileceği malı satmamak Türkiye gemisinde delik açmak demektir.

- Biz bu gelişmeleri takip ediyoruz. tespit ettiğimiz sorunların ahlaki temelli olduğunu gördüğümüz için çözüm yolları arıyoruz. Piyasada denetimleri sıkılaştırdık. Dövize ve altına yönelen kredi akışının önünü kestik.

- Gıdadaki dengesiz fiyat artışlarına karşı kooperatif marketlerini devreye soktuk.

- Hazine ve Maliye Bakanımız ve ekibi başta olmak üzere ekonomiyle ilgili tüm kurumlarımız güçlü koordinasyonla görevlerini yerine getirmektedir.

- Vatandaşlarımızdan sadece sabır ve destek istiyoruz.

Mısır alım fiyatı

- Mısır üreticilerimize de müjde vermek istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisimiz hasat dönemi yaklaşan mısır alım fiyatını destek hariç ton başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacaktır.

Yeni eğitim yılı

- Üç hafta sonra 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2022-2023 eğitim yılına hazırlıklarımız sürüyor. Ücretsiz ders kitaplarının basımı tamamlandı. Kitap alamıyorduk, üst sınıftaki ağabeylerimizden teksir notlarını bulamıyorduk. Ama şimdi kuşe kağıda basıldı. Yardımcı kaynak kitapları da öğrencilerimizin masalarında hazır edeceğiz.

- Temizlik işlerinde çalışacak 60 bin kişi de okulların açılmasıyla görevlerine başlayacak.

- 1 Eylül'de atamalarını yapacağımız 20 bin öğretmenin 7500'den fazlasını okul öncesi eğitime tahsis ettik.

Kılıçdaroğlu'nun öğretmenlere çağrısına yanıt

- Uzman ve başöğretmenlik kadrolarına 614 bin 446 başvuru oldu. Bu öğretmenlerimizin büyük bölümü gerekli eğitimleri tamamladılar. Yüksek lisans, doktora yapmış olan 90 bine yakın öğretmenimiz yapılacak sınavdan zaten muaf.

- Diğer öğretmenlerimize, sınavı boykot çağrısı yapılmasını en başta milli iradenin tecelligahı olan Meclisimize saygısızlık olarak görüyoruz. Daha önce de öğretmenler arasında ayrımcılık yaparak onlara hakaret edenlerin bu konudaki gayretlerinin ciddiye alınacak bir tarafı yoktur.

- Sağlıkçılarımıza 14 Mart Tıp Bayramı’nda verdiğimiz sözleri birer birer yerine getiriyoruz. Bu çerçevede sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personele yönelik saldırıları katalog suçlar kapsamına alan kanun değişikliği yapıldı. Malpraktis sorunu çözüldü. Döner sermaye, ek ödemesi uygulaması üniversite hastaneleri dahil tüm sağlık kuruluşlarına teşmil ediyor. Hekimlerin emekliliklerinde hak kaybına yol açan bordro sistemindeki düzenlemeyi 2008 sonrasını kapsayacak şekilde tamamladık.

- Kırsal kalkınma programının kalan bütçesinden faydalanacak üretici sayısını artırmak amacıyla destek için gereken puan seviyesini 65'ten 30'a düşürdük."