Diyarbakır’daki devlet hastanesinin yemeklerinde yabancı madde

Ergani Devlet Hastanesi’nde hastane yönetimi tarafından verilen yemeklerden bir süredir “yabancı madde” çıkıyor. SES Ergani ilçe yöneticisi Servet Süzer, konuyla ilgili soL’a konuştu.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Ergani Devlet Hastanesi’nin personel ve hasta yemeklerinden uzun süredir “yabancı madde” çıkıyor. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, X hesabından yaptığı paylaşımda son üç ayda yemeklerden çıkan yabancı maddeleri paylaştı. 

Yapılan paylaşımda Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ve Ergani Devlet Hastanesi yönetiminin yapılan şikayetleri görmezden geldiği belirtilirken, sorunun devam etmesi durumunda sağlıklı ve doyurucu yemekler için eylemler yapılacağı duyuruldu.

Yemek kalitesi, mutfak hijyeni, diyet yemekleri… Uyarılara rağmen hastane yönetimi adım atmıyor

SES Ergani ilçe yöneticisi Servet Süzer, konuyla ilgili soL’a konuştu. 

Süzer, hastanenin mutfağında birden fazla kez haşere bulunduğunu, bununla birlikte yemeklerin kalitesizliği ve yetersizliğinin çalışanların ve hastaların sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi. 

Daha önce hastane yönetimiyle görüştüklerini söyleyen Süzer, buna rağmen hastane yönetiminin adım atmadığını belirtti, “Daha önceki uyarılarımıza rağmen hastane yönetiminin bu konuda hiçbir adım atmaması kabul edilemez” dedi. 

Süzer, yaptıkları saha çalışmasında hastane yemeklerinde tespit ettikleri başlıca sorunların şunlar olduğunu aktardı: Yemek ve ekmek kalitesi, sebze ve meyve temizliği, mutfak hijyeni, diyet yemekleri. 

‘Yemekler genellikle yenilemez durumda’

“Yemekler genellikle yenilemez durumda, bayat veya soğuk olarak servis ediliyor” sözleriyle hastanedeki yemek kalitesini özetleyen Süzer, aynı durumun ekmekler için de geçerli olduğunu, ekmeklerin günde bir kez ve açıkta bırakılarak getirildiğini, bu durumda da ekmeğin bayatladığını ve mikrobiyolojik risk taşıdığını söyledi. 

Süzer, diyabet hastalarına verilmesi gereken özel diyet yemekleri ve ara öğünler verilmediğini belirtti. 

Sebze ve meyvelerin kalitesine de değinen Süzer, sebze ve meyvelerden sık sık kurt ve böcek çıktığını ifade etti, mutfak hijyenine de önem verilmediğini söyledi. 

Süzer, mutfaktaki personel sayısının yetersiz olduğunu ve gerekli temizliklerin yapılmadığını aktardı. 

‘Hastane yönetimi yemek hizmetinin özelleştirilmesi için girişimlerde bulunuyor’

Ergani Devlet Hastanesi’nde yemek hizmeti özel bir şirket tarafından karşılanmıyor. 

Ancak Süzer, SES’e ulaşan bazı bilgilere göre hastane yönetiminin yemek hizmetini özelleştirmek için bazı girişimlerde bulunduğunu söyledi. 

Süzer, durumu şu sözlerle değerlendirdi: 

“Sendikamıza ulaşan bilgilere göre hastane yönetimi, yemek hizmetinin özelleştirilmesi için bazı girişimlerde bulunuyor. Bu durum, yaşanan sorunların çözülmesi yerine kâr elde etmeye yönelik bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.”

Süzer, SES Ergani olarak hastane yönetimini bu konuda duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdıklarını aktardı. 

“Hastanenin mutfağında hijyen koşulları iyileştirilmeli, yemeklerin kalitesi artırılmalı, çalışanların ve hastaların sağlıklı beslenme hakkı korunmalıdır” diyen Süzer gerekli tüm yasal işlemleri başlatacaklarını ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.