Cumhurbaşkanı'nın savaş suçu dosyası açılınca Kosova Sırbistan ile müzakerelerden çekildi

Kosova, Cumhurbaşkanı Thaçi ve eski Meclis Başkanı Kadri Veseli hakkında savaş suçu işlediklerine dair hazırlanan iddianamenin kamuoyuna yansıması üzerine, ABD'deki Sırbistan-Kosova görüşmelerine katılmaktan vazgeçti.

Dış Haberler

ABD'nin Kosova-Sırbistan diyaloğu özel temsilcisi Richard Grenell, Kosova Başbakanı Avdullah Hoti'nin Beyaz Saray'daki 27 Haziran toplantısına katılımını iptal etme kararını anlayışla karşıladığını söyledi.

Kosova Başbakanı Avdullah Hoti, ülkenin Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’nin savaş suçlarıyla resmen itham edilmesinin ardından Sırbistan ile Washington’da gerçekleştirilecek toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Hoti ve Thaçi’nin, ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla ABD aracılığında yürütülen görüşmelerin ilk turunda Sırbistan heyeti ile bir araya gelmesi bekleniyordu. Avdullah Hoti, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ‘‘Yeni gelişmeler nedeniyle, durumla ilgilenmek üzere Priştene’ye dönmek zorundayım’’ ifadesine yer verdi.

100'den fazla cinayetten suçlanıyor

Kosova’da Sırbistan’a karşı 1998-99 yıllarına yaşanan ayaklanmayı soruşturmak üzere Avrupa Birliği tarafından 2015 yılında Lahey’de kurulan özel mahkeme, Çarşamba günü Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi'nin savaş suçları hakkında dosyayı açtı. Eski bir Kosova Kurtuluş Ordusu (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) komutanı olan Thaçi ve Kadri Veseli'ye yöneltilen suçlamalar arasında yüze yakın cinayet de bulunuyor. İddianamede Kosovalı Arnavut, Sırp, Roman ve diğer etnik kökenlerden bilinen yüzlerce kurbanı içeren suçlardan bahsedilirken infaz edilenler arasında ve UÇK'nın siyasi muhaliflerini de bulunuyor. Diğer suçlamalar arasında kişilerin zorla kaybedilmesi, zulüm ve işkence de yer alıyor.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, kendisine yöneltilen resmî suçlamaya bir yanıt vermezken, daha önce savaş suçu işlediğine ilişkin iddiaları reddetmişti.

Hashim Thaçi (ortada) UÇK'da komutanlık yaptığı döneme dair yüzden fazla cinayet ve diğer savaş suçlarından yargılanacak

Kosova’nın eski başbakanı Ramuş Haradinaj da masrafları Avrupa Birliği tarafından karşılanan, ancak uluslararası ceza mahkemesi özelliği taşımayan aynı mahkemede ifadeye çağrılması üzerine geçtiğimiz yıl istifa etmişti.

Arnavutluk Başbakanı: Suçlamalar Arnavutlara yönelik bir saldırı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Perşembe günü Arnavutluk parlamentosuna verdiği demeçte, Hashim Thaçi ve Kadri Veseli aleyhindeki suçlamaların sadece bireyleri ilgilendirmediğini, genel olarak Kosova ve Arnavutlara yönelik daha geniş bir saldırının bir parçasını oluşturduğunu söyledi.

Rama, "Bu, yalnızca Taçi veya Veseli'ye veya UÇK'ya karşı çamur atmakla kalmayan, Kosova ve Arnavutluk'a saldırı niteliğinde bir açıklamadır” dedi.

Rama, uluslararası toplumu Sırbistan tarafındaki savaş suçları nedeniyle verilen cezalara tepki vermemekle suçladı ve Kosova'nın 1990'ların sonlarındaki ihtilafın kurbanı değil, saldırganıymış gibi zulüm gördüğünü söyledi.