Duran Kalkan: Öcalan olmadan kongreden silah bırakma kararı çıkmaz

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, "Öcalansız kongreden karar çıkmaz. Silah bırakma ancak onun fiziki özgürlüğüyle mümkün" dedi.

Haber Merkezi

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, “Sözler var ama icraat yok” diyerek, iktidar ve devletin somut adım atmadığını, buna karşın PKK’ye sürekli çağrılar yapıldığını söyledi.

Medya Haber TV’de katıldığı bir programda konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Abdullah Öcalan’ın başlattığı çağrıya dair açıklamalarda bulundu. Öcalan’ın çağrıları, devletin tutumu ve iktidarın yaklaşımları hakkında yeni detaylar paylaşan Kalkan, sürece ilişkin görüşlerini aktardı.

Kalkan, 2025 Newroz kutlamalarına değinerek, bu yılın diğer yıllardan farklı bir anlam taşıdığını belirtti, "Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün bu yeni yılda sağlanacağına inanıyorlar. Bu yüzden bu Newroz daha derin bir anlam ve güzellik taşıyor" dedi.

'27 Şubat’ta kamuoyuna açıklanan çağrıyı duyduk, başka bir temasımız olmadı'

Kalkan, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki çağrısının "kilit rol oynadığını" ifade etti. Çağrı sonrası yaşananlara değinen Kalkan, "Yaklaşık 19-20 gün geçti. Bu süreçte neler oldu? Şubat başında Önder Apo’dan bir mektup aldık. Sanırım 8 Şubat’ta bu mektuba yanıt verdik. Bunun dışında 27 Şubat’ta kamuoyuna açıklanan çağrıyı duyduk ve okuduk. Başka bir temasımız olmadı. İmralı heyeti bazı çalışmalar yaptı, biz de izliyoruz. Partilerle görüşmeler gerçekleşti. DEM Parti Eş Genel Başkanları, Meclis’teki tüm gruplarla bir kez daha bir araya geldi. Farklı içeriklerde tartışmalar sürüyor. Karşı çıkanlar da var, kendi bakış açısıyla anlamaya çalışanlar da. Sorunu gerçekten kavramaya çalışanlar da mevcut" dedi. 

'Eyleme geçilmiyor'

Pratikte bir gelişme olmadığını söyleyen Kalkan, "Sözler söyleniyor ama eyleme geçilmiyor. Siyasi ve toplumsal kesimler temennilerde bulundu ama politik olarak ne yaptıkları belirsiz. Türkiye cephesinde partiler konuşuyor, ‘Biz hazırız’ diyorlar ama neye hazır olduklarını açıklayan yok. Kimse sorumluluk almıyor, sadece temenniler dile getiriliyor. Yönetimimiz, 1 Mart’ta bu çağrıya uyacağını ve ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Ancak iktidar ve devlet cephesinde hiçbir hareket yok” diye konuştu.

'İktidar samimi olsaydı, ilk hafta verdikleri sözleri yerine getirirdi'

"PKK’nin feshi veya silah bırakma tartışılacaksa, bunu sadece Öcalan'ın gerçekleştirebileceğini" savunan Duran Kalkan, "çağrıdan önce devletin Öcalan’ın koşullarını iyileştireceği bilgisinin olduğunu ancak 20 gün geçmesine rağmen hiçbir değişiklik olmadığını" ifade etti. Kalkan, “İmralı’daki işkence sistemi devam ediyor. Çağrıyı yapan Önder Apo’yken, ‘Biz de adım atacağız’ diyenler sözlerini tutmadı. Devlet Bahçeli, ‘Meclis’te konuşsun’ demişti ama bırakın konuşmayı, görüntülü bir açıklama bile yapılmasına izin verilmedi. Meclis’te komisyon kurulması, yasal düzenlemeler gibi adımlar atılmadı. İktidar samimi olsaydı, ilk hafta verdikleri sözleri yerine getirirdi” şeklinde konuştu.

'AKP, PKK’yi yok etmeyi başaramadı'

Kalkan, “Bu mesele 40 yıllık PKK savaşı veya 10 yıllık ‘Çöktürme Planı’ ile sınırlı değil. 100 yıllık bir geçmişe dayanıyor. AKP, PKK’yi yok etmek için her türlü imkanı kullandı ama başaramadı. Türkiye’deki krizlerin temelinde bu savaş var. İktidar çöküş noktasına geldi” dedi.

Ortadoğu’daki gelişmeler

Ortadoğu’daki değişimlerin süreci etkilediğini belirten Kalkan, “3. Dünya Savaşı denilen süreç, ulus-devlet sistemlerini yıktı. Suriye’deki Baas rejiminin çöküşü, Türkiye’yi telaşa düşürdü. İsrail’in bölgedeki hegemonyası ve AKP’nin başarısız politikaları, mevcut rejimi tehdit ediyor" şeklinde konuştu.

Kalkan, AKP-MHP’nin Öcalan’a başvurduğunu hatırlatarak, gelinen durumu “Devlet Bahçeli, Önder Apo’nun Meclis’te konuşmasını önerdi. Öcalan, ‘Şiddeti hukuk zeminine taşıyabilirim’ dedi. Ancak bu sözler unutuldu. Tek tartışma, ‘PKK ne zaman silah bırakacak?’ oldu” diyerek eleştirdi.

'Kürt özgürlüğü Türkiye’nin birliğini korumasının son şansı'

Sorunun PKK ile sınırlı olmadığını ifade eden Kalkan, “Bu 50 yıllık bir mesele değil, 100 yıllık bir sorun. Sorun, Kürtleri yok sayan ve yok etmek isteyen zihniyettir. Çözüm, bu zihniyetin ortadan kalkmasıdır” dedi.

"Öcalan’ın çözüm için son fırsat olduğunu" öne süren Kalkan, "Kürt özgürlüğü ve demokratikleşme, Türkiye’nin birliğini korumasının son şansıdır. Önder Apo’nun çağrısı yerine getirilmezse, sorumluluk Kürtlerde veya PKK’de aranmamalı" diye ekledi.

'Silah bırakma gibi kararları sadece Öcalan aldırabilir'

Duran Kalkan şöyle konuştu: 

Kongre, silah bırakma gibi kararları sadece Önder Apo aldırabilir. Devlet Bahçeli’nin ‘Meclis’e gelsin’ sözü havada kaldı. İmralı koşulları değişmedikçe bu mümkün değil. Önder Apo olmadan PKK kongresinden karar çıkmaz. Silah bırakma ancak onun fiziki özgürlüğüyle mümkün. İktidar samimiyse, Önder Apo’yu serbest bırakır ve kongreyi toplamasını sağlar.

Herkes PKK hakkında ahkam kesiyor ama kimse bizimle konuşmuyor. Önder Apo’yu İmralı’da tutarak samimiyet gösterilmez. Devlet Bahçeli’nin çağrısı ciddi olsaydı, Önder Apo Kandil’de kongresini toplardı. Engel koyuyorlarsa, niyetleri başkadır."

Bakırhan: Öcalan yüz yıllık bu inkarcı sistemi de feshediyor
bakirhan