Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Yükleniyor...

Dünyanın haydutu ABD, Küba’da soykırım istiyor! Tam petrol ablukası için ülkelere tarife şantajı

ABD Başkanı Trump Küba’ya doğrudan ya da dolaylı petrol satışı yapan veya insani yardım kapsamında petrol sağlayan ülkelere ek gümrük vergileri getirecek kararname imzaladı. ABD’nin Küba’ya 65 yıldır uyguladığı abluka şimdi Küba’da soykırım uygulama tehdidi aşamasına girdi.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 30.01.2026 , 12:42

Sosyalist Küba 65 yıldan uzun süredir ABD’nin ablukasına direniyor.

Küba’nın elektrik, sanayi, ulaşım, tarım alanlarındaki ihtiyaçları için, hatta gıda tedarik zincirlerini korumak için petrole ihtiyacı var.

Küba bu ihtiyacını ABD ablukasına rağmen başta Venezuela ve Meksika olmak üzere belirli ülkelerden sağlayabiliyordu.

Ta ki ABD’nin Venezuela’ya haydutça saldırılarıyla bu ülkeden Küba’ya petrol sevkiyatı kesilene dek.

Son olarak Meksika da Küba’ya bir petrol sevkiyatını ABD’nin tehditleri sonucu askıya aldı. 

Meksika her ne kadar bu askıya alma kararını “egemen bir karar” diye açıklayıp insani yardım kapsamındaki petrol akışını sürdüreceklerini söylese de kararın şantaj sonucu alındığı açık.

Şimdi ABD Küba’ya sadece petrol satan ülkelere değil, insani yardım olarak petrol gönderecek ülkelere de tarife şantajıyla engel getireceğini duyuran adımı attı.

Trump'tan Küba'ya karşı 'acil durum' kararnamesi: Petrol gönderen ülkelere ek vergi şantajı

ABD Başkanı Donald Trump dün imzaladığı başkanlık kararnamesiyle, Küba’ya doğrudan ya da dolaylı olarak petrol satan veya “başka bir şekilde” petrol tedarik eden ülkelerden ABD'ye yapılan ithalata ek gümrük vergisi uygulamasına olanak tanıyan yeni bir tarife sistemi getireceklerini ilan etti.

Trump kararnamesinde “Küba tehdidine karşı” yalanıyla “ulusal acil durum” ilan ettiğini de duyurdu.

Kararnamede Küba hükümetinin politikaları ABD’nin “ulusal güvenliğine” ve dış politikasına “alışılmadık ve olağanüstü tehdit” diye nitelendi.

Küba’da binlerce genç ve emekçi, José Martí ve Fidel Castro’nun mirasını sahiplenmek için 27 Ocak gecesi meşalelerle sokaklardaydı. Her yıl Martí’nin doğum günü arifesinde düzenlenen Geleneksel Meşaleli Yürüyüşü'nde Kübalı gençler ABD'nin saldırı tehditlerine karşı antiemperyalizme sıkı bağlılıkla yanıt verdi.

'Düşman ülkeler' diye sıralanan Rusya ve Çin'in tutumu merak konusu

Küba’nın “ABD’ye karşı düşmanca davranan kötü niyetli aktörler”le ittifak kurduğu ifadesi yer alan kararnamede Rusya, Çin ve İran “düşman ülkeler”, Hamas ve Hizbullah “uluslararası terörist gruplar” olarak nitelendi.

ABD’nin bu adımı karşısında Trump'la son dönemde Ukrayna konusunda yakınlaşan Rusya’nın ve ABD’nin son hamlelerinin nihai hedefi olarak görülen Çin’in tutumu merak konusu.

Soykırım hamlesi

Trump ülkesinin 65 yılı aşkın süredir Küba’ya uyguladığı ve halihazırda soykırım boyutlarına varmış olan ablukanın şimdi ülkenin en hayati ihtiyacı olan petrol ihtiyacını tamamen keserek Küba halkına karşı tam bir soykırım uygulama niyetini ilan etmiş oldu.

ABD’nin Venezuela’ya yönelik emperyalist saldırısında hayatını kaybeden 32 Kübalı için Küba’nın çeşitli kentlerinde kitlesel anma etkinlikleri düzenlendi. Anmalar, mitinglerin yanı sıra "Savaşan Halk Yürüyüşü" başlıklı anti-emperyalist yürüyüşlerle devam etti.

