Ebrar Sitesi davası: Savcılık hangi kamu görevlilerinin soruşturulacağını bilmiyor

Ebrar Sitesi'nin B ve L bloklarına ilişkin davalarda kamu görevlilerinin dosyaları ayrıldı. Savcı, soruşturma açılacak kamu görevlilerini muğlak bıraktı, şüphelilerin tespiti idareye kaldı.

Haber Merkezi

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta depremlerinde en az 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi'nde yıkım ve ölümlere ilişkin sorumluluğu bulunanların yargılanması sürüyor.

57 kişinin yaşamını yitirdiği sitenin L Bloğu hakkındaki davanın ilk duruşması, dün Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada Ebrar Sitesi'nin B Bloğuna ilişkin davada olduğu gibi depremzede ailelerin avukatlarının birçok talebi reddedildi. Böylece avukatların soruşturmaya dahil olması engellendi.

Kamu görevlilerinin dosyası ayrıldı 

Davada yargılanan kamu görevlilerinin dosyasının ayrılmasına karar verildi. Bu nedenle kamu görevlilerinin yargılanması için tabi oldukları idarelerden soruşturma izni alınması gerekecek. 

Sava savcının soruşturulacak kamu görevlilerini tespit etmemesi dikkat çekti.

Talep muğlak kaldı, inisiyatif idarede bırakıldı

Ebrar Sitesi Ailelerinin avukatlarından Mert Doğan, inisiyatifin idareye bırakıldığını kaydederek, "Hakkında soruşturma talep edilen kişi spesifik olarak belirtilmeli. Dosyada "sorumluluğu olan kamu görevlileri" şeklinde muğlak bir beyanla talepte bulunulmuş. Savcıların sorumluları tek tek tespit edip, talep etmesi gerekir. Ancak bu idareye bırakılmış" dedi.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunu yalnızca inşaat mühendislerini hazırladığı görüldü. Farklı uzmanlık alanlarından mühendislerin de incelemede yer alması gerektiğini belirten Doğan, "Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bilirkişilerin hazırladığı raporda jeoloji mühendisliği gibi farklı mühendislik dallarından uzmanlar da olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Depremzede ailelerin avukatları Kahramanmaraş Barosu'ndan davada gözlemci avukat görevlendirmesi için talepte bulunmuştu.

Bu talebi karşılıksız bıkadan baro yönetimi, görevlendirmenin "yoğunluk" nedeniyle yapılamadığını belirttiği bir açıklama ileterek özür diledi. Sonraki duruşmalara gözlemci avukat gönderildi.