Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Dünya'da işçiler 1 Mayıs için sokaklardaydı

Dünya genelinde işçiler, 1 Mayıs vesilesiyle sokaklara çıkarak, daha iyi ücret ve çalışma koşulları gibi taleplerini dile getirdi. Bazı ülkelerde işçilere polis müdahale etti.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 02.05.2025 , 07:45 Güncelleme Tarihi: 02.05.2025 , 07:47

Dünya genelinde işçiler, 1 Mayıs'ta daha iyi haklar ve daha fazla toplumsal adalet talep ederek sokaklara çıktı.

Birçok ülkede coşkulu yürüyüşler yapıldı. Bazı ülkelerde işçilerin yürüyüşüne polis saldırdı.

Fransız sendikasından 'şenlikli ve mücadeleci' 1 Mayıs çağrısı

Bu yıl Fransız sendikaların 1 Mayıs için ortak bir cephe oluşturmadı. Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu, diğer sendikalardan oluşan bir gruptan ayrı bir miting yapmayı tercih etti.

Fransa'da bugün yaklaşık 260 farklı miting düzenleyen CGT (Genel Emek Konfederasyonu) sendikası, "şenlikli ve mücadeleci" bir 1 Mayıs çağrısında bulundu.

Lille ve Lyon gibi kentlerdeki mitinglerde polis saldırılarının olduğu bildirildi.

dunkirk
Fransız işçi sendikası Genel Emek Konfederasyonu (CGT) üyeleri, Fransa'nın kuzeyindeki Dunkirk kentinde, yürüyüş yaptı.

Filipinler'de işçiler polis barikatlarıyla karşı karşıya kaldı

Polisin binlerce işçinin başkanlık sarayı yakınında yürümesini engellemek için barikatlar kurduğu Filipin başkenti Manila'da ara sıra çatışmalar çıktı.

1 Mayıs gösterilerine katılan Filipinliler, daha yüksek ücretler ve yerel işler ve işletmeler için daha güçlü korumalar talep etti.

filipinler
Manila'daki başkanlık sarayı yakınlarında işçiler polisle kısa süreli arbede yaşadı.

Endonezya Devlet Başkanı, Cakarta'daki işçi mitingine katıldı

Endonezya'da Devlet Başkanı Prabovo Subianto, Ulusal Anıt Parkı'nda sıkı polis ve askeri güvenlik önlemleri altında kendisini alkışlayan binlerce işçiyi selamlamak için başkent Cakarta sokaklarına çıktı.

Subianto kalabalığa, "Liderliğini yaptığım hükümet, Endonezya'daki yoksulluğu ortadan kaldırmak için mümkün olduğunca çok çalışacak" diye seslendi.

Endonezya Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Said İkbal'e göre, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisinde 1 Mayıs yürüyüşlerine yaklaşık 200 bin Endonezyalı işçi katıldı.

İkbal, işçilerin taşeronluk kurallarına son verilmesini, ücret artışlarını ve yurt dışındaki ev işçileri ile göçmen işçiler için koruma talep ettiğini vurguladı.

endo
Endonezya Devlet Başkanı Prabovo Subianto, Cakarta'daki 1 Mayıs mitinginde konuştu.

Tokyo'da 1 Mayıs protestoları: Emekçiler 'Banzai!' diye bağırdı

Japonya'da, ülke halkının sevinç haykırışı olarak bilinen "Banzai!" diye bağıran binlerce kişi, Tokyo'daki bir parkta toplandı ve geleneksel davulların çalınmasıyla sokaklarda yürüdü.

Japonya'nın başkentinde yürüyüş yapan bir anneler grubunun üyesi, AP'ye yaptığı açıklamada, "Çocuklarımızın umutla yaşayabilmeleri için, işçilerin haklarının tanınması gerekiyor" dedi.

Gösteriye katılanlardan bazıları Trump'ın politikalarının 1 Mayıs'ın üzerinde "bir gölge gibi asılı" kaldığını söyledi. Tokyo yürüyüşündeki bir kamyonda Trump'a benzeyen bir oyuncak bebek görüldü.

tokyo
Tokyo'da 1 Mayıs mitingi.

Almanya'da çeşitli kentlerde yürüyüşler

Almanya’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde ülkenin çeşitli kentlerinde gösteriler ve yürüyüşler düzenlendi. 

Başkent Berlin’de sendikalar tarafından düzenlenen yürüyüşte, binlerce kişi Karl-Marx Allee Caddesi’nden 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Berlin Belediye Binasının önünde kadar yürüdü. 

Katılımcılar, yürüyüşte ellerinde çeşitli pankart ve dövizler taşıdı.

alm
Pankart: "Bizimle birlikte güçlen"
nw
ABD, New York.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.