Diyarbakır’da kamu hastaneleri işçilerine zorunlu emeklilik dayatması: 'Çalışma hakkı ihlal ediliyor'

Diyarbakır’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çok sayıda personelin zorunlu emekliliğe tabi tutulacağı duyuruldu.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Diyarbakır’da kamu hastanelerinde çalışan işçiler, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından emekliliğe zorlanıyor. 

Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, aralık ayının son günlerinde hastane işçilerine gönderilen yazıda resmen emeklilik işlemlerinin başlatılması gerektiği söylendi.

Bu dayatmanın hukuka aykırı olduğunu belirten işçiler, duruma tepkili.

Yönetim geri adım atmazsa çalışma günleri ve yaşlarını tamamlayan çok sayıda otomasyon, güvenlik ve temizlik personeli izinlerini kullandıktan sonra zorunlu emekliliğe tabi tutulacak.

DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Diyarbakır Bölge Şube Başkanı Cebrail Akdemir, bu süreçte yaşananaları ve taleplerini soL’a anlattı.

'Çalışma hakkı ihlal ediliyor'

Sendikaya göre işçilerden emekli olmaları istenen yazı hukuka aykırı. Bu talebin "Çalışma hakkının ihlali" olduğunu belirten Akdemir, şu sözlerle duruma tepki gösterdi:

"Diyarbakır Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü aralık ayının son günlerinde sağlık işçilerine gönderdiği yazı ile hukuksuzluğa imza atmış bulunmaktadır. İlgili yazıda resmen emeklilik işlemlerinin başlatılması gerektiği belirtilmiştir. EYT düzenlemesi öncesi emekliye hak kazanılması gerekçe gösterilerek bu yazının gönderilmesi çalışma hakkının ihlali ve açıkça kanunu aykırı bir uygulamadır.”

Personel eksiğine rağmen işçiler emekli edilmek isteniyor

Hastanelerdeki personel eksikliğinin altını çizen Cebrail Akdemir, deneyimli personelin işten çıkarılmasının Diyarbakır'da sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceğini kaydetti:

"Diyarbakır genelinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde zaten yetersiz sayıda personelle sağlık hizmeti karşılanmaktayken var olan yetişmiş personelin zorla ve hukuka aykırı bir şekilde emekli edilmek istenmesi ise Diyarbakır'da sağlık hizmetlerinin sunumuna vurulacak bir darbedir. Zorunlu emeklilik uygulamasının kalkmasına rağmen, hastanelerde personel eksiği olduğu bir dönemde böylesi bir durumun yaşanmasının kabul edilebilir bir yanı yoktur."

Dev Sağlık-İş emeklilik dayatmasına karşı eylem yapacak

Dev Sağlık-İş’in zorunlu emeklilik kararına karşı Diyarbakır’da eylem yapacağını aktaran Akdemir, "Arkadaşlarımız yalnız değildir. Oysa ki biz Sağlık Bakanlığı’ndan eksik personelin giderilmesi, personele yüklenen işlerin azaltılması ve bölgedeki insanlara daha iyi hizmet verilmesi için ivedi bir şekilde personel talep ediyorken zorunlu emeklilik kalkmış olmasına rağmen bunun dayatılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

Sendika, bugün 12.30'da Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde basın açıklaması yapacak.