DSÖ: Bağışıklık pasaportu dağıtmayın

Dünya Sağlık Örgütü hükümetleri karantina önlemlerini gevşetmek için bağışıklık pasaportu dağıtmamaları konusunda uyardı. 

Dış Haberler

BBC’nin haberine göre, DSÖ hazırladığı bir bilgilendirme notuyla, henüz Covid-19’dan iyileşen ve antikorları olan kişilerin ikinci kez enfekte olmaktan korunduklarına dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.  Pandeminin bu aşamasında, bağışıklık pasaportu ya da risksizlik sertifikalarının geçerliliğini garanti edecek, antikor-aracılı bağışıklığın etkili olduğunun kanıtlanamadığını hatırlatan örgüt, bugüne kadar gerçekleştirilen araştırmaların enfeksiyonu atlatan kişilerin kanlarında antikorların varlığını gösterdiğine, ancak bu kişilerin bazılarındaki antikor seviyesinin çok düşük olduğuna dikkat çekti.

DSÖ ayrıca, antikorları tespit etmeye yönelik laboratuvar testlerinin, kesinliklerinin belirlenmesi için daha fazla sınanması ve salgına yol açan SARS-CoV-2 virüsü ile bilinen ve dolaşımda olan diğer altı koronavirüse bağlı enfeksiyonların da birbirinden ayırt edilebilmesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Şili hükümeti hastalıktan iyileşen kişilere, çalışmaya geri dönebilmeleri için ‘‘bağışıklık pasaportları’’ dağıtmaya başlayacağını açıklamıştı. Karar istihdam konusunda ayrımcılığa neden olacağı gerekçesiyle uzmanların tepkisiyle karşılaşmıştı. Bağışıklık pasaportu uygulamasının insanları gönüllü olarak enfekte olmaya ya da sahtekârlığa sevk edebileceği de belirtiliyor.