Çok sayıda Filistinli mahkûmun serbest bırakılması bekleniyor

Filistin Yönetimi, Filistinli Mahkûmlar Günü vesilesiyle İsrail'in Filistinli mahkûmları serbest bırakmasını talep etti. Mahkûm değişimi anlaşması için Hamas ile İsrail arasındaki görüşmelerin sürdüğü iddia ediliyor.

Dış Haberler

Filistinli Mahkûmlar Derneği Başkanı Kadura Fares, kısa süre içinde İsrail ile ‘‘büyük’’ bir mahkûm değişimi anlaşmasına varılmasını ve çok sayıda hasta ve kadın mahkûm ile uzun süredir hapiste bulunan kişilerin serbest bırakılmasını beklediklerini dile getirdi.

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Fares, 17 Nisan Filistinli Mahkûmlar Günü’nde Ramallah’ta düzenlenen bir gösteride ‘‘Ufukta anlaşmaya varılacağına dair büyük umutlar belirdi, Ramazan Bayramı’nda çok sayıda kız ve erkek evladımızın serbest bırakılacağını umuyoruz.’’ diye konuştu.

Dengeli bir anlaşmaya varılacağı konusunda umutlu olduklarını belirten Fares, bir ya da daha çok İsrail askerinin hayatta olduğunu ve bu sayede anlaşmanın Filistin halkının beklentilerini karşılamasını da ümit ettiklerini söyledi.

Uluslararası baskı çağrısı

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Ştayyeh de Filistinli Mahkûmlar Günü vesilesiyle ‘‘hücrelerini okullara ve üniversitelere dönüştüren’’ mahkûmları selamlayarak, Filistinlilerin bütün mahkûmların serbest kalacağı günü iple çektiklerini belirtti.

FKÖ Yönetim Kurulu üyesi Hanan Aşravi ise bilhassa koronavirüs salgını nedeniyle, İsrail’i bütün Filistinli mahkûmları koşulsuz olarak serbest bırakmaya zorlamak üzere uluslararası baskı kurulması çağrısında bulundu. Ahravi, dünyanın koronavirüs salgını ile karşı karşıya olduğu ve bütün insanlığı bu tehlikeden kurtarmak için mücadele ettiği bir sırada, işgal yetkililerinin kasıtlı olarak mahkûmların yaşamlarını görmezden gelmeye devam ettiklerini savundu.

Hamas: ‘‘Anlaşmaya Hazırız’’

Hamas ise yetkililerinin İsrail ile bir mahkûm değişimi anlaşması ihtimalini tartışmak üzere Mısır’a gittiği iddialarını yalanladı. Mahkûmların durumundan sorumlu Hamas yetkilisi Musa Dudeen, Kahire’yi ziyaret ettiklerine dair haberin doğru olmadığını ve henüz konuyla ilgili bir ilerleme kaydedilemediğini sözlerine ekledi.

Bir başka Hamas yetkilisi Müşir el-Masri ise, örgütün İsrail’i mahkûm değişimini kabul etmeye zorlayacak ‘‘güçlü kartlara’’ sahip olduğunu ve örgüt liderinin İsrail ile bir anlaşma yapmaya yönelik önerisine bağlı olduklarını açıkladı. Hamas lideri Yanya Sinvar, bir süre önce Filistinli mahkûmların serbest bırakılması karşılığında İsrail’e ‘‘kısmi bir telafi’’ sunmaya hazır olduklarını belirtmişti.

Hizbullah’a yakın El Ahbar gazetesi, geçtiğimiz hafta, Hamas’ın İsrail’e Gazze Şeridi’nde tutulan İsraillilerle ilgili bilgi karşılığında salıverilmesini istediği 250 mahkûmun isimlerini bildirmişti. Gazete’nin haberine göre, Hamas 2011 Gilad Shalit mahkûm değişimi sırasında İsrail tarafından salıverilen, fakat daha sonra yeniden tutuklanan bütün mahkûmların serbest bırakılmasını istiyor.

Hamas 2014 yılında İsrail tarafından düzenlenen Koruyucu Hat operasyonu sırasında öldürülen İsrail askerleri Hadar Goldin ile Oron Shaul’un cenazelerini elinde tutuyor. Ayrıca gönüllü olarak Gazze Şeridi’ne giren Avera Mengistu ve Hişam el-Sayed isimlki iki İsrailli sivilin de Hamas tarafından esir tutulduğuna inanılıyor.