Çin'den ABD'nin Tayvan'a silah satışına tepki

ABD yönetimi Kongre’ye Tayvan’a yaklaşık 180 milyon değerinde gelişmiş torpido satılma ihtimali hakkında bilgi verdi. Silah satışının, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşmesine neden olacağı belirtiliyor.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’a 18 adet MK-48 Mod6 Gelişmiş Teknolojili Ağır Torpido ve ilişkili teçhizat satışını onayladı. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada silahların toplam değerinin 180 milyon dolar civarında olduğu kaydedilerek, ‘‘Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Kongre’yi muhtemel satış hakkında bilgilendiren gerekli belgeleri teslim etti’’ denildi.

Açıklamada, öngörülen silah satışının, Tayvan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme ve güvenilir bir savunma kapasitesine sahip olma çabalarına destek vererek, ABD’nin ulusal, iktisadi ve güvenlik çıkarlarına hizmet edeceği belirtildi.

ABD’nin silah satışı anlaşmasını, Tayvan Devlet Başkanı Tsai-Ing Wen’in Çin’in egemenlik iddialarını asla kabul etmeyeceklerini söylediği yemin konuşmasıyla aynı gün duyurması dikkat çekici bulunurken Çin açıklamaya tepki gösterdi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Beijin’de düzenlenen bir basın toplantısında Çin’in planlanan satışa karşı olduğunu ve konuyla ilgili resmi şikayetini Washington’a bildirdiğini açıkladı.

ABD, resmi diplomatik ilişiklere sahip olmamakla birlikte ABD kanunları gereği adaya kendisini korumasını için gerekli olan araçları sağlamakla yükümlü bulunuyor.  Çin ise düzenli olarak ABD’nin, kendi egemenliği altında gördüğü Tayvan’a yönelik silah satışını kınıyor.