Devleti hangi yapı ele geçirdi? İzmir'de 99 okul, AKP İl Başkanı'nın camisine bağlanıyor

İzmir Bornova’da ÇEDES dayatması yeniden gündemde. 99 okula din görevlisi atandı. Görevlilerin tamamı AKP İzmir İl Başkanı, MÜSİAD patronu Bilal Saygılı’nın kendi adına yaptırdığı camiden seçildi.

Burcu Günüşen

Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın imzaladığı protokol kapsamında Türkiye genelinde eğitimde gericileşme adımlarından biri olarak uygulanan ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesinde ısrar sürüyor. 

İzmir’in Bornova ilçesinde bu kapsamda okullara imam ve din görevlileri görevlendirmesi yapıldı. İlçede geçen yıl da proje kapsamında okullara din görevlileri belirlenmişti ancak tepkiler üzerine uygulamaya geçilmemişti. Bu kez ilçede AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın adını taşıyan caminin ÇEDES projesinin dayatılması için “karargah” olarak seçildiği belirtiliyor.

Bugün Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara gönderilen yazıda ÇEDES projesinin uygulanması istendi ve ilçedeki 99 okula görevlendirilen din görevlilerinin listesi iletildi.

İlçe milli eğitim müdürlüğünün okullara gönderdiği listede Bornova genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseler olmak üzere toplam 99 okula Bilal Saygılı Camii’nden imam hatip, vaiz, müezzin kayyım ve kuran kursu öğreticisi adları altında din görevlileri görevlendirildiği görüldü.

MÜSİAD patronu, AKP İl Başkanı Bilal Saygılı'nın adını taşıyan camide ÇEDES için odalar hazırlanmış

Bilal Saygılı Cami ve Külliyesi, adını Saygılı Rulman patronu Bilal Saygılı’dan alıyor. Bilal Saygılı aynı zamanda AKP İzmir İl Başkanı ve MÜSİAD İzmir Yönetim Kurulu Başkanı. Saygılı’nın kendi adına yaptırdığı caminin açılışına AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılmıştı.

Binali Yıldırım, Bilal Saygılı, Tayyip Erdoğan Ege Üniversitesi kampüsüne yapılan Bilal Saygılı Camii'nin açılışında...

Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Dalgalı ilçedeki okullara din görevlilerinin ÇEDES kapsamında görevlendirilmesi hakkında “Geçen sene de bu görevlendirmeler yapılmıştı ama tepkiler üzerine geri çekilmişti. Normalde bunu sene başında yıllık plana göre yapmaları gerekiyor” dedi.

99 görevlendirme yapıldı ancak camide yalnızca bir imam var

99 görevlendirmenin tümünün Bilal Saygılı Camii’nden yapıldığına dikkat çeken Dalgalı caminin internet sitesinde yer alan bilgilerde camide yalnızca bir imamın görevli olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Bilal Saygılı Cami ve Külliyesi'nin internet sitesinden ekran görüntüsü...

İlçede ÇEDES projesinin dayatılması için bu caminin “ana karargah” olarak seçildiğini dile getiren Dalgalı “Camide odalar hazırlanmış. Özellikle bir camiden görevlendirmelerin yapılmasının sebebi öğrencilerin tamamının oraya getirilip hafta içi belli saatler veya haftasonu orada ders yapılması… Hazırlamışlar orayı. Artık herhalde orada ‘çevre ve değerler eğitimi’ diye medrese eğitimi verecekler” dedi.

ÇEDES uygulamasına karşı olduklarını dile getiren Dalgalı, din ve değerler eğitimini de okullarda pedagojik formasyona sahip din kültürü öğretmenlerinin vermesi gerektiğini söyledi.

Dalgalı “Bu dersleri verecek kişileri biz tanıyor muyuz? Hiçbirini tanımıyoruz. Nasıl güvenecek bu veliler? Bu öğretmenlere de hakarettir. Biz Eğitim-İş olarak mücadelemizi vereceğiz. Velileri de bu konuda aydınlatacağız” dedi.

Eğitim-İş Bornova Temsilciliği Başkanı Ebru Yıldız da din görevlilerinin okul içinde ders saatleri içinde herhangi bir etkinlik yapmasının yönetmeliğe göre de mümkün olmadığını dile getirdi ve böyle bir dayatmaya tepki göstereceklerini belirtti. ÇEDES Protokolü kapsamında yapılacak etkinlikler için veli onayı ile öğrencinin ilgi ve isteğiyle tercihinin olması gerektiğinin altını çizen Yıldız projenin dayatıldığına dikkat çekti.

'İlçe milli eğitim ÇEDES'i dayatıyor'

Yıldız “İlçe Milli Eğitim diğer sosyal kulüplerle ilgili hiçbir rapor almazken, diğer kulüp ve etkinliklerle ilgili böyle bir değerlendirme istenmezken ÇEDES protokolünün dayatıldığı değerler kulübü ile ilgili ilçe WhatsApp grupları kuruluyor, ilçe ve il toplantıları yapılıyor, aylık faaliyet raporları isteniyor. Bu proje aslında dayatılıyor" dedi.

Projenin yasal mevzuat çerçevesinde ders saatleri dışında isteyen öğrencilerle, veli izni ve onayı gözetilerek ancak uygulanabileceğini kaydeden Yıldız "Ama sınıf ortamına, öğrencilere zorla bu projenin dayatılmasına tabii ki karşı çıkıyoruz. Laik eğitimi savunduğumuz için din eğitiminin kişinin tercihine bırakılmasını savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıldız “ÇEDES Projesi ile dini eğitimi ön planda tutmaya çalışan ilçe milli eğitim müdürlüğü, okullarda özel eğitim öğrencileri için açılması zorunlu olan destek eğitim odasının aylarca açılış işlemlerini aksatmış, tüm diğer ilçelerdeki özel eğitim öğrencileri bu eğitimden yararlanarak ortak sınava girmiş olmasına rağmen bu eğitim Bornova’da en erken ara tatilden sonra başlayabilmiştir. Bu da sendikamızın İl Milli Eğitim'e resmi başvurusu sonrasında olmuştur. Yine aynı zamanda, okullarda çalışan Toplum Yararına Çalışma Projesi ve İşgücü Uyum Programı kapsamında çalışan temizlik görevlilerinin aylarca maaş ödemesi yapılamamış olmasına, gereken sorumluluğu duyarlılığı gösteremeyen ilçe milli eğitim ÇEDES projesi söz konusu olunca tüm okullara çok hızlı bir şekilde din görevlisi görevlendirilmek için gayret göstermiştir” dedi.