Daha fazla denetim için uzmanlar sahaya tek başına gönderiliyor: Saldırılarda artış var

Defterdarlıklarda gelir uzmanları dışındaki diğer personel de sahada denetime başladı. Daha fazla denetim için uzmanların işletmelere tek başına gönderilmesi ise uzmanlara yönelik saldırıların artmasına neden oldu.

Haber Merkezi

Kemer sıkma politikası kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerini artırmak amacıyla denetimleri sıkılaştırdı. Bilgisayar ve bankalar üzerinden yapılanların yanı sıra 2025 yılının Şubat ayında hasılat denetimi amacıyla sahaya çıkan personel sayısı yükseltildi.

Defterdarlıklarda gelir uzmanları dışındaki diğer personel de denetime başladı ve sayıda yaşanan artışla birlikte denetime giden gelir uzmanlarına yönelik saldırılarda artış yaşandı.

Ayda en az üç denetim

Geçtiğimiz yıl yapılan kanun değişikliği ile somut olarak mevzuata giren hasılat denetimi kapsamında gelir uzmanları izledikleri işletmelere ayda üç kez olmak üzere 1 yılda 36 kez uğrayıp günlük hasılatlardan yola çıkarak ortalama hasılat tespiti yapıyor. 

Tespit edilen hasılat ile beyan arasındaki fark yüzde 20 ve üzerinde olan mükellefler ise izaha davet ediliyor.

Saldırılar artıyor

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin aktardığına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, denetim sayısını artırmak için gelir uzmanlarını sahaya tek başına gönderiyor. Bu durum uzmanların güvenliğini de ciddi ölçüde riske sokuyor. Özellikle son 3 yıldır yapılan denetimlerde çok sayıda saldırı meydana geldi. 

Nitekim bir gelir uzmanı Şırnak’ta denetlemeye gittiği lokantanın sahibi tarafından kesici aletle saldırıya uğradı, başka bir uzman ise İstanbul’da vergi dairesinin önünde saldırıya uğradı ve gelecekte tekrar saldırıya maruz kalmamak için tayin istedi.

Başka şehirlerde de benzer nitelikte saldırılar olduğu, ancak bunların ilgili makamlara bildirilmediği kaydediliyor.

Haftanın 6 günü çalışıyorlar

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda doğrudan sahada çalışan uzmanların iş yükünün fazla olması, buna karşılık elde ettikleri gelirin düşük olması başka kamu kurumlarına geçiş taleplerini de artırdı.

Sahada çalışan gelir uzmanlarının öncelikli talepleri, yaptıkları çalışmaların karşılığını alabilmek. Denetimlerin yoğunlaştığı andan itibaren gelir uzmanları Cumartesi günleri dahil haftada 6 gün sahaya çıkıyorlar. Yapılan düzenlemeyle bu kişilere verilebilecek aylık mesai ücreti ise 8 bin 100 lira ile sınırlandırılmış durumda. Uzmanlar bu tutarın ulaşım ve yemek ihtiyaçlarını bile karşılamadığı belirtiyor ve günün koşullarına uygun, gerçekçi bir mesai ücreti talep ediyorlar.

Kaydı olmayan işyerleri de denetleniyor

Maliye Bakanlığı’nın saha denetimleri hasılat tespitiyle de sınırlı değil. Defterdarlıklarda görev yapan uzmanların tamamı sahaya çıktı. Hatta asli görevi denetim olmayanlar da sahada görev yapmaya başladılar. 

Bir kısmı hasılat tespiti için kasaya otururken, bir kısmı da kayıt dışılık tespiti yapıyor. Mükellef kaydı olmadan çalışan işyerleri için kayıt açılıyor ve geriye dönük KDV tahakkuk ettiriliyor. 

Kaynaklar, denetimlerde kentin en işlek merkezlerinde bile Maliye’de kaydı olmayan işyerlerinin tespit edildiğini dikkat çekiyorlar.

'Personel eksikliği güvenlik sorunu ortaya çıkarıyor'

Ağırlığını gelir uzmanlarının oluşturduğu Kariyer Büro Sendikası’nın Genel Başkanı Tolga Akgül, gelir uzmanlığının tercih edilen bir meslek olmaktan çıktığını belirtti ve uzmanların yarısının mesleği bıraktığını kalanların da farklı kurumlara geçiş çabasında olduğunu söyledi. 

Meslekler arasında KHK ile oluşturulan ayrışma giderilmeden gelir uzmanlarının motivasyonunun sağlanamayacağını söyleyen Akgül, son 10 yılda gelir uzman yardımcısı sayısının 20 binden 28 bine çıktığını, memur sayısının ise 17 binden 6 bine düştüğünü kaydetti. 

Hasılat düzenlemesine ilişkin çıkarılan yasal düzenlemenin ardından hiçbir ön hazırlık yapılmadan yoğun denetim faaliyetinin başladığını belirten Tolga Akgül, vergi dairelerindeki personelin de denetim müdürlüklerinde görevlendirilerek denetimlere başlandığını anlattı. Akgül, bu nedenle günlük rutin işlerin de aksadığını aktardı.

Son açılan gelir uzmanlığı sınavına yeterli başvurunun gelmediğini bildiren Akgül, personel eksikliğinin denetimlerde güvenlik sorunu ortaya çıkardığını ifade etti. Akgül, söz konusu uygulama nedeniyle personel ile mükellefin sürekli karşı karşıya geldiğini, ancak Vergi Usul Kanunu’nun 127’nci maddesi uyarınca yoklama ve denetimde görevli memurların güvenliğine ilişkin esasların belirlenmiş olmasına karşın bugüne kadar düzenleme yapılmadığını söyledi.

Patron sözcüsü AKP'liler halkla dalga geçiyor: Asgari ücret artarsa denge bozulurmuş
elitas