EKK’den Şimşek programı mesajı: Sermayeye ‘kısa vadeli etkileri’ sınırlanacak, işçiye ‘esnek çalışma’ dayatması gündemde

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplantısında Mehmet Şimşek’in mali programına sahip çıkılırken, “reel sektöre kısa vadeli etkilerin” sınırlanması için çalışıldığı mesajı verildi. Toplantının gündeminde kıdem tazminatı hakkına saldırının bir adımı olan “yeni nesil çalışma modelleri” de vardı.

Haber Merkezi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun Giresun toplantısının devamı nitelikli 2025 üçüncü toplantısı tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Ankara’da düzenlenen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ekonomik programın “reel sektöre kısa vadeli olası etkilerinin” izlendiği ve bu etkilerin hafifletilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi. Toplantının gündemindeki konulardan birinin de “yeni nesil çalışma modelleri” olduğu açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in programını destekleyen TÜSİAD başta olmak üzere patron örgütleri bir yandan da daha ucuz krediyle fonlanma taleplerini “reel sektörde finansmana erişim sorunları” ifadesiyle öne çıkarmayı sürdürüyor. 

Son tartışma ise vergi denetimlerinin genişleyeceği sinyalinin ardından başlamıştı.

Mehmet Şimşek’in “Bütün OSB'lerin giriş çıkışlarına, bütün hallerin giriş çıkışlarına vergi memurları koyacağız. Bütün büyükşehirlerin giriş ve çıkışlarına, ana arterlerine kalıcı maliyecileri koyacağız” açıklamasına AKP’nin en büyük destekçilerinden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan “Her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak, polisiye tedbirler alarak, vergi gelirleri arttırılamaz” yanıtı gelmişti.

Tartışmaya iktidar medyası da katılmış, Sabah Gazetesi yazarı ve ekonomi müdürü Dilek Güngör, Hisarcıklıoğlu için sosyal medya hesabından “Yaprakları yerken kıtır kıtır, sapına gelince mee… Yok öyle yağma… Rifat Başkan daha düne kadar ekonomi yönetimini savunuyordu, şimdi ne oldu yahu?” şeklinde bir paylaşım yapmıştı.

Konunun bugün yapılan EKK toplantısında da gündeme geldiği, toplantının ardından yapılan açıklamayla ortaya çıktı.

Mehmet Şimşek’in maliye politikalarına sahip çıkılan açıklamada, bir yandan da programın “reel sektöre kısa vadeli olası etkileri”nin sermaye temsilcileriyle istişare içinde değerlendirildiği ve bu etkilerin sınırlanması için tedbir alındığı kaydedildi.

EKK toplantısının ardından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi esas alan ekonomi programımız kapsamında; mali disiplinden taviz vermeden, enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürecek, üretken kapasitemizi artıracak yatırım ve ihracat odaklı politikaları güçlendirecek ve istihdamı desteklemeye yönelik tüm adımları güçlü bir koordinasyon içinde atmaya devam edeceğiz. Programın reel sektör üzerindeki kısa vadeli olası etkilerini özel sektör ve tüm paydaşlarla istişare içinde tüm boyutlarıyla değerlendiriyor ve bu etkileri sınırlandırmaya yönelik gerekli tedbirleri alıyoruz.”

Küresel ticaret ve ekonomideki dönüşümlere değinilen açıklamada, Türkiye’nin bu dönüşüm sürecinde “oldukça avantajlı konumda olduğu” öne sürüldü.

'Yeni nesil çalışma modelleri' EKK gündeminde

Öte yandan açıklamada EKK’nin gündem maddelerinden birinin de “işgücü piyasasındaki yeni nesil çalışma modelleri” olduğu kaydedildi.

Şimşek programının en önemli ayaklarından biri, sermayenin işgücü maliyetlerini her kanaldan düşürme çabası. 

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Programı’nda da geniş bir biçimde yer verilen “yeni nesil çalışma modelleri” sermayenin işçilerin kıdem tazminatı hakkından kurtulma yönündeki uzun süreli çabasının bir adımı olarak esnek, geçici ve güvencesiz çalışma dayatmasını tanımlıyor.

İşçinin işe iade hakkını elinden alacak, kıdem tazminatını ortadan kaldıracak düzenlemelerin önünü açacak bu modellerin dışında EKK’nin gündem maddeleri arasında “sanayide üretim, rekabet ve ihracatı artırmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadedeki tedbirler” ile “küresel ticaret politikalarındaki belirsizliklere karşı izlenecek adımlar” da yer aldı.

Sabah'ın ekonomi müdüründen TOBB Başkanı'na: 'Yaprakları yerken kıtır kıtır, sapına gelince mee…'
TOBB