Temel gerekçe açık: Küba komünist fikirleri yayıyor!

Küba’nın Batı Yarımküre’de “tehdit” oluşturduğuna dair bir dizi yalandan sonra ise kararnamede ablukanın temel nedenini ortaya koyan şu ifadeler yer aldı:

“Küba rejimi komünist fikir, politika ve uygulamalarını Batı Yarımkürede yaymaya devam ediyor, ABD dış politikasını tehdit ediyor.”

Utanmadan 'ahlaki değerler' dedi

Dünyanın haydutluğuna soyunan ABD Başkanının kararnamesinde “ahlaki değerlerden” söz etmesi de dikkat çekti. Trump Küba hükümetinin “demokratik ve özgür toplumların ahlaki ve siyasi değerlerine” aykırı hareket ettiğini söyledi.

Küba: Dünyanın gözü önünde yapılan bu vahşi saldırıyı kınıyoruz

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla, X hesabından yaptığı açıklamada ABD hükümetinin Küba'ya karşı yeni tehditlerini en sert şekilde kınadı.

"Şimdi ülkemize yakıt tedarikine tamamen abluka uygulanması öneriliyor” diyen Rodríguez Parrilla "Bunu haklı çıkarmak için, Küba'yı aslında olmadığı bir tehdit olarak göstermeye çalışan uzun bir yalan listesine dayanıyorlar” ifadesini kullandı.

Bölgeye tek tehdit ABD

Kübalı gençler Havana'daki Meşaleler Yürüyüşü'nde.

Küba Dışişleri Bakanı, bölgede barış, güvenlik ve istikrara yönelik tek tehdidin ABD hükümetinin Amerika kıtasındaki ülkelere uyguladığı politikalar ve tehditler olduğuna işaret etti:

Her gün, bölgenin barışına, güvenliğine ve istikrarına yönelik tek tehdidin ve tek kötü niyetli etkinin, ABD hükümetinin bizim Amerika'nın ülkelerine ve halklarına karşı uyguladığı, boyunduruk altına almaya, yağmalamaya, sakat bırakmaya ve bağımsızlıklarından mahrum bırakmaya çalıştığı tehdit olduğuna dair yeni kanıtlar ortaya çıkıyor.”

Rodríguez Parrilla ABD'nin ablukaya katılmayan ülkelere şantaj ve tehdide başvurduğunu belirtti:

ABD ayrıca serbest ticaretin tüm ilkelerini ihlal ederek, diğer ülkeleri Küba'ya karşı evrensel olarak kınanan abluka politikasına katılmaya zorlamak için şantaj ve baskıya başvuruyor ve reddetmeleri halinde keyfi ve kötüye kullanılan gümrük vergileriyle tehdit ediyor."

Küba Dışişleri Bakanı dünyanın gözü önünde yapılan bu vahşi saldırıyı kınayarak Küba halkına şimdi son derece zorlu yaşam koşullarının dayatılacağına dikkat çekti.

Dünyanın gözü önünde Küba'ya ve halkına karşı yapılan bu vahşi saldırıyı kınıyoruz. 65 yılı aşkın süredir bir ulusun tamamına uygulanan en uzun ve en acımasız ekonomik abluka altında tutulan Küba halkına şimdi de son derece zorlu yaşam koşulları dayatılacak."

ABD’nin Küba'yı 'boğma' hedefi

ABD Başkanının Küba’ya karşı tehditleri 3 Ocak’taki Venezuela saldırısından sonra tırmandı.


Saldırı sonrası Venezuela petrolünün Küba’ya akışının durduğunu söyleyen Trump “Küba çok yakında iflas edecek" demişti.

Geçtiğimiz hafta Wall Street Journal gazetesi ABD’nin bu yılın sonuna dek Küba’da “rejim değişikliği” için Washington’la anlaşmaya varacak Kübalı yetkililer arayışında olduğunu öne sürmüştü.

Politico’ya konuşan ismi açıklanmayan bir ABD’li yetkili de Trump yönetiminin, Küba’ya petrol sevkiyatını durdurmak için deniz ablukası başlatmayı düşündüğünü belirterek "Enerji, Küba rejimini boğarak öldürmenin bir yöntemidir” ifadesini kullanmıştı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.