Dendias: Türkiye anıtlarla ilgili 'Yeni Osmanlıcı' politikasına son vermeli

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye Kilisesi gibi anıtlarla ilgili politikalarını eleştirdi.

Dış Haberler

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye Kilisesi gibi topraklarında bulunan anıtlara saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Çarşamba akşamı Atina'daki Bizans ve Hristiyan Müzesi'nde bir serginin açılışında konuşan Dendias, "tüm ülkelerin Bizans kültürel mirasına saygı göstermekle yükümlü olması gerektiğini" dile getirdi.

Türkiye'nin "özellikle Ayasofya ve Kariye Kilisesi gibi dünya kültür mirasını oluşturan ve şu anda başka amaçlarla, ilgili uluslararası taahhütlere aykırı olarak kullanılan anıtları koruması gerektiğini" söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Bölgedeki birçok ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan Müslüman Kardeşler'in desteğini alan bir hareketle, bu anıtların kullanımını değiştirmek için 'anlaşılmaz Türk tercihi' konusundaki Yunanistan'ın derin üzüntüsünü dile getiriyorum" dedi.

“Türkiye'nin Yeni-Osmanlıcı politikasını değiştirmesini … laik devlet geleneğine geri dönmesini [ve] topraklarında diğer güçlü manevi medeniyetlerin diktiği anıtlara saygı duymasını bekliyoruz” diyen Dendias, "bunun Türk toplumunun yararına olacağını ve o toplumun önemli bir bölümünün iradesini yansıttığını" da sözlerine ekledi.