Diyarbakır Stadyumu değil ‘patates tarlası’: ‘Taraftarlar bilinçli yaptırım olduğunu düşünüyor’

Diyarbakır Stadyumu zemin sorunuyla gündemde. Taraftarlar, Amedspor’un kullandığı stadın zemininin bu durumda olmasını bilinçli bir yaptırım olarak görüyor.

Yekta Armanc Hatipoğlu

2018 Ziraat Türkiye Kupası finaliyle açılan Diyarbakır Stadyumu, geçen sezondan bu yana zeminindeki bozulmalar, drenaj sorunları ve bakım eksiklikleriyle sıkça gündeme geliyor. Bu olumsuz koşullar, maçlar sırasında oyuncuların sakatlanma riskini artırıyor, aynı zamanda futbolcuların performansını da olumsuz etkiliyor.

Saha, Diyarbekirspor ve geçtiğimiz sezon TFF 1. Lig’e yükselen Amedspor’un iç saha maçlarına ev sahipliği yapıyor. Ancak bozulmalar nedeniyle 2. Lig’de bulunan Diyarbekirspor iç saha maçlarını Seyrantepe 2 No’lu Çim Saha’da oynarken, 1. Lig’de bulunan Amedspor’un bulunduğu lig nedeniyle, şehirde oynayabileceği tek stadyum Diyarbakır Stadyumu. 

Milletvekilleri soru önergesi verdi: Şartnameye aykırı malzeme mi kullanılıyor?

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde konuşan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, stadyumda yaşanan saha sorunlarının Diyarbakır gibi verimli bir iklimde yaşanmasının düşündürücü olduğunu vurguladı. Tanrıkulu, “Bir şehrin en büyük ortak değerlerinden biri olan Amedspor’un sahasında, ‘Çim tohumu tutmadı’ bahanesiyle futbol oynamak elverişsiz hale getirildi. Günümüz teknolojisinde uzayda dahi çim yetiştirilebilirken Diyarbakır’da bu problemin yaşanmasını sağlamak mümkün değil” diye konuştu. 

Tanrıkulu, stadyumun mevcut durumu hakkında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na soru önergesi verildiğini açıkladı. 

Bir soru önergesi de DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle verdi. Eren, verdiği soru önergesinde 18 Mart 2024 tarihinde 4 milyon 773 bin lira bedelle Diyarbakır Stadyumu’nun bakım ihalesini Procon Yapı Endüstrisi ve Mimarlık Hizmetleri A.Ş isimli firmanın aldığını hatırlattı ve firmanın Diyarbakır iklimine uygun olmayan çim tohumu ile kum tercih ettiği iddialarını Bakan Aşkın Bak’a sordu.

 “Ayrıca, firmanın ihale şartnamesine aykırı malzemeler kullandığına dair iddialar da kamuoyuna yansımaktadır. Buna rağmen, son 10 ayda milyonlarca lira harcanarak üç kez bakıma alınan ancak hâlâ istenilen seviyeye ulaşamayan çimler nedeniyle, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün de ciddi bir sorumluluğu bulunmaktadır” diyen Eren, zemindeki sorun nedeniyle Amedspor’un ciddi zarar gördüğünü “Bu süreçte Amedspor’un bazı oyuncuları ağır sakatlıklar geçirerek sezonu kapatmak zorunda kalmış, kulüp puan kayıpları yaşamış ve maddi-manevi büyük bir zarar görmüştür” sözleriyle ifade etti. 

Taraftarlar maça sırtını döndü 

Amedspor, saha şartlarına karşı Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenledi. Amedspor Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Şehrin bileşenleri tarafından maddi destek sunulan ve bütün maddi imkansızlıklara rağmen maçların oynanması için Amedspor tarafından kiralanan Diyarbakır Stadyumu maalesef bilinçli bir şekilde bu sezonki en büyük rakibimiz haline getirilmiştir” diyerek yaşananları tepki gösterdi. 

“Geçtiğimiz sezondan bu yana bitmek tükenmek bilmeyen bir stat sorunumuz var. Bu sorunun çözümü için görüşmediğimiz hiçbir kişi ve kurum kalmadı. Birinci sıradaki muhatabımız Diyarbakır Gençlik Spor İl Müdürlüğü ise maalesef aylardır geçiştirmek dışında başka bir çözüm geliştirmiyor” diye konuşan Kaya, Diyarbakır halkının yaşanan stat sorununu "kasıtlı ve bilinçli bir yaptırım ve cezalandırma" olarak değerlendirdiğini aktardı. 

Amedspor Yüksek İstişare Kurulu ve Kulüp Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı basın açıklamasında “Futbol masada değil sahada güzel. Sahamız nerede?” pankartı açıldı. Basın açıklamasında Gençlik ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu istifaya çağrıldı. 

12 Şubat günü Diyarbakır Stadyumu’nda oynanan Amedspror-Bandırmaspor maçında Amedspor futbolcuları Bandırmaspor maçının başlamasıyla bir dakika boyunca hareketsiz kaldı, taraftarlar maça sırtını döndü. 

Amedspor’un 2-1’lik galibiyetiyle sonuçlanan maçın ardından açıklama yapan Amedspor Teknik Direktörü Servet Çetin “Çok önemli bir galibiyet aldık ama ben Bolu maçında hangi oyuncuları oynatırım, onu düşünüyorum. En büyük sıkıntımız zemin, insan sağlığı artık” derken, Bandırmaspor Teknik Direktörü Mustafa Gürsel ise “Bu şartlar (saha zemini) düzelmedikten sonra futbol adına fazla konuşulacak bir şey yok” diye konuştu. 

‘Bütün taraftarlar sorununun bilinçli bir yaptırım olduğu görüşünde’

Amedspor Asbaşkanı Elif Turan yaşanan saha sorunuyla ilgili soL’a konuştu. 

Bu sezonun başından beri bitmek tükenmek bilmeyen bir saha zemini sorunları olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Turan, bu sorunun çözümü için görüşmedikleri kişi ve kurum kalmadığını aktardı. Bu konudaki ilk muhataplarının Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olduğunu ifade eden Turan, onların da ihale ile hizmet aldığını ve bunun da yapan firmanın sorumluluğunda olduğunu söyledi. 

Turan, “Bizim Amedspor olarak bir stadımız yok maalesef. Bütün maddi imkânsızlıklara rağmen maçların oynanması için Diyarbakır Stadyumu’nu kiralıyoruz ama ne yazık ki sezon başından beri saha zemini bir türlü maçlar için uygun hale getirilmedi” diye konuştu, saha zemininin maç oynamak için uygun olmaması nedeniyle Amedspor’un maçlarını dışarıda oynamak zorunda kaldığını söyledi ve dışarda oynadıkları maçların kendilerine maddi ve manevi kayıp yaşattığını belirtti, şunları söyledi:

“İlk üç ay iç sahada oynamamız gereken maçları da dışarda oynadığımızdan her maçımız deplasman gibi oldu ve taraftarımızdan uzak kalmamıza neden oldu.” 

İlk üç ayın ardından yapılan kimi iyileştirmelerden sonra, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Diyarbakır Stadyumu’nda oynayabileceklerini söyleyince kendi sahalarında oynamaya başladıklarını söyleyen Turan, sorunun çözülmediğini iç sahada oynanan maçlarda zemin nedeniyle yaşanan sakatlıklarla gördüklerini söyledi: 

“İç sahada oynanan maçlarda zemin bozukluğundan kaynaklı birçok futbolcumuz sakatlıklarla karşı karşıya kaldı. Sadece kendi futbolcularımızın değil rakip takımın futbolcularının da zeminden kaynaklı sakatlık yaşamasını istemiyoruz. Artık bu saha zemini insan sağlığına zarar veriyor, bunun maddi ve manevi zararını karşılamak mümkün değil.”

1
Amedspor Asbaşkanı Elif Turan 

“Başka kentlerde altı ayda sıfırdan stat inşaatına başlanıp bitirilirken bizde ise bir yıla yakındır çim sorunu bile çözülmedi” diye sözlerine devam eden Turan, Amedspor’un bütün dünyada taraftar kitlesi olduğunu ve maçlarının izlenme rekor kırdığını; bütün taraftarlarının saha sorununu konuştuğunu söyledi. Turan, “Diyarbakır halkı başta olmak üzere bütün taraftarlar yaşadığımız saha zemini sorununu kasıtlı ve bilinçli bir yaptırım ve cezalandırma olarak değerlendiriyor” dedi, Amedspor yönetiminin defalarca çeşitli görüşmeler yaptığını, kentteki siyasi parti temsilcilerinin sorunu Meclis’e taşıdığını, taraftar gruplarının defalarca bu konuyu gündeme getirdiğini ancak yine de sorunun çözülmediğini söyledi. 

Sorunların çözümüne dair tüm diyalog kapılarını açık tutmalarına rağmen tatmin edici olumlu bir geri dönüş alamadıklarını aktaran Turan, kimi iyileştirmeler yapılmaya çalışıldığını ancak bu sezon da saha zemini sorununun devam edecek gibi göründüğünü söyledi. Turan, “Umuyorum ki bu sezon bittiği gibi önümüzdeki sezon başlamadan saha zemini sorunu çözülür ve standartlara uygun bir zeminde maçlarımızı oynayabiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.