Dünya bağışıklama haftasında bir hatırlatma: İnsanlık aşıyla çocuk felcini nasıl yok etti?

Çocuk felci hastalığında her 200 vakadan biri felçle ve 5-10 vakadan biri de ölümle sonuçlanır. Global eradikasyon çalışmaları öncesinde her yıl 350.000 insan çocuk felci nedeniyle felçli kalıyordu. Bugün çocuk felci hastalığı dünyanın %99’undan eradike edilmiş durumda.

Haber Merkezi

Çocuk felci hastalığında her 200 vakadan biri felçle ve 5-10 vakadan biri de ölümle sonuçlanır. Global eradikasyon çalışmaları öncesinde her yıl 350.000 insan çocuk felci nedeniyle felçli kalıyordu.

Bugün çocuk felci hastalığı dünyanın %99’undan eradike edilmiş durumda. Böylece şimdiye dek toplam 16 milyon insan felçli kalmaktan kurtarılmış oldu. Çocuk felcinin varlığını sürdürdüğü üç ülke Afganistan, Nijerya ve Pakistan’dır. Çocuk felcini eradike etmenin tek yolu aşıdır.

Türkiye’de eradikasyon programı 1991’de başlatıldı. Son vaka 1998’de görüldü. Bu Avrupa’nın da son vakasıydı. Sonuç olarak WHO Türkiye ile birlikte Avrupa bölgesini “Çocuk felcinden arındırılmış bölge” olarak onayladı.1 Çocuk felci hastalığı aşının etkinliğini kanıtlayan son derece önemli ve tipik bir örnektir.