Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Yeni anayasa artık kaçınılamaz bir gerekliliktir

"Türkiye'de yeni anayasanın her şeyden önce daha güçlü bir güvence sistemi için ihtiyaç olduğunu" öne süren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, "Mevcut anayasa, hiçbir konuda tam güvence sağlayan bir norm düzenine sahip değildir" dedi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "yeni anayasa" tartışmasına ilişkin yeni bir açıklamada bulundu.

Uçum sosyal medya üzerinden yayımladığı "Anayasa: Bir güvenceler sistemi" başlıklı yazısında, Anayasa tartışmalarının teorik olarak her zaman devam edeceğini savundu. "Anayasa, devlet ve vatandaş açısından ne ifade eder" ve "Anayasanın devlet ve vatandaş için işlevi ne olmalıdır" sorularını yönelten Uçum, "Bu soruların en kısa cevabı şudur: Fonksiyonel açıdan anayasa bir güvenceler (teminatlar) sistemidir" ifadelerini kullandı.

Uçum, "Bir anayasanın fonksiyonu doğrudan icrai olmak değildir" dedi ve "anayasanın, güvenceler oluşturmanın yanı sıra aynı zamanda icrai yapılara ve süreçlere çerçeve çizen, ödev ve sorumluluk yükleyen bir düzen oluşturduğunu" belirtti. Uçum, açıklamasına "Bu nedenle uygulama sorunlarını veya genel meseleleri öne çıkararak 'Yeni anayasa bunları mı çözecek?' demek, konuyu anlamamak veya bilinçli olarak çarpıtmaktır" diye devam ettim. Uçum, asıl konunun, "Bir anayasa hangi hususlarda güvenceler oluşturmalıdır?" sorusu olduğunu savundu.

'Serbestlik fetişizmi' tuzağına düşmemek gerekir'

Anayasanın yalnızca bireysel hak ve özgürlüklere ilişkin bir güvence sistemi üretmesinin yeterli olmayacağını söyleyen Uçum, "Bir anayasanın yalnızca bireyi değil, aileyi, toplumu ve devleti de güvence altına alacak bir dengeye sahip olması gerekir" dedi.

Uçum, "Özellikle anayasanın yalnızca bireysel özgürlükleri korumaya odaklanması gerektiğini savunan görüşlerin neoliberal bir hukuk anlayışından doğduğu açıktır" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

"Bireysel hak eksenli paradigma olarak savunulan bu görüşler, aslında milli devleti zayıflatan ve küresel emperyalizme hizmet eden uygulamaların kapısını açmaktadır. Eğer anayasa neoliberal hukuk anlayışlarına karşı milli hukuku koruma misyonunu yerine getiremezse, o ülkenin bağımsızlığı erozyona uğrar ve küresel sermaye, devletin egemenlik alanını aşındırmaya başlar.

Bu nedenle hak ve özgürlükleri, küresel sistemin ideolojik dayatmalarına karşı aslına uygun şekilde anlamak ve 'serbestlik fetişizmi' tuzağına düşmemek gerekir. Her şeyin serbest olması özgürlük değildir. Neredeyse sınırsız serbestliğe sahip sosyal medya ve dijital mecraların nasıl bir anti-özgürlük alanı ürettiği ve dijital faşizme yol açtığı bunun en yıkıcı delillerinden biridir."

'Yeni anayasa daha güçlü bir güvence sistemi için ihtiyaç'

Anayasaların "milli devleti, milli hukuku ve milli yargıyı korumak zorunda olduğunu" ifade eden Uçum, "Eğer bir anayasa milli olanın özünü ve esaslarını koruyamazsa o devlet iç bütünlüğünü kaybeder ve her türlü dış müdahaleye açık hale gelir" yorumunda bulundu.

Uçum, bir ülkenin küresel sistem içinde hukuken nasıl konumlandığının anayasal ilkelerle belirlendiğini ve "milli devlet, milli hukuk ile milli yargıyı zayıflatan bir anayasal sistemin ülkenin bağımsızlığını tehdit eden bir risk oluşturacağını" belirtti. Uçum, bahse konu "riski pozitif hukuk açısından ortadan kaldırmak için anayasanın öncelikle ülkenin bağımsızlığını ve bağımsızlığın ana güçlerinin başında gelen milletin birliğini güvence altına alması gerektiğini" savundu.

"Türkiye'de yeni anayasanın her şeyden önce daha güçlü bir güvence sistemi için ihtiyaç olduğunu" öne süren Uçum, "Çünkü mevcut anayasa, hiçbir konuda tam güvence sağlayan bir norm düzenine sahip değildir" dedi.

Uçum, açıklamasını "Türkiye’nin; milli devlet, millet, ülke, vatandaşlık, devlet dili, milli hukuk, milli yargı, halk, seçmen, toplum, aile ve birey açısından mevcut güvenceleri koruyacak, eksikleri giderecek, güvenceleri geliştirecek, Cumhuriyet ve Demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasaya kavuşması artık kaçınılamaz bir gerekliliktir" ifadeleriyle sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Yeni anayasa 2023 ruhuna sahip olmalı
ucum