Cumhuriyetçiler Kurultayı başladı: 'Meydan okumaya meydan okuma şarttır'

THTM'nin Ankara’da düzenlediği Cumhuriyetçiler Kurultayı bugün açılış toplantısıyla başladı. Kurultay, yarın gün boyu yapılacak tartışmalarla sürecek.

Haber Merkezi

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi'nin (THTM) düzenlediği Cumhuriyetçiler Kurultayı bugün başladı.

Ankara'da TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda açılış toplantısıyla başlayan kurultay, yarın gün boyu yapılacak çalışma toplantısıyla devam edecek.

Açılış toplantısında ilk sözü sanatçı Orhan Aydın aldı.

Aydın, "Kahrolası bir zaman dilimi yaşıyor ülkemiz" diye başladığı hoşgeldiniz konuşmasında, "Ülkede mutlu insan görmek neredeyse olanaksız. Ama bunca acının, kederin, hüznün yaşandığı bu ülkede, bu kötü gidişe el koymaya karar veren insanlar var. Çok uzun zamandır görmediğim dostlarım var burada. Elini taşın altına koymak isteyen insanlık var. Çok mutluyum. Bu saygın toplamı selamlıyorum" dedi.

"52 yıldır sanat yapıyorum. Bütün darbeleri gördüm. Hiç bu kadar hayasız, hiç bu kadar vicdansız, hiç bu kadar ahlaksız zamanlar görmedim" dedi Aydın, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz" sloganının Nazilere karşı Brecht'in dile getirdiği bir slogan olduğunu hatırlattı: "Bugün de bir araya gelmenin zemini var."

oa
Sanatçı Orhan Aydın

'Kurultay, bu gerici ittifakın nasıl dağıtılacağı meselesiyle toplanıyor'

Kurultayın düzenleme kurulu adına söz alan Prof. Dr. Oğuz Oyan, "Türkiye Cumhuriyeti, bir devrimle kurulmuş sayılı ülkeden biridir. Biz 1923 Devrimi'ni, 1789'un ve 1917'nin devamı sayarız. Üstelik 1917'yle tarihsel olarak da beraber yürünmüştür. Kurtuluş Savaşı, sonrasındaki sanayileşme hamlesi, Sovyetler Birliği'nin işbirliği olmasaydı zorlanırdı tespitini yapabiliriz" dedi.

Osmanlı'nın gereğinden uzun sürdüğünü, sanayileşememiş, aydınlanmasını tamamlayamamış bir devlet olarak çözüldüğünü ifade eden Oyan, "Bir devrimci süreç ve, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bir devrimci önderlik olmasaydı, Osmanlı'dan çıkış bu şekilde başarılamazdı" değerlendirmesinde bulundu.

1946 sonrasında emperyalizmin kuşatması altına giren, liberal ekonomik politikaları benimsemiş bir Türkiye olduğuna işaret eden Oyan, "Siyasi dönüşümün bir hayal kırıklığı yaratması söz konusu. Burjuvazinin en geri kesimlerinin iktidara taşınmasıyla bir demokrasi denemesi yapıldı. Bu mümkün değildi, nitekim, beklenen sonuç ortaya çıktı" dedi.

Oyan, 1971 darbesinin, 1952'de bir NATO ordusuna dönüşen silahlı kuvvetlerin her türlü devrimci birikimi geride bıraktığını tamamen kanıtladığını ifade etti. "1980 darbesiniyse, AKP'li yılların muştucusu sayabiliriz. 80 darbesi, dinci sağın ve etnik milliyetçiliğin önünü açtı."

o
Prof. Dr. Oğuz Oyan

'Toplamış halkı, 'yargılama TRT'den yayınlansın' diyor, bu ne kadar geri taleptir!'

"Türkiye'nin bugünkü ağır baskıdan kurtulması, bu gerici ittifakı dağıtması lazım" diyen Oyan, Cumhuriyetçiler Kurultayı'nın bu mesele üzerinde toplandığını söyledi.

Oyan, "Ama bugünkü sonucun ortaya çıkmasına, AKP'nin bu kadar uzun süre iktidarda kalmasında muhalefetin de payı olduğunu söylemek gerekir" tespitinde bulundu. "Karşımızda seçimle iktidarı bırakmayacağını her açıdan gösteren kriminal bir iktidar var."

19 Mart sonrası hareketliliğin olumlu olduğunu ifade eden Oyan, buna içerik kazandırılması gerektiğini söyledi: "Adalet istiyoruz, bağımsız yargı istiyoruz, bunlar yetmez. Öbürü meydanlara milyonları topluyor, 'tutuksuz yargılansın' diyor, 'yargılama TRT'den yayınlansın' diyor, bunlar ne kadar geri talepler? Niye 'derhal serbest bırak' denmiyor, niye 'istifa' denmiyor?"

12 Mayıs tarihli PKK açıklamasının Lozan'a ve Cumhuriyet'e yönelik düşmanlığına işaret eden Oyan, "Türkiye'de dinci kesimlerin de cumhuriyet düşmanıdır. Eğer bunlar diğerleriyle yan yana geldiyse, bunu karşımıza almalıyız. Ama nasıl ki AKP seçmenini, tabanını, oraya oy veren işçileri kazanmaya çalışıyorsak, DEM seçmenlerinde de Cumhuriyetçi kimliğini koruyan büyük bir kitle var, onları da kazanmalıyız" değerlendirmesini dile getirdi.

"Biz Cumhuriyetçilerin birliğini savunurken, çoğunluk olan bir cumhuriyetçi tabanı savunuyoruz aslında. Tereddüt etmeden birleşmek zorundayız. Bağımsızlıkçı, antiemperyalist karakterimizi muhafaza etmeliyiz. Yüzümüzü emeğe dönem zorundayız cumhuriyetçiler olarak. Aydınlanmacılığı muhafaza etmeliyiz."

Oyan, sözlerini, "Meydan okumaya karşı meydan okuma şarttır" diye bitirdi.

k

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkan Vekili Safa Yenice, Büyük Kemalizm Kurultayı adına Arif Anıl Öztürk, Eğit-Der adına Filiz Savaşkan, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Kemalist Yön Hareketi adına Taylan Toraman, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey, Sosyalist Kültür adına Miraç Ordu, TMMOB İkinci Başkanı Ekrem Poyraz, Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, 29 Ekim Cumhuriyet Kadınları Derneği adına Ceren Kalay Eken, ODTÜ Mezunları Derneği'nden Nadir Avşaroğlu ve Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) Yürütme Kurulu üyesi Erhan Nalçacı yaptıkları konuşmalarla kurultayı selamladı.

Orhan Aydın'ın Nâzım Hikmet'ten okuduğu şiirin ardından Ekim Korosu'nun şarkılarıyla Kurultay'ın açılış oturumu sonlandı.

koro

Cumhuriyetçiler Kurultayı, 25 Mayıs Pazar günü gün boyu yapılacak tartışmalarla sürecek.