Covid-19 önlemleri tüberkülozu arttırabilir

Covid-19 önlemleri nedeniyle 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması hedeflenen tüberküloza bağlı olarak 1,4 milyon insanın hayatını kaybedebileceği bildirildi.

Dış Haberler

Yapılan bir araştırma, bütün ilgi koronavirüse yönelmişken, teşhis konulmayan ve tedavi edilmeyen tüberküloz vakalarının 1,4 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olacağını ortaya koydu.

6,3 milyon insan tüberküloza yakalanabilir

The Guardian’ın haberine göre, Tüberkülozu sona erdirmek için küresel ortaklığın sorumluluğunu üstlenen Lucica Ditiu, Covid-19 önlemleri nedeniyle milyonlarca kişinin tüberküloza yakalanacağını gösteren bir raporu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda önümüzdeki 5 yıl içinde 6,3 milyon insanın tüberküloza yakalanacağı ve karantina önlemlerinin devam etmesi halinde teşhis ve tedavi olanağı bulamayan 1,4 milyonunun hayatını kaybedebileceği tahmin ediliyor. Bu tüberkülozu sona erdirmeye yönelik küresel çabalarda beş ila sekiz yıllık bir geriye gidiş anlamına geliyor. 

‘Covid-19’a odaklanıldı, diğer hastalıklar unutuldu’

‘‘2013 rakamlarına geri dönmüş olmamız ve bu kadar fazla insanın hayatını kaybediyor olması korkunç’’ diyen Tüberkülozu Durdur Ortaklığı Direktörü Lucica Ditiu, mevcut programların bir kenara bırakılması nedeniyle başta insanların yaşamları olmak üzere bu denli çok şeyin kaybedilmesi karşısında öfkeye kapıldığını belirtti. 

Binlerce yıldır aramızda olan bu hastalık için kullanılan bir yapım aşamasında ise iki ya da üç potansiyel aşı bulunduğunu söyleyen Ditiu, 2027 yılına kadar yarım milyara yakın insanın aşılanması gerektiğini, oysa 120 günlük bir hastalık için yapım aşamasında 100 ayrı aşı olduğunu dile getirdi. Tüberkülozla mücadele camiasının araştırmacıların Covid-19 aşısı geliştirmeye yönelmesi nedeniyle endişe içinde olduğuna dikkat çekerek, herkesin gündeminde Covid-19’un bulunduğunu, tüberküloz, HIV, sıtma gibi aşısı olmayan diğer hastalıklarla çok az kişinin ilgilendiğini sözlerine ekledi.

Tüberkülozu Durdur Ortaklığı, Imperial College London, Avenir Health ve Johns Hopins Üniversitesi işbirliğiyle yapılan ve Çarşamba günü kamuoyuyla paylaşılan raporda yer alan sayılar, üç aylık bir karantina dönemiyle karantinanın kaldırılmasının ardından devam edecek hizmetlerin yeniden tesis edileceği 10 aylık bir süreye dayanıyor. 

Her yıl 1,5 milyon insanın yaşamını yitirmesine neden olan tüberküloz, en ölümcül salgın hastalık olma özelliğini koruyor. Geçtiğimiz yıllarda vaka sayısında düzenli bir azalma gözlemlenirken, beş yıl önce dünya liderlerinin 2010 yılına kadar tüberküloz epidemisini sona erdirme kararı aldığı, 2018 yılındaysa süreci hızlandırma ve 2022 yılına kadar fonları iki katına çıkarma sözü verdikleri biliniyor